lördag 27 juli 2024

inloggad som

Upp och ner för skånsk life science-trio

TFS fyrdubblade rörelsevinsten, Camurus intäkter minskar och BioInvent tar in nära en kvarts miljard kronor och får en ny storägare. Rapidus har lusläst rapporterna när tre av Skånes tongivande life science-bolag i dag släppte sina bokslut.

För Lundabaserade Camurus minskade intäkterna under 2015, från 208 till 154 miljoner kronor. Skillnaden beror främst på att Camurus i slutet av 2014 slöt ett licensavtal med amerikanska Braeburn Pharmaceuticals som gav en stor initial intäkt. En rörelsevinst före jämförelsestörande poster 2014 på 62 miljoner kronor förbyttes samtidigt till en förlust på -30 miljoner kronor.

I portföljen har Camurus i dag läkemedelskandidater mot bland annat opiatberoende, kronisk smärta och neuroendokrina tumörer. Utöver Braeburn har bolaget licensavtal med Novartis men ett av de längst gångna projekten, CAM 2032 mot prostatacancer, har Camurus än så länge hand om helt själva. Där väntas resultat under andra kvartalet från en nyligen avslutad fas II-studie.

Fredrik_Tiberg– Baserat på resultat från studien kommer vi utvärdera olika möjligheter. Vår kommersiella satsning är nu inriktad på opiatberoende och CAM2032 är i det perspektivet en partnerprodukt. Förutom flera redan pågående kliniska program kommer vi under 2016 lyfta in ytterligare produktkandidater i klinisk utveckling, minst en under egen regi, säger Camurus vd Fredrik Tiberg till Rapidus.

BioInvent i Lund meddelade i samband med sin bokslutskommuniké att bolaget tar in 234 miljoner kronor via en nyemission. Största delen är garanterad av bland andra LMK, Craafordska Stiftelsen och Familjen Kamprads stiftelse, men 43 miljoner kommer från Boston-baserade Omega Funds, ett riskkapitalbolag inriktat mot life science-investeringar.

Michael_oredsson– De kommer vara en aktiv ägare i BioInvent, precis som de är i sina andra innehav, och bland annat hjälpa oss med kontakter till olika kliniker, säger BioInvents vd Michael Oredsson till Rapidus.

Han räknar med att de nya pengarna ska räcka i åtminstone två år framöver, dels till att bekosta bolagets tre kliniska prövningar, dels till att driva verksamheten i Lund med 42 anställda i dag.

– Ett tredje skäl är att i förhandlingar med industriella partner visa att vi har överlevnadsförmåga. Vi för hela tiden diskussioner med olika potentiella partner, säger Michael Oredsson.

Nettoomsättningen 2015 slutade på 16 miljoner kronor, jämfört med 47 miljoner 2014. Förlusten efter skatt närapå fördubblades till -91 miljoner kronor.

– Våra intäkter i dag kommer främst från licensaffärer med vårt antikroppsbibliotek och aktiviteten där bestämmer vi inte riktigt över själva. Men i fjärde kvartalet fick vi in 10 miljoner kronor på att tillverka produkter baserade på vårt antikroppsbibliotek och det tror jag kan bli en verksamhet som kan bidra med mer intäkter framöver, säger Michael Oredsson.

BioInvent är inriktat på antikroppsbaserade läkemedel mot olika former av cancer. Längst har BI-505 kommit, en läkemedelskandidat mot kronisk benmärgscancer där en andra omgång fas II-studier inleds inom kort.

I dag kom också de senaste siffrorna för kontraktsforskningsbolaget Trial Form Support, som sedan i höstas är majoritetsägt av noterade investeringsbolaget Ratos. Medan omsättningen 2015 ökade med 29 procent till 689 miljoner kronor ökade resultatet före skatt och finansiella transaktioner från 12 till 45 miljoner kronor. Som Rapidus tidigare rapporterat siktar TFS på att de närmaste 5-7 åren öka personalstyrkan från dagens cirka 700 till 2.500 anställda.

Erik Olausson
Emily Binks

TFS fyrdubblade rörelsevinsten, Camurus intäkter minskar och BioInvent tar in nära en kvarts miljard kronor och får en ny storägare. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Färgrikt bolag söker kapital

    Lundabolaget Mantis Photonics letar finansiering för att vidareutveckla sitt instrument för en ny typ av medicinska undersökningar av ögats näthinna.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Amniotics köps upp – trots allt

    Efter nya turer ser det ut att bli en affär där Magle Chemoswed köper det likviditetspressade stamcellsbolaget Amniotics.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.