torsdag 25 april 2024

inloggad som

Extra: Martin Gren och Erik Paulsson storsatsar på Camurus

På torsdagsmorgonen kom beskedet att Lundabaserade Camurus noteras på Stockholmsbörsen. Inför listningen ska bolaget ta in en halv miljard kronor – bland annat från Axis-grundaren Martin Gren och Peab-grundaren Erik Paulsons bolag Backahill Utveckling. Pengarna går främst till kliniska studier och utlandssatsningar, i Lund räknar bolaget inte med några stora rekryteringsrundor.

Camurus verksamhet är centrerad kring FluidCrystal, en patenterad teknik där läkemedel kapslas in i lipider, fetter, som omvandlas till gel inne i kroppen. Den fördröjda frisättningen av läkemedlet kan justeras, från några dagar upp till månader.

Bolaget har i dag knappt 50 anställda. Som Rapidus tidigare rapporterat dubblade bolaget sina FoU-utgifter under 2014 till 121 miljoner kronor. Bland annat investerade Camurus i ett utbyggt analyslabb för prekliniska tester av tänkbara läkemedelskandidater men också i flertal projektaktiviteter.

Sedan några år tillbaka säljer bolaget episil, ett munsprej för cancerpatienter med svåra sår i munhålan. Men de stora intäkterna kommer från licensavtal. 2013 övertog Novartis utvecklingen av CAM2029, en läkemedelskandidat mot hormonsjukdomen akromegali och viss typ av cancer, ett avtal som kan ge sammanlagt 700 miljoner dollar i milstolpeersättningar.

Förra hösten slöts ett annat avtal med amerikanska Braeburn om läkemedelskandidaten CAM2038 mot opiatberoende och smärta där ledningen räknar med att påbörja fas III-studier under nästa år. Camurus har fortfarande rättigheterna på bland annat Europamarknaden och pengarna i emissionen ska i första hand gå till att slutföra de kliniska försöken med CAM2038 och bygga upp en försäljningsorganisation i Europa.

Då de kliniska försöken är utlagda på kontraktsforskningsbolag räknar Rein Piir, ansvarig för investerarrelationer, inte med några större förändringar för Camurus organisation under nästa år.

– Vi har redan börjat bygga upp försäljningsorganisationen i liten skala och fortsätter i mindre strategiska steg nästa år. 2017 blir året då vi gör större rekryteringar. Det kommer ge viss effekt i Lund, men jag kan inte bedöma i antal, säger han till Rapidus.

Camurus ägs i dag till runt 85 procent av Malmöbaserade Sandberg Development, tidigare GS Development. Emissionen värderar bolaget till runt två miljarder kronor och tillför Camurus en halv miljard netto. En rad tungviktare, däribland Fjärde AP-fonden, Backahill Utveckling och Margin Grens bolag Grenspecialisten Förvaltning, har redan åtagit sig att teckna aktier för 240 miljoner kronor ”förutsatt vissa villkor”, skriver Camurus.

Camurus blev Årets Rapidusföretag 2012. Vi har skrivit en lång rad artiklar om bolaget genom årens lopp, du hittar dem i vårt arkiv.

Erik Olausson

På torsdagsmorgonen kom beskedet att Lundabaserade Camurus noteras på Stockholmsbörsen. Inför listningen ska bolaget ta in en halv miljard kronor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.