söndag 24 november 2024

inloggad som

… och nytt försök med Öresundsupphandlingar

I dagarna håller ett nytt sundssamarbete inom miljöteknik sin första workshop. Målet är att få till stånd den första öresundsgemensamma offentliga upphandlingen på tio år. Initiativet kommer efter att ett nytt EU-direktiv som trädde i kraft vid nyår förenklade den offentliga upphandlingsprocessen.

2004-2006 pågick försök med Öresundsgemensamma upphandlingar som genom stora inköpsvolymer skulle sänka priserna för de offentliga aktörerna. Den dåvarande Öresundskomiteen gick hårt ut men ansträngningen slutade närmast i fiasko efter juridiska hinder. Undantaget var sjukhusregionerna som lyckades enas om att gemensamt köpa in bröstimplantat.

I det nya samarbetet, som heter Cleantech Testbed for Innovative Public Procurement, eller Cleantech Tipp, är det inköp och test av miljöteknik som är i fokus, bland annat inom klimatanpassning och återvinning.

I första hand är Cleantech Tipp inriktat på innovationsupphandling, alltså en upphandlingsprocess där tekniken som upphandlas ännu inte är färdigutvecklad. Bland parterna i projektet finns Malmö stad, Köpenhamns kommun, Lunds universitet, Helsingborg stad, Dansk SymbioseCenter, Frederiksbergs kommun och Sustainable Business Hub.

Cleantech Tipp löper fram till 2019 med en totalbudget på 4,1 miljoner euro, varav hälften är EU-medel från Interreg-fonden Öresund-Kattegatt-Skagerrak. Så långt det är möjligt ska det handla om Öresundsgemensamma inköp och utvecklingsprojekt, uppger projektledaren Martin Dam Wied från organisationen Gate 21.

– Vi ska titta på gemensamma behov och möjligheter till gemensamma upphandlingar och kunskapsutbyte. Våra workshopar ska resultera i sex konkreta ”case”, säger han.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

I dagarna håller ett nytt sundssamarbete inom miljöteknik sin första workshop. Målet är att få till stånd den första öresundsgemensamma […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Tillväxt Helsingborg återvänder till rötterna

    Jeremie Poirier, superminglare och initiativtagare till jätteeventet the Drop, blir ny vd för Tillväxt Helsingborg. Rekryteringen markerar en nystart för stiftelsens ursprungsidé.

  • Innovation Skånes nya miljardmål

    I somras tillträdde Tue David Bak som vd för Innovation Skåne. Nu har han lagt om strategin för hur innovationsbolaget ska arbeta och vilka mål som ska nås. Det handlar om stora pengar och målen är minst sagt djärva.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Tunga namn till växande Ystad Summit

    Arrangören hoppas på konkreta svar på frågor som rör hållbarhet och beredskap när den tredje upplagan av Ystad Summit drar i gång i morgon. På plats från näringslivshåll finns bland andra Tetra Paks Sverigechef Marie Sandin och Johanna Nordell, hållbarhetschef på Ikea Sverige.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Sista dagen för tillväxtnestorn

    I morgon fredag är det sista arbetsdagen för Jan-Erik Bengtsson efter 13 år som ledare för Tillväxt Malmö. – Jag är stolt över att ha skapat 2 500 nya jobb i Malmö, säger han.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.