måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Nanotrådar från Lund i första Max IV-experimenten

Nanotrådar från Lundabolagen Sol Voltaics och Glo är bland de första materialen att testas i NanoMax, strålröret som ska vara inriktat på forskning i nanometerskala. De första experimenten inleds om några veckor.

Under hösten och vintern har den stora acceleratorringen på Max IV provkörts utan problem. Nu inleds testerna av strålrören. NanoMax och BioMax är de första strålrören att provköras med material och de första som tas i bruk. Om två veckor startar de experimenten, när synkrotronljuset från acceleratorn stegvis släpps fram genom NanoMax-röret, för att slutligen genomlysa nanotrådar. Initialt rör det sig om material framtaget av forskare vid Lunds universitet, i höst eller vinter ska nanotrådar från forskningsavknoppningarna Glo och Sol Voltaics användas.

Genom olika EU-projekt har Glo och Sol Voltaics hittills använt sig av existerande synkrotronljusanläggningar i Grenoble och Hamburg, uppger Lundaprofessorn Lars Samuelsson, vars forskning ligger bakom nanobolagen.

Lars_Samuelson”I framtiden kommer Max IV att vara helt centralt för materialforskningen kring nanotrådar vid NanoLund vid Lunds universitet, liksom vid våra avknoppningsföretag Glo och Sol Voltaics”, skriver han i ett mejl till Rapidus.

Syftet med de initiala testerna av NanoMax är att finkalibrera de instrument som fokuserar ljuset på provet som ska undersökas, bland annat två specialgjorda speglar från Japan som tagit ett år att tillverka. Röntgenljuset kommer vara fokuserat ner till tio nanometers storlek på provet som undersöks, alltså mindre än tio miljondels millimeter.

ulf_johansson– När strålröret tas i bruk kan det bland annat användas för att undersöka nanotrådar för fotoceller och nästa generations led-lampor och batterier, kristallstrukturer samt förbränningspartiklar i sot, säger Ulf Johansson, strålrörsansvarig på NanoMax.

Den mesta utrustningen är installerad. Monteringen pågår av de magneter, undulatorer, som ska kontrollera ljusets egenskaper när det lämnar acceleratorn och en industrirobot som ska hålla detektorn för ljuset. De första testerna kan ta ett par veckor om allt går bra. Är det mycket som måste justeras kan det ta upp till ett halvår innan allt funkar.

NanoMax blir tillsammans med BioMax, främst avsett för läkemedelsforskning, de första strålrören att tas i bruk på den stora ringen. Allra först blir FemtoMax som redan testats. Röret är byggd som en direkt förlängning till linjäracceleratorn, den tunnel varifrån elektroner skjuts in i synkrotronljusacceleratorn.

Max IV invigs i juni och beräknas vara fullt utbyggt med cirka 30 strålrör runt 2025. Hittills är 14 finansierade. Kostnaden för varje strålrör går upp till 100 miljoner kronor, några är billigare.

Jennie Lorentsson

Nanotrådar från Lundabolagen Sol Voltaics och Glo är bland de första materialen att testas i NanoMax, strålröret som ska vara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Det råder investeringsstopp i life science”

    Svenska entreprenörer inom life science är för dåliga på att pitcha. Danskarna är mycket bättre. Det sa två föredragshållare på torsdagen vid ett stort seminarium i Lund. Här följer fler misstag som bolagen gör.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.