onsdag 2 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

HH Ferries batterifärjor blir globalt referensprojekt

HH Ferries beslut att gå över till batteridrift på Tycho Brahe och Aurora har väckt uppmärksamhet i fackpress världen över. Färjorna, som trafikerar sträckan Helsingborg-Helsingør, fungerar i praktiken som ett refernsprojekt för liknande satsningar, uppger HH Ferries vd Henrik Rørbæk.

Tycho Brahe och Aurora är de största färjorna hittills som utrustats med batteridrift och Rapidus efterforskningar visar att projektet redan blivit omtalat i ledande fackpress som motorship.com, worldcargonews.com, shipandbunker.com, cruiseandferry.net samt maritimedanmark.dk. Bland annat viks spaltutrymmet åt den robotarm som kopplar in kablarna vid uppladdningsstationen i Helsingborg och Helsingør. I kombination med specialbyggda litiumbatterier utrustade med ett kylsystem möjliggör det att färjan laddas med 1.200 kWh på några få minuter.

Systemet levereras av ABB i samarbete med elbolagen Forsyning Helsingør och Öresundskraft. Enligt Henrik Rørbæk används existerande teknik på nya sätt, något som kan skapa precedens.

– Jag är nu helt säker på att färjorna blir referensramar för andra, liknande projekt, säger han till Rapidus.

Under september och oktober ligger Tycho Brahe och Aurora på varv i Landskrona för att förberedas för batteridriften. De slutliga batteriinstallationerna sker i maj och oktober 2017. Färjorna uppfyller redan gällande miljökrav, med batteridrift reduceras avgasutsläppen ytterligare.

Ombyggnaden kostar 300 miljoner kronor varav 120 miljoner är EU-stöd. Såväl tiden i hamn som tiden det tar att korsa sundet ska vara oförändrade jämfört med dagens diesel-drift. Det är ännu oklart ifall de tre återstående färjorna som trafikerar linjen Helsingborg-Helsingør ska byggas om till batteridrift.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

HH Ferries beslut att gå över till batteridrift på Tycho Brahe och Aurora har väckt uppmärksamhet i fackpress världen över. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.