måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Upp och ner för skånsk life science-trio

TFS fyrdubblade rörelsevinsten, Camurus intäkter minskar och BioInvent tar in nära en kvarts miljard kronor och får en ny storägare. Rapidus har lusläst rapporterna när tre av Skånes tongivande life science-bolag i dag släppte sina bokslut.

För Lundabaserade Camurus minskade intäkterna under 2015, från 208 till 154 miljoner kronor. Skillnaden beror främst på att Camurus i slutet av 2014 slöt ett licensavtal med amerikanska Braeburn Pharmaceuticals som gav en stor initial intäkt. En rörelsevinst före jämförelsestörande poster 2014 på 62 miljoner kronor förbyttes samtidigt till en förlust på -30 miljoner kronor.

I portföljen har Camurus i dag läkemedelskandidater mot bland annat opiatberoende, kronisk smärta och neuroendokrina tumörer. Utöver Braeburn har bolaget licensavtal med Novartis men ett av de längst gångna projekten, CAM 2032 mot prostatacancer, har Camurus än så länge hand om helt själva. Där väntas resultat under andra kvartalet från en nyligen avslutad fas II-studie.

Fredrik_Tiberg– Baserat på resultat från studien kommer vi utvärdera olika möjligheter. Vår kommersiella satsning är nu inriktad på opiatberoende och CAM2032 är i det perspektivet en partnerprodukt. Förutom flera redan pågående kliniska program kommer vi under 2016 lyfta in ytterligare produktkandidater i klinisk utveckling, minst en under egen regi, säger Camurus vd Fredrik Tiberg till Rapidus.

BioInvent i Lund meddelade i samband med sin bokslutskommuniké att bolaget tar in 234 miljoner kronor via en nyemission. Största delen är garanterad av bland andra LMK, Craafordska Stiftelsen och Familjen Kamprads stiftelse, men 43 miljoner kommer från Boston-baserade Omega Funds, ett riskkapitalbolag inriktat mot life science-investeringar.

Michael_oredsson– De kommer vara en aktiv ägare i BioInvent, precis som de är i sina andra innehav, och bland annat hjälpa oss med kontakter till olika kliniker, säger BioInvents vd Michael Oredsson till Rapidus.

Han räknar med att de nya pengarna ska räcka i åtminstone två år framöver, dels till att bekosta bolagets tre kliniska prövningar, dels till att driva verksamheten i Lund med 42 anställda i dag.

– Ett tredje skäl är att i förhandlingar med industriella partner visa att vi har överlevnadsförmåga. Vi för hela tiden diskussioner med olika potentiella partner, säger Michael Oredsson.

Nettoomsättningen 2015 slutade på 16 miljoner kronor, jämfört med 47 miljoner 2014. Förlusten efter skatt närapå fördubblades till -91 miljoner kronor.

– Våra intäkter i dag kommer främst från licensaffärer med vårt antikroppsbibliotek och aktiviteten där bestämmer vi inte riktigt över själva. Men i fjärde kvartalet fick vi in 10 miljoner kronor på att tillverka produkter baserade på vårt antikroppsbibliotek och det tror jag kan bli en verksamhet som kan bidra med mer intäkter framöver, säger Michael Oredsson.

BioInvent är inriktat på antikroppsbaserade läkemedel mot olika former av cancer. Längst har BI-505 kommit, en läkemedelskandidat mot kronisk benmärgscancer där en andra omgång fas II-studier inleds inom kort.

I dag kom också de senaste siffrorna för kontraktsforskningsbolaget Trial Form Support, som sedan i höstas är majoritetsägt av noterade investeringsbolaget Ratos. Medan omsättningen 2015 ökade med 29 procent till 689 miljoner kronor ökade resultatet före skatt och finansiella transaktioner från 12 till 45 miljoner kronor. Som Rapidus tidigare rapporterat siktar TFS på att de närmaste 5-7 åren öka personalstyrkan från dagens cirka 700 till 2.500 anställda.

Erik Olausson
Emily Binks

TFS fyrdubblade rörelsevinsten, Camurus intäkter minskar och BioInvent tar in nära en kvarts miljard kronor och får en ny storägare. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Medvasc stänger runda – öppnar en ny

    Medicinteknikbolaget Medvasc stängde nyligen en finansieringsrunda i förtid, bara för att genast öppna en ny. Vd Cathrin Johansson förklarar varför, och hur mycket mer som behövs.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • Flygande start för Lindberg på Moroxite

    Han rekryterades för att leda Moroxite till ett marknadsgodkännande och det har redan tagit fart. På dag tre på nya jobbet berättar Fredrik Lindberg att bolaget har kommit in på FDA:s gräddfilsspår.

  • Bonesupport-veteran tar över Moroxite

    Moroxite siktar mot ett amerikanskt marknadsgodkännande nästa år. Då toppar styrelsen ledningen och låter en Bonesupport-grundare kliva in som vd.

  • Sandberg pytsar in mer i cancerbolag 

    Medtech-bolaget Reccan gör en riktad nyemission. Största investerare är Sandberg Development, som tidigare gått in med pengar i Lundabolaget. – Utvecklingsfasen är avslutad, säger vd Anna Brodén.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.