torsdag 13 februari 2025

inloggad som

OECD ger grönt ljus för SenzaGens test

|  
|  

Medicinteknikbolaget SenzaGen i Lund har tagit ytterligare ett kliv mot viktiga marknader. Testet Genomic Allergen Rapid Detection (GARD) har granskats av en arbetsgrupp inom OECD och ingår nu i deras Test Guideline Programme.

Anki Malmborg Hager– Det här betyder väldigt väldigt mycket för oss. Det är ett viktigt steg för utvecklingen av GARD som ett internationellt sensibiliseringstest och det öppnar många kommersiella vägar för oss, berättar SenzaGens vd Anki Malmborg-Hager för Rapidus.

SenzaGen erbjuder in vitro-tester för hud och luftvägar till kosmetisk, kemisk och farmaceutisk industri. Deras cellbaserade metod kan ersätta allergitester på djur: så istället för att studera hur djur reagerar på en specifik kemikalie, analyserar SenzaGen vilka gener hos immuncellerna som aktiveras i kontakt med kemikalien.

Testet GARD är baserat på forskning från Institutionen för Immunteknologi vid Lunds tekniska högskola. Två externa laboratorium kommer nu att testa GARD på flera olika kemikalier för att bekräfta att testet är reproducerbart. Valideringen väntas vara klar inom ett år.

SenzaGen har för närvarande åtta anställda och sex konsulter och har sin verksamhet på Medicon Village i Lund.

– Våra siffror för 2015 är inte officiella än, men omsättningen kommer att hamna runt 1,8 miljoner kronor, säger Anki Malmborg-Hager.

I höstas tog företaget in 44 miljoner kronor i en riktad nyemission; pengar som bland annat investerats i att etablera ett kontor utanför San Francisco. Kontoret öppnande den 1 januari och har i dag två medarbetare: en affärsutvecklare och en toxikolog.

Magnus Erlandsson

Medicinteknikbolaget SenzaGen i Lund har tagit ytterligare ett kliv mot viktiga marknader. Testet Genomic Allergen Rapid Detection (GARD) har granskats […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • Suturion får grönt ljus av FDA

    Lundabolaget Suturion har fått sin kirurgiska symaskin godkänd av amerikanska FDA. Nu börjar resan på riktigt. Vd Paan Hermansson berättar om planerna.

  • Första ordern viktig symbol för Bibb

    Det Spotlightnoterade medtech-bolaget Bibb Instruments säkrar sin första kommersiella order. I dagarna offentliggjordes också utfallet av den senaste nyemissionen.

  • Arjo sparkar vd:n

    Den Malmöbaserade medicinteknikjätten Arjos vd Joacim Lindoff får gå. Samtidigt skjuter bolaget upp sin planerade kapitalmarknadsdag och publicerar delårssiffror i förtid.

  • Ännu mer pengar till Magle

    Magle Group i Malmö har ännu inte stängt den företrädesemission som inleddes i november. Nu vill bolaget plocka in ytterligare 26,6 miljoner i en riktad emission.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt. 

  • Nanoecho valde börsnotering trots tufft marknadsklimat

    Nanoecho i Lund tvingades att kraftigt sänka teckningskursen under teckningsperioden inför börsinträdet i augusti. Men på onsdagen kom besked om ett godkännande från Läkemedelsverket och aktien har sedan dess rusat mer än 50 procent.

  • …och trög försäljning för en annan hjärnkylare

    Dignitanas nye vd Fredrik Jonsson ärver svaga siffror för kvartal två. Fokus ligger nu på att bredda erbjudandet till bolagets kunder, som är kliniker som ger cellgiftbehandling till cancerpatienter.