måndag 22 december 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Bakslag för kallpastörisering – Pastair tvingas till omtag

Efter åtta års arbete för att introducera kallpastörisering i livsmedelsbranschen tvingas teknikbolaget Pastair i Lund att tänka om. Ledningen satsar nu på att sälja hela livsmedelsverksamheten och ta med tekniken till en annan bransch.

Pastair har utvecklat en metod för att kallpastörisera livsmedel genom att döda oönskade mikroorganismer med ozonbubblor. Sedan starten 2007 har de haft flera projekt tillsammans med stora livsmedelsföretag, bland annat Skånemejerier och Arla. Så sent som i mars förra året avslutades det senaste projektet med ett av nordens största mejeriföretag, uppger ordföranden Johan Sjöholm.

Men det har inte lett till några större affärer, 2014 omsatte bolaget knappt 200.000 kronor och gjorde en förlust på drygt fem miljoner. I årsredovisningen konstaterar revisorn att ”bolaget är i behov av väsentliga ökningar av intäkter eller tillskott av externt kapital för att säkerställa driften”.

Nu gör företaget en helomvändning och försöker sälja av livsmedelsverksamheten helt och hållet. Det pågår förhandlingar med flera intressenter. Johan Sjöholm uppger att investerarna satsat runt 25 miljoner kronor i bolaget genom årens lopp.

Får ni så mycket på försäljningen?

– Jag tror inte vi får så mycket, men en del av det, säger Johan Sjöholm, som äger knappt 20 procent av aktierna och också är grundare av medicinteknikbolaget Pampett.

Parallellt med försäljningsprocessen arbetar han på att ta tekniken till en annan bransch.

– Pastair-tekniken är absolut inte död. Vi har inte misslyckats med något. Men livsmedelsindustrin är konservativ och det är svårt att nå ut med nya processlösningar. Vi tittar på andra spår idag, säger Johan Sjöholm till Rapidus.

Han uppger att investerarna totalt har satsat runt 25 miljoner kronor i bolaget genom årens lopp.

I augusti lämnade företagets vd Patrik Fogelström, för jobb som chef på svenska Elopak. I nuläget har Pastair inga anställda. Bland övriga ägare finns Almi Invest Syd, Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse.

Olof Peterson

Efter åtta års arbete för att introducera kallpastörisering i livsmedelsbranschen tvingas teknikbolaget Pastair i Lund att tänka om. Ledningen satsar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad

Prenumerera på Rapidus för
533 kr per månad

Bli en del av vårt exklusiva nätverk och få koll på vad som händer i Skåne och Öresundsregionen. Var alltid uppdaterad när du talar med dina affärskontakter. Nytta, nöje, inspiration.




  • Exklusiva affärsnyheter
  • Inbjudan till våra nätverksträffar
  • Två användare ingår

  • Från exitdepp till nystart

    ,
    I senaste avsnittet av Rapidus podd Lejonkulan: En AI-tjänst som effektiviserar och automatiserar säljteamens arbete, det är idén till startupen […]


  • Femte generationen tar över Saturnus

    Sveriges största glöggproducent står inför sitt fjärde generationsskifte. Och den nya generationen kliver in med sensationell tillväxt i ryggen. Rapidus besökte ett mer än hundraårigt destilleri.

  • Dugs vd: ”Vi har inte dolt någonting”

    Nasdaqs hot att avnotera Dug Foodtech från First North kan vara en ”spill over-effekt” från händelser i andra bolag. Det säger vd Helene Nielsen när hon för första gången kommenterar situationen och menar att bolaget inte undanhållit något.

  • Volkswagen väljer Lund för expansion

    Fordonsindustrin har i tysthet tagit Lund i besittning. Volvo har cirka 400 anställda i staden, Bosch närmar sig 200 – och nu har Volkswagen gått in ett bolag som från början var en lundensisk startup.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Därför ökar efterfrågan på pansarglas

    Efterfrågan på pansarglas stiger i takt med upprustningen av militär och polis. Det märks hos Hammerglass i skånska Förslöv. Med stöd från EKN kan bolaget växa snabbt och säkert på nya marknader som Australien och Nordamerika.

  • Thule drar ned mål – aktien steg

    Friluftsbolaget Thule drar ned sitt finansiella mål. Det framkom i ett pressmeddelande på onsdagkvällen. På tiden, tyckte aktiemarknaden som inte tagit det tidigare målet på allvar.

  • Östes bolag faller som dominobrickor

    Tre av Öste-sfärens verksamhetsdrivande dotterbolag har nu gått i konkurs, tillsammans med ytterligare ett av ägarbolagen. Det mesta av värdet i Aventure-konkursen ser därmed ut att ha gått upp i rök. Men frågetecken kvarstår.

  • Köttodlarnas nya giv

    Re:meat byter namn. Enligt Malmöbolagets medgrundare Jacob Schaldemose Peterson handlar det om mer än bara ett namnbyte. – Det är ett byte av hela vår strategi, säger han.

  • Nya konkurser bland Öste-bolagen

    Dominobrickorna i Oatly-bröderna Östes företagsimperium fortsätter att falla. I spåren av ägarbolagens konkurser har två av portföljbolagen i sfären kastat in handduken och ytterligare ett ser ut att vara nere för räkning.

  • Björn Öste: ”Vi ger inte upp”

    Oatlygrundaren Björn Öste kommenterar nu konkursen i sitt investeringsbolag Aventure. Avgörande följdfrågor förblir dock fortsatt obesvarade. Vad betyder det till exempel att inte ge upp när uteblivet kapitaltillskott medför konkurs?

  • Ännu ett Öste-bolag i konkurs

    Med konkursen i bröderna Östes forskningsbolag Aventure kommer ytterligare en konkurs – i bolaget Öste Ventures. Konkursförvaltaren Simon Henderson vill nu hitta nya huvudägare som kan driva dotterbolagen vidare.