torsdag 21 november 2024

inloggad som

Bakslag för kallpastörisering – Pastair tvingas till omtag

Efter åtta års arbete för att introducera kallpastörisering i livsmedelsbranschen tvingas teknikbolaget Pastair i Lund att tänka om. Ledningen satsar nu på att sälja hela livsmedelsverksamheten och ta med tekniken till en annan bransch.

Pastair har utvecklat en metod för att kallpastörisera livsmedel genom att döda oönskade mikroorganismer med ozonbubblor. Sedan starten 2007 har de haft flera projekt tillsammans med stora livsmedelsföretag, bland annat Skånemejerier och Arla. Så sent som i mars förra året avslutades det senaste projektet med ett av nordens största mejeriföretag, uppger ordföranden Johan Sjöholm.

Men det har inte lett till några större affärer, 2014 omsatte bolaget knappt 200.000 kronor och gjorde en förlust på drygt fem miljoner. I årsredovisningen konstaterar revisorn att “bolaget är i behov av väsentliga ökningar av intäkter eller tillskott av externt kapital för att säkerställa driften”.

Nu gör företaget en helomvändning och försöker sälja av livsmedelsverksamheten helt och hållet. Det pågår förhandlingar med flera intressenter. Johan Sjöholm uppger att investerarna satsat runt 25 miljoner kronor i bolaget genom årens lopp.

Får ni så mycket på försäljningen?

– Jag tror inte vi får så mycket, men en del av det, säger Johan Sjöholm, som äger knappt 20 procent av aktierna och också är grundare av medicinteknikbolaget Pampett.

Parallellt med försäljningsprocessen arbetar han på att ta tekniken till en annan bransch.

– Pastair-tekniken är absolut inte död. Vi har inte misslyckats med något. Men livsmedelsindustrin är konservativ och det är svårt att nå ut med nya processlösningar. Vi tittar på andra spår idag, säger Johan Sjöholm till Rapidus.

Han uppger att investerarna totalt har satsat runt 25 miljoner kronor i bolaget genom årens lopp.

I augusti lämnade företagets vd Patrik Fogelström, för jobb som chef på svenska Elopak. I nuläget har Pastair inga anställda. Bland övriga ägare finns Almi Invest Syd, Augmenta och Sparbanksstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse.

Olof Peterson

Efter åtta års arbete för att introducera kallpastörisering i livsmedelsbranschen tvingas teknikbolaget Pastair i Lund att tänka om. Ledningen satsar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Lättnadsrally i Thule

    Börsbolagens rapporter för årets tredje kvartal fortsätter att strömma in. Bland dagens rapporter finns Haki Safety, Swedencare, Lime Technologies och Thule som fick aktiemarknaden att pusta ut.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.

  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Bära eller brista för OXE Marine

    Båtmotortillverkaren OXE Marine i Ängelholm lanserar ett omfattande rekapitaliseringspaket på totalt 320 miljoner kronor. Men det är inte i hamn och om det spricker är en konkurs sannolik. Se här vad det hänger på.