torsdag 21 november 2024

inloggad som

Extra: Martin Gren och Erik Paulsson storsatsar på Camurus

På torsdagsmorgonen kom beskedet att Lundabaserade Camurus noteras på Stockholmsbörsen. Inför listningen ska bolaget ta in en halv miljard kronor – bland annat från Axis-grundaren Martin Gren och Peab-grundaren Erik Paulsons bolag Backahill Utveckling. Pengarna går främst till kliniska studier och utlandssatsningar, i Lund räknar bolaget inte med några stora rekryteringsrundor.

Camurus verksamhet är centrerad kring FluidCrystal, en patenterad teknik där läkemedel kapslas in i lipider, fetter, som omvandlas till gel inne i kroppen. Den fördröjda frisättningen av läkemedlet kan justeras, från några dagar upp till månader.

Bolaget har i dag knappt 50 anställda. Som Rapidus tidigare rapporterat dubblade bolaget sina FoU-utgifter under 2014 till 121 miljoner kronor. Bland annat investerade Camurus i ett utbyggt analyslabb för prekliniska tester av tänkbara läkemedelskandidater men också i flertal projektaktiviteter.

Sedan några år tillbaka säljer bolaget episil, ett munsprej för cancerpatienter med svåra sår i munhålan. Men de stora intäkterna kommer från licensavtal. 2013 övertog Novartis utvecklingen av CAM2029, en läkemedelskandidat mot hormonsjukdomen akromegali och viss typ av cancer, ett avtal som kan ge sammanlagt 700 miljoner dollar i milstolpeersättningar.

Förra hösten slöts ett annat avtal med amerikanska Braeburn om läkemedelskandidaten CAM2038 mot opiatberoende och smärta där ledningen räknar med att påbörja fas III-studier under nästa år. Camurus har fortfarande rättigheterna på bland annat Europamarknaden och pengarna i emissionen ska i första hand gå till att slutföra de kliniska försöken med CAM2038 och bygga upp en försäljningsorganisation i Europa.

Då de kliniska försöken är utlagda på kontraktsforskningsbolag räknar Rein Piir, ansvarig för investerarrelationer, inte med några större förändringar för Camurus organisation under nästa år.

– Vi har redan börjat bygga upp försäljningsorganisationen i liten skala och fortsätter i mindre strategiska steg nästa år. 2017 blir året då vi gör större rekryteringar. Det kommer ge viss effekt i Lund, men jag kan inte bedöma i antal, säger han till Rapidus.

Camurus ägs i dag till runt 85 procent av Malmöbaserade Sandberg Development, tidigare GS Development. Emissionen värderar bolaget till runt två miljarder kronor och tillför Camurus en halv miljard netto. En rad tungviktare, däribland Fjärde AP-fonden, Backahill Utveckling och Margin Grens bolag Grenspecialisten Förvaltning, har redan åtagit sig att teckna aktier för 240 miljoner kronor ”förutsatt vissa villkor”, skriver Camurus.

Camurus blev Årets Rapidusföretag 2012. Vi har skrivit en lång rad artiklar om bolaget genom årens lopp, du hittar dem i vårt arkiv.

Erik Olausson

På torsdagsmorgonen kom beskedet att Lundabaserade Camurus noteras på Stockholmsbörsen. Inför listningen ska bolaget ta in en halv miljard kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.