lördag 11 maj 2024

inloggad som

USA-försäljning lyfter BoneSupport

Lundabolaget BoneSupport dubblade sin försäljning till slutkunderna i USA under 2014. Det ger visst avtryck i bokslutet, där rörelseförlusten sjönk med 19 procent till -39 miljoner kronor. Sedan dess har bolaget börjat få sina första intäkter från den helt nya produkten Cerament V.

Efter CE-godkännande i april har Cerament V lanserats i Tyskland, Italien och Skandinavien uppger vd Lloyd Diamond till Rapidus. Produkten är en vidareutveckling av BoneSupports injicerbara bensubstitut Cerament, som fyller ut hålrum och påskyndar benåterväxten vid exempelvis frakturer. Sedan tidigare har BoneSupport kombinerat Cerament med antibiotikan Gentamicin för att undvika benröta. I den nya produkten kombineras bensubstitutet istället med Vancomycin, vilket bland annat gör det verksamt mot MRSA.

Lloyd_Diamond_ny– I de fall patienten haft bakterieinfektioner som inte är känsliga för Gentamicin har man inte använt Cerament, detta ger oss större kundbas, säger Lloyd Diamond till Rapidus.

2014 slutade omsättningen på 41 miljoner kronor, en ökning med 26 procent jämfört med 2013. Lloyd Diamond vill inte specificera var bolaget landar i år, men säger att försäljningen fortsätter öka i USA, där distributören Biomet nyligen köptes upp av den ännu större aktören Zimmer.

– Jag räknar med att BoneSupport ska vara självförsörjande inom 12 månader, säger Lloyd Diamond.

Sedan 2008 har BoneSupport tagit in över 400 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Industrifonden, Lundbeckfond Ventures och HealthCap Ventures. Senaste emissionen var i våras då bolaget fick in 120 miljoner, varav nära hälften från den nya ägaren Tredje AP-fonden. De pengarna ska i huvudsak gå till att få Cerament G godkänd för försäljning i USA, en process som fortfarande kommer ta några år i anspråk.

BoneSupport har i dag ett 40-tal anställda, varav hälften vid huvudkontoret i Lund.

Erik Olausson

Lundabolaget BoneSupport dubblade sin försäljning till slutkunderna i USA under 2014. Det ger visst avtryck i bokslutet, där rörelseförlusten sjönk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen