söndag 24 november 2024

inloggad som

Köpenhamn hoppas på skånskt insats för digitalt stadsutveckling

I budgeten för 2016 har Köpenhamns kommun avsatt 452 miljoner danska kronor till en investerings- och innovationspott för att göra Köpenhamn till ett testcenter för nya digtiala lösningar för stadsmiljön. Även Skånska företag kommer bjudas in för att dela på kakan, uppger Mikkel Hemmingsen, direktör för kommunen ekonomiförvaltning.

Satsningen kallas Smart City och syftar till att utveckla nya produkter och system som ska göra storstaden grönare och mer digital. Som exempel nämner Mikkel Hemmingsen soptunnor som själva meddelar när de behöver tömmas och ny teknik för att förmedla parkeringsplatser digitalt. Bland annat ska området kring Rådhusplatsen, H.C. Andersens Boulevard och Vester Voldgade fungera som experimentverkstad. Dessutom ska näringslivet få bättre möjlighet att omsätta kommunens stora samling av data till olika affärsidéer.

– Vid årsskiftet hoppas vi kunna presentera de första företagscasen, säger Mikkel Hemmingsen till Rapidus.

Dansk Industris digitala avdelning DI Digital lanserade i oktober Smart City Netværk och Mikkel Hemmingsen räknar även med draghjälp från en rad andra håll.

– Vi vill få såväl danska som skånska företag med i projekten genom nätverk som Clean, Copenhagen Cleantech Cluster, Dansk Design Center och Copenhagen Solutions Lab. Både dessa nätverk och Köpenhamns kommun själva samarbetar med Malmö och resten av Skåne och genom dem ska vi få upp intresset från skånska företag att vara med, säger han till Rapidus.

Klik her for at se dansk version af artikeln
Keld Broksø

I budgeten för 2016 har Köpenhamns kommun avsatt 452 miljoner danska kronor till en investerings- och innovationspott för att göra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Freedrum i konkurs

    Malmöbaserade Freedrum Studios ansökan om förlängd rekonstruktion gick inte igenom. Bolaget har försatts i konkurs. Det här händer nu.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.