torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nanotrådar från Lund i första Max IV-experimenten

Nanotrådar från Lundabolagen Sol Voltaics och Glo är bland de första materialen att testas i NanoMax, strålröret som ska vara inriktat på forskning i nanometerskala. De första experimenten inleds om några veckor.

Under hösten och vintern har den stora acceleratorringen på Max IV provkörts utan problem. Nu inleds testerna av strålrören. NanoMax och BioMax är de första strålrören att provköras med material och de första som tas i bruk. Om två veckor startar de experimenten, när synkrotronljuset från acceleratorn stegvis släpps fram genom NanoMax-röret, för att slutligen genomlysa nanotrådar. Initialt rör det sig om material framtaget av forskare vid Lunds universitet, i höst eller vinter ska nanotrådar från forskningsavknoppningarna Glo och Sol Voltaics användas.

Genom olika EU-projekt har Glo och Sol Voltaics hittills använt sig av existerande synkrotronljusanläggningar i Grenoble och Hamburg, uppger Lundaprofessorn Lars Samuelsson, vars forskning ligger bakom nanobolagen.

Lars_Samuelson”I framtiden kommer Max IV att vara helt centralt för materialforskningen kring nanotrådar vid NanoLund vid Lunds universitet, liksom vid våra avknoppningsföretag Glo och Sol Voltaics”, skriver han i ett mejl till Rapidus.

Syftet med de initiala testerna av NanoMax är att finkalibrera de instrument som fokuserar ljuset på provet som ska undersökas, bland annat två specialgjorda speglar från Japan som tagit ett år att tillverka. Röntgenljuset kommer vara fokuserat ner till tio nanometers storlek på provet som undersöks, alltså mindre än tio miljondels millimeter.

ulf_johansson– När strålröret tas i bruk kan det bland annat användas för att undersöka nanotrådar för fotoceller och nästa generations led-lampor och batterier, kristallstrukturer samt förbränningspartiklar i sot, säger Ulf Johansson, strålrörsansvarig på NanoMax.

Den mesta utrustningen är installerad. Monteringen pågår av de magneter, undulatorer, som ska kontrollera ljusets egenskaper när det lämnar acceleratorn och en industrirobot som ska hålla detektorn för ljuset. De första testerna kan ta ett par veckor om allt går bra. Är det mycket som måste justeras kan det ta upp till ett halvår innan allt funkar.

NanoMax blir tillsammans med BioMax, främst avsett för läkemedelsforskning, de första strålrören att tas i bruk på den stora ringen. Allra först blir FemtoMax som redan testats. Röret är byggd som en direkt förlängning till linjäracceleratorn, den tunnel varifrån elektroner skjuts in i synkrotronljusacceleratorn.

Max IV invigs i juni och beräknas vara fullt utbyggt med cirka 30 strålrör runt 2025. Hittills är 14 finansierade. Kostnaden för varje strålrör går upp till 100 miljoner kronor, några är billigare.

Jennie Lorentsson

Nanotrådar från Lundabolagen Sol Voltaics och Glo är bland de första materialen att testas i NanoMax, strålröret som ska vara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Ny metod ska hitta cancern i tid

    Håranalys ska upptäcka tidigt stadium av prostatacancer. Den innovativa metoden har utvecklats av Lundabolaget Capillon Analytics, som applicerar geologiska analyser på människokroppen.

  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Life science-aktieägare surnar till

    Tålamodet prövas hårt för de som äger aktier i läkemedels- och medicinteknikbolag. I Lundbolaget Acousort har det gått så långt att bolaget tvingas skicka ett pressmeddelande med svar på uppretade aktieägares frågor.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.