lördag 17 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… och nytt försök med Öresundsupphandlingar

I dagarna håller ett nytt sundssamarbete inom miljöteknik sin första workshop. Målet är att få till stånd den första öresundsgemensamma offentliga upphandlingen på tio år. Initiativet kommer efter att ett nytt EU-direktiv som trädde i kraft vid nyår förenklade den offentliga upphandlingsprocessen.

2004-2006 pågick försök med Öresundsgemensamma upphandlingar som genom stora inköpsvolymer skulle sänka priserna för de offentliga aktörerna. Den dåvarande Öresundskomiteen gick hårt ut men ansträngningen slutade närmast i fiasko efter juridiska hinder. Undantaget var sjukhusregionerna som lyckades enas om att gemensamt köpa in bröstimplantat.

I det nya samarbetet, som heter Cleantech Testbed for Innovative Public Procurement, eller Cleantech Tipp, är det inköp och test av miljöteknik som är i fokus, bland annat inom klimatanpassning och återvinning.

I första hand är Cleantech Tipp inriktat på innovationsupphandling, alltså en upphandlingsprocess där tekniken som upphandlas ännu inte är färdigutvecklad. Bland parterna i projektet finns Malmö stad, Köpenhamns kommun, Lunds universitet, Helsingborg stad, Dansk SymbioseCenter, Frederiksbergs kommun och Sustainable Business Hub.

Cleantech Tipp löper fram till 2019 med en totalbudget på 4,1 miljoner euro, varav hälften är EU-medel från Interreg-fonden Öresund-Kattegatt-Skagerrak. Så långt det är möjligt ska det handla om Öresundsgemensamma inköp och utvecklingsprojekt, uppger projektledaren Martin Dam Wied från organisationen Gate 21.

– Vi ska titta på gemensamma behov och möjligheter till gemensamma upphandlingar och kunskapsutbyte. Våra workshopar ska resultera i sex konkreta ”case”, säger han.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

I dagarna håller ett nytt sundssamarbete inom miljöteknik sin första workshop. Målet är att få till stånd den första öresundsgemensamma […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.


  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Position Green kapar personalstyrkan

    Position Green har gått som tåget. Förra året dubblades omsättningen och framtiden såg ljus ut. Men så kom omnibussen och tar Malmöbolaget åt andra hållet. Vd Daniel Gadd tvingas varsla 41 anställda i Sverige om uppsägning.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • Sysav planerar miljardinvestering för nollutsläpp

    Efter en tids tester är beslutet taget: Sysav ska arbeta för fullskalig koldioxidinfågning. Investeringen beräknas landa på 3 miljarder. – Det är inte bara en kostnad för klimatet, det är en investering i konkurrenskraft, säger vd Malin Dahlroth.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Diapure redo att växa

    PODD: Fosfor är ett av de vanligaste ämnena som bidrar till övergödning av Östersjön. Lisa Heiberg är biolog från lantbruksuniversitetet […]

  • Hon ska styra Helsingborgs näringsliv

    Helsingborg får en ny näringslivsdirektör. Och det är ett välbekant ansikte som tillträder som chef för en nyskapad organisation inom kommunen. – Jag har stor nytta av att jag verkat i staden sedan tidigare.

  • Position Green på grön kvist

    Malmöbolaget Position Green fortsätter sin tillväxtresa och dubblar försäljningen på nytt. Det står klart när grundaren Daniel Gadd delar med sig av 2024 års siffror.

  • Watersprint köper kanadensiskt bolag

    Vattenreningsbolaget Watersprint från Lund köper samtliga tillgångar i konkursade Acuva Technologies. Vd André Carlsson hoppas att köpet ska stärka Watersprints position på den globala vattenreningsmarknaden.

  • Elonroad får order i USA

    Elonroad i Lund har landat en stororder i USA. Bolaget ska leverera fordonsladdsystem till en hamnterminal i Long Beach i Kalifornien. Det är den första ordern som företaget får i landet.