tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Upp och ner för skånsk life science-trio

TFS fyrdubblade rörelsevinsten, Camurus intäkter minskar och BioInvent tar in nära en kvarts miljard kronor och får en ny storägare. Rapidus har lusläst rapporterna när tre av Skånes tongivande life science-bolag i dag släppte sina bokslut.

För Lundabaserade Camurus minskade intäkterna under 2015, från 208 till 154 miljoner kronor. Skillnaden beror främst på att Camurus i slutet av 2014 slöt ett licensavtal med amerikanska Braeburn Pharmaceuticals som gav en stor initial intäkt. En rörelsevinst före jämförelsestörande poster 2014 på 62 miljoner kronor förbyttes samtidigt till en förlust på -30 miljoner kronor.

I portföljen har Camurus i dag läkemedelskandidater mot bland annat opiatberoende, kronisk smärta och neuroendokrina tumörer. Utöver Braeburn har bolaget licensavtal med Novartis men ett av de längst gångna projekten, CAM 2032 mot prostatacancer, har Camurus än så länge hand om helt själva. Där väntas resultat under andra kvartalet från en nyligen avslutad fas II-studie.

Fredrik_Tiberg– Baserat på resultat från studien kommer vi utvärdera olika möjligheter. Vår kommersiella satsning är nu inriktad på opiatberoende och CAM2032 är i det perspektivet en partnerprodukt. Förutom flera redan pågående kliniska program kommer vi under 2016 lyfta in ytterligare produktkandidater i klinisk utveckling, minst en under egen regi, säger Camurus vd Fredrik Tiberg till Rapidus.

BioInvent i Lund meddelade i samband med sin bokslutskommuniké att bolaget tar in 234 miljoner kronor via en nyemission. Största delen är garanterad av bland andra LMK, Craafordska Stiftelsen och Familjen Kamprads stiftelse, men 43 miljoner kommer från Boston-baserade Omega Funds, ett riskkapitalbolag inriktat mot life science-investeringar.

Michael_oredsson– De kommer vara en aktiv ägare i BioInvent, precis som de är i sina andra innehav, och bland annat hjälpa oss med kontakter till olika kliniker, säger BioInvents vd Michael Oredsson till Rapidus.

Han räknar med att de nya pengarna ska räcka i åtminstone två år framöver, dels till att bekosta bolagets tre kliniska prövningar, dels till att driva verksamheten i Lund med 42 anställda i dag.

– Ett tredje skäl är att i förhandlingar med industriella partner visa att vi har överlevnadsförmåga. Vi för hela tiden diskussioner med olika potentiella partner, säger Michael Oredsson.

Nettoomsättningen 2015 slutade på 16 miljoner kronor, jämfört med 47 miljoner 2014. Förlusten efter skatt närapå fördubblades till -91 miljoner kronor.

– Våra intäkter i dag kommer främst från licensaffärer med vårt antikroppsbibliotek och aktiviteten där bestämmer vi inte riktigt över själva. Men i fjärde kvartalet fick vi in 10 miljoner kronor på att tillverka produkter baserade på vårt antikroppsbibliotek och det tror jag kan bli en verksamhet som kan bidra med mer intäkter framöver, säger Michael Oredsson.

BioInvent är inriktat på antikroppsbaserade läkemedel mot olika former av cancer. Längst har BI-505 kommit, en läkemedelskandidat mot kronisk benmärgscancer där en andra omgång fas II-studier inleds inom kort.

I dag kom också de senaste siffrorna för kontraktsforskningsbolaget Trial Form Support, som sedan i höstas är majoritetsägt av noterade investeringsbolaget Ratos. Medan omsättningen 2015 ökade med 29 procent till 689 miljoner kronor ökade resultatet före skatt och finansiella transaktioner från 12 till 45 miljoner kronor. Som Rapidus tidigare rapporterat siktar TFS på att de närmaste 5-7 åren öka personalstyrkan från dagens cirka 700 till 2.500 anställda.

Erik Olausson
Emily Binks

TFS fyrdubblade rörelsevinsten, Camurus intäkter minskar och BioInvent tar in nära en kvarts miljard kronor och får en ny storägare. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad