Efter att just ha fått in sju miljoner danska kronor i riskkapital och testat sin teknik hos Coloplast och kemikoncernen CP Kelko räknar danska uppstartsbolaget Fluidan med att sätta första produkten på marknaden i år.
– De nya pengarna betyder att vi kan göra de första manuellt tillverkade produkterna till försäljning i år och att vi därefter kan få igång en större serieproduktion, säger Fluidans vd Anders L Østergård till Rapidus.
Utvecklingen har gått snabbt för Fluidan, beläget i Lyngby norr om Köpenhamn. Bolaget är en avknoppning från avdelningen för mikro- och nanoteknik vid Danmarks tekniska universitet, DTU, och drog igång verksamheten ordentligt först i början av 2015.
Fluidan fick i höstas in en halv miljon kronor från Innovationsfonden. De nya pengarna kommer från Syddansk Teknologisk Innovation, Christian Nielsens Fond och privata investerare. Fluidans teknik, RheoStream, mäter en vätskas egenskaper, som viskositet och elasticitet, automatiskt under produktionen av exempelvis lim hos Coloplast, livsmedelsingrediensen pektin hos CP Kelko eller mjölk, schampo och målarfärg. Mätningen går fortare än med existerande metoder, som vanligtvis görs i laboratorier, och ger data löpande under produktionens gång.
– Vi ser en stor potential i RheoStream inom life science, livsmedelsindustrin och i en rad andra branscher. När vi ska skala upp till serieproduktion kommer vi troligen behöva mer kapital men just nu kommer vi långt med de sju miljonerna, säger Anders L Østergård.
Han står för affärsutvecklingen i Fluidan, som grundades av uppfinnaren Fridolin Okkels.
Keld Broksø