onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Ikea-sfären storägare i nybildat skånskt life science-bolag

Sedan starten i början på året har den skånska forskningsavknoppningen Treat4life flugit helt under radarn. Som tunga delägare står Fru Berta Kamprads stiftelse och Interogo Treasury AG, ett bolag i Ikea-sfären registrerat i Lichtenstein.

Dokument som Rapidus tagit del av visar att Interogo Treasury och Fru Berta Kamprads Stiftelse gått in som ägare till närmare hälften av Treat4Life. Ordförande i bolaget är den Malmöbaserade advokaten Jonas Gulliksson, som ofta företrätt Ikea-koncernen i affärsjuridiska sammanhang. I styrelsen syns även Per Ludvigsson, tidigare styrelseordförande i Inter Ikea, och Hans Skalin, som även han har ett långt förflutet inom möbelkoncernen.

Treat4life är en avknoppning från forskningen vid Lunds universitet, med Lundaprofessorn György Marko-Varga som storägare. I styrelse sitter även Thomas Laurell, professor vid avdelningen för biomedicinsk teknik. Vd Roger Appelqvist är dock mycket förtegen om verksamheten.

– Det kan jag inte gå in på förrän vi fått klart med våra patent. Målet är att hjälpa cancerpatienter, med alla typer av cancer. Vi utvecklar dock inget läkemedel, säger han till Rapidus.

Roger Appelqvist arbetar i dag som forskare vid Lunds universitets avdelning för biomedicinsk teknik, men har ett förflutet från bland annat Ferring i Danmark.

– Vi som jobbar i Treat4Life kommer från olika läkemedelsbolag i Sverige och Danmark, bland annat AstraZeneca, säger han utan att vilja precisera hur många personer bolaget sysselsätter.

Fru Berta Kamprads stiftelse bildades på 1980-talet och har sedan dess delat ut över 150 miljoner kronor till cancerforskning, främst i Lund. 2011 gick stiftelsen för första gången in som delägare i ett privat aktiebolag, genom en investering i dåvarande Lundabolaget CarpoNovum. Bland de senaste forskningsstudier som fått stöd av stiftelsen finns ett Lundaprojekt om att utveckla arbetsmetoder för att analysera stora mängder prov av möjlig hudcancer, med György Marko-Varga som en av huvudförfattarna.

György Marko-Varga är professor vid institutionen för kliniska vetenskaper och docent vid avdelningen för biomedicinsk teknik. Han är även medgrundare till Pharma4Cure, med LU Innovation System som mindre delägare. Pharma4Cure är fokuserat på biomarkörer för att diagnosticera och styra behandlingen av cancer i bukspottskörteln.

Erik Olausson

Sedan starten i början på året har den skånska forskningsavknoppningen Treat4life flugit helt under radarn. Som tunga delägare står Fru […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Euris likviderat: ”Aktieägarna hade förtjänat bättre”

    Han slog svenskt rekord i nyemissioner och fortsatte in i det sista att ta in nya pengar. Men i december förra året lämnade Dario Kriz plötsligt sitt bolag Euris åt sitt öde. Nu är det likviderat.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.