söndag 24 november 2024

inloggad som

Nanotrådar från Lund i första Max IV-experimenten

Nanotrådar från Lundabolagen Sol Voltaics och Glo är bland de första materialen att testas i NanoMax, strålröret som ska vara inriktat på forskning i nanometerskala. De första experimenten inleds om några veckor.

Under hösten och vintern har den stora acceleratorringen på Max IV provkörts utan problem. Nu inleds testerna av strålrören. NanoMax och BioMax är de första strålrören att provköras med material och de första som tas i bruk. Om två veckor startar de experimenten, när synkrotronljuset från acceleratorn stegvis släpps fram genom NanoMax-röret, för att slutligen genomlysa nanotrådar. Initialt rör det sig om material framtaget av forskare vid Lunds universitet, i höst eller vinter ska nanotrådar från forskningsavknoppningarna Glo och Sol Voltaics användas.

Genom olika EU-projekt har Glo och Sol Voltaics hittills använt sig av existerande synkrotronljusanläggningar i Grenoble och Hamburg, uppger Lundaprofessorn Lars Samuelsson, vars forskning ligger bakom nanobolagen.

Lars_Samuelson”I framtiden kommer Max IV att vara helt centralt för materialforskningen kring nanotrådar vid NanoLund vid Lunds universitet, liksom vid våra avknoppningsföretag Glo och Sol Voltaics”, skriver han i ett mejl till Rapidus.

Syftet med de initiala testerna av NanoMax är att finkalibrera de instrument som fokuserar ljuset på provet som ska undersökas, bland annat två specialgjorda speglar från Japan som tagit ett år att tillverka. Röntgenljuset kommer vara fokuserat ner till tio nanometers storlek på provet som undersöks, alltså mindre än tio miljondels millimeter.

ulf_johansson– När strålröret tas i bruk kan det bland annat användas för att undersöka nanotrådar för fotoceller och nästa generations led-lampor och batterier, kristallstrukturer samt förbränningspartiklar i sot, säger Ulf Johansson, strålrörsansvarig på NanoMax.

Den mesta utrustningen är installerad. Monteringen pågår av de magneter, undulatorer, som ska kontrollera ljusets egenskaper när det lämnar acceleratorn och en industrirobot som ska hålla detektorn för ljuset. De första testerna kan ta ett par veckor om allt går bra. Är det mycket som måste justeras kan det ta upp till ett halvår innan allt funkar.

NanoMax blir tillsammans med BioMax, främst avsett för läkemedelsforskning, de första strålrören att tas i bruk på den stora ringen. Allra först blir FemtoMax som redan testats. Röret är byggd som en direkt förlängning till linjäracceleratorn, den tunnel varifrån elektroner skjuts in i synkrotronljusacceleratorn.

Max IV invigs i juni och beräknas vara fullt utbyggt med cirka 30 strålrör runt 2025. Hittills är 14 finansierade. Kostnaden för varje strålrör går upp till 100 miljoner kronor, några är billigare.

Jennie Lorentsson

Nanotrådar från Lundabolagen Sol Voltaics och Glo är bland de första materialen att testas i NanoMax, strålröret som ska vara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.