I juni invigs den jättelika synkrotronljusanläggningen Max IV på Brunnshög. Storföretag som AstraZeneca och Novo Nordisk har hittills använt synkrotronljusanläggningen i franska Grenoble men planerar nu att hyra in sig i Lund.
AstraZeneca använde tidigare Maxlab i Lund för undersökningar av proteinstrukturer. När det blev möjligt att göra fjärrkontrollerade experiment på starkare synkrotronljusanläggningar i Europa slutade läkemedelsbolaget använda Maxlab.
– Vi skulle jättegärna vilja bygga upp en långsiktig bra relation med Max IV och ha det som vårt förstahandsval för våra experiment som kommer innebära insamling av data en gång i månaden. Fördelen är att vi kan göra experimenten på plats i Sverige, säger Tove Sjögren, biträdande chef för proteinstrukturforskning på AstraZeneca.
I dagsläget finns inga konkreta planer på att hyra tid på anläggningen, även om bolaget gärna vill börja använda Max IV så fort som möjligt, uppger Tove Sjögren.
– Vi kommer vara fysiskt på plats i Lund, men inte varje månad, så vi vill gärna ha möjlighet att fjärrkontrollera datainsamlingen som komplement, säger Tove Sjögren.
Även danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk, som varit en regelbunden användare av Max-lab i många år, planerar hyra experimenttid på Max IV. På senare tid har de använt synkrotronljusanläggningar i Europa för experiment några gånger per år.
– Innan använde vi den mer kraftfulla synkrotronanläggningen i Grenoble, Frankrike. Antagligen kommer vi skippa resorna till Grenoble och i stället besöka Max IV oftare. Vi håller på att förhandla fram ett nytt kontrakt med Max IV, säger Lars Fogh Iversen, som basar över forskningen på Novo Nordisk.
Även industrikoncernen Tetra Pak har initierat en diskussion med Max IV för att använda anläggningen när den står klar, uppger kommunikationschefen Eva Milton.
Någon exakt prognos för hur stor del av Max IV:s användare som kommer vara privata företag finns ännu inte, uppger Tomas Lundqvist, som ansvarar för forskningsanläggningens relationer med industrin.
– Trenden vi ser är ett ökande samarbete mellan företag och akademin, och det kan göra att både deras forskning och forskare lättare hittar hit till Max IV, säger han till Rapidus.
En fingervisning ges av det numera nedlagda Maxlab, där runt fem procent av användarna var företag. Största delen var läkemedels- och kemibolag följda av kontraktsforskningsföretag. Därutöver har många av de akademiska forskningsprojekt som använt Maxlab utförts i samarbete med företag, något som hittills inte plockats upp i statistiken.
– Siffror från andra anläggningar visar att så mycket som 40 procent av användarna har en industriell anknytning när det till exempel gäller finansiering, säger Tomas Lundqvist
I nuläget är 14 strålrör med experimentstationer till Max IV finansierade och i olika stadier av färdigställande. Bland de första att tas i bruk är nanoteknikinriktade NanoMax och BioMax, som främst är avsett för läkemedelsforskning. Ungefär 200 anställda arbetar i dag vid Max IV.
Emily Binks