lördag 5 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Extra: Martin Gren och Erik Paulsson storsatsar på Camurus

På torsdagsmorgonen kom beskedet att Lundabaserade Camurus noteras på Stockholmsbörsen. Inför listningen ska bolaget ta in en halv miljard kronor – bland annat från Axis-grundaren Martin Gren och Peab-grundaren Erik Paulsons bolag Backahill Utveckling. Pengarna går främst till kliniska studier och utlandssatsningar, i Lund räknar bolaget inte med några stora rekryteringsrundor.

Camurus verksamhet är centrerad kring FluidCrystal, en patenterad teknik där läkemedel kapslas in i lipider, fetter, som omvandlas till gel inne i kroppen. Den fördröjda frisättningen av läkemedlet kan justeras, från några dagar upp till månader.

Bolaget har i dag knappt 50 anställda. Som Rapidus tidigare rapporterat dubblade bolaget sina FoU-utgifter under 2014 till 121 miljoner kronor. Bland annat investerade Camurus i ett utbyggt analyslabb för prekliniska tester av tänkbara läkemedelskandidater men också i flertal projektaktiviteter.

Sedan några år tillbaka säljer bolaget episil, ett munsprej för cancerpatienter med svåra sår i munhålan. Men de stora intäkterna kommer från licensavtal. 2013 övertog Novartis utvecklingen av CAM2029, en läkemedelskandidat mot hormonsjukdomen akromegali och viss typ av cancer, ett avtal som kan ge sammanlagt 700 miljoner dollar i milstolpeersättningar.

Förra hösten slöts ett annat avtal med amerikanska Braeburn om läkemedelskandidaten CAM2038 mot opiatberoende och smärta där ledningen räknar med att påbörja fas III-studier under nästa år. Camurus har fortfarande rättigheterna på bland annat Europamarknaden och pengarna i emissionen ska i första hand gå till att slutföra de kliniska försöken med CAM2038 och bygga upp en försäljningsorganisation i Europa.

Då de kliniska försöken är utlagda på kontraktsforskningsbolag räknar Rein Piir, ansvarig för investerarrelationer, inte med några större förändringar för Camurus organisation under nästa år.

– Vi har redan börjat bygga upp försäljningsorganisationen i liten skala och fortsätter i mindre strategiska steg nästa år. 2017 blir året då vi gör större rekryteringar. Det kommer ge viss effekt i Lund, men jag kan inte bedöma i antal, säger han till Rapidus.

Camurus ägs i dag till runt 85 procent av Malmöbaserade Sandberg Development, tidigare GS Development. Emissionen värderar bolaget till runt två miljarder kronor och tillför Camurus en halv miljard netto. En rad tungviktare, däribland Fjärde AP-fonden, Backahill Utveckling och Margin Grens bolag Grenspecialisten Förvaltning, har redan åtagit sig att teckna aktier för 240 miljoner kronor ”förutsatt vissa villkor”, skriver Camurus.

Camurus blev Årets Rapidusföretag 2012. Vi har skrivit en lång rad artiklar om bolaget genom årens lopp, du hittar dem i vårt arkiv.

Erik Olausson

På torsdagsmorgonen kom beskedet att Lundabaserade Camurus noteras på Stockholmsbörsen. Inför listningen ska bolaget ta in en halv miljard kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Så mycket tjänade Skånes börsvd:ar 2024

    Alfa Lavals Tom Erixon var Skånes bäst betalda börs-vd 2024. Men störst lyft fick Camurus Fredrik Tiberg. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under förra året.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.