fredag 26 april 2024

inloggad som

Ikea-sfären storägare i nybildat skånskt life science-bolag

Sedan starten i början på året har den skånska forskningsavknoppningen Treat4life flugit helt under radarn. Som tunga delägare står Fru Berta Kamprads stiftelse och Interogo Treasury AG, ett bolag i Ikea-sfären registrerat i Lichtenstein.

Dokument som Rapidus tagit del av visar att Interogo Treasury och Fru Berta Kamprads Stiftelse gått in som ägare till närmare hälften av Treat4Life. Ordförande i bolaget är den Malmöbaserade advokaten Jonas Gulliksson, som ofta företrätt Ikea-koncernen i affärsjuridiska sammanhang. I styrelsen syns även Per Ludvigsson, tidigare styrelseordförande i Inter Ikea, och Hans Skalin, som även han har ett långt förflutet inom möbelkoncernen.

Treat4life är en avknoppning från forskningen vid Lunds universitet, med Lundaprofessorn György Marko-Varga som storägare. I styrelse sitter även Thomas Laurell, professor vid avdelningen för biomedicinsk teknik. Vd Roger Appelqvist är dock mycket förtegen om verksamheten.

– Det kan jag inte gå in på förrän vi fått klart med våra patent. Målet är att hjälpa cancerpatienter, med alla typer av cancer. Vi utvecklar dock inget läkemedel, säger han till Rapidus.

Roger Appelqvist arbetar i dag som forskare vid Lunds universitets avdelning för biomedicinsk teknik, men har ett förflutet från bland annat Ferring i Danmark.

– Vi som jobbar i Treat4Life kommer från olika läkemedelsbolag i Sverige och Danmark, bland annat AstraZeneca, säger han utan att vilja precisera hur många personer bolaget sysselsätter.

Fru Berta Kamprads stiftelse bildades på 1980-talet och har sedan dess delat ut över 150 miljoner kronor till cancerforskning, främst i Lund. 2011 gick stiftelsen för första gången in som delägare i ett privat aktiebolag, genom en investering i dåvarande Lundabolaget CarpoNovum. Bland de senaste forskningsstudier som fått stöd av stiftelsen finns ett Lundaprojekt om att utveckla arbetsmetoder för att analysera stora mängder prov av möjlig hudcancer, med György Marko-Varga som en av huvudförfattarna.

György Marko-Varga är professor vid institutionen för kliniska vetenskaper och docent vid avdelningen för biomedicinsk teknik. Han är även medgrundare till Pharma4Cure, med LU Innovation System som mindre delägare. Pharma4Cure är fokuserat på biomarkörer för att diagnosticera och styra behandlingen av cancer i bukspottskörteln.

Erik Olausson

Sedan starten i början på året har den skånska forskningsavknoppningen Treat4life flugit helt under radarn. Som tunga delägare står Fru […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.