torsdag 29 februari 2024

inloggad som

De är mäktigast på nya Ideon

Ericssonveteranen Tord Wingren och Alligator Biosciences medgrundare Anki Malmborg-Hager. Så heter två av de mäktigaste personerna bland Lunds teknikbolag, visar Rapidus unika kartläggning av beslutsfattarna för de närmare 180 företagen på det utökade Ideon.

Inför expansionen av begreppet Ideon har Rapidus gått igenom styrelse- och vd-posterna på samtliga teknikbolag som har sitt säte på Ideon, Medicon Village, Mobile Heights Center och Edison Park.

Totalt handlar det om runt 700 beslutsfattare på närmare 180 bolag. Merparten sitter bara på en enstaka styrelse- eller vd-poster, men 56 individer har uppdrag i mer än ett teknikbolag på det utökade Ideonområdet. Högst upp finns ett tiotal personer med minst tre poster, däribland Jolifes vd Erik von Schenck och Lundaprofessorn Carl Borrebaeck, som bland annat sitter i styrelsen för Alligator Bioscience och Clinical Laserthermia Systems.

Överlag är det ett stort inslag av makthavare med akademikerbakgrund. Högt på listan finns exempelvis ortopediprofessorn Lars Lidgren, Karin Bryder och Lars Hedbys, samtliga med doktorstitlar från Lunds universitet. Ytterligare koppling till universitetet har Christine Widstrand, till vardags portföljansvarig på LU Holding, med styrelseposter i Speximo, Bioextrax och ApoGlyx.

Klicka här för att se listan över beslutsfattarna med flest uppdrag på det nya Ideon

Erik Olausson

Detta var de första i en serie artiklar om maktstrukturen på det nya, utökade Ideon. Nästa vecka tittar vi närmare på könsfördelningen bland topparna i teknikbolagen.

Ericssonveteranen Tord Wingren och Alligator Biosciences medgrundare Anki Malmborg-Hager. Så heter två av de mäktigaste personerna bland Lunds teknikbolag, visar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.