måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

LU Bio bryter med Cadila – tar tillbaka dotterbolag

Avtalet med Cadila var tänkt att säkra framtiden för LU Bios portföljbolag Ximmune. Nu skrotas det efter samarbetssvårigheter med den indiska läkemedelsjätten, som även slutit avtal med noterade Lundaboalgen Respiratorius och EQL Pharma.

Skälen till skilsmässan är enligt LU Bios ordförande Lars H Bruzelius att Cadila inte anser sig ha uppnått önskvärda resultat, medan LU Bio är mycket missnöjda med på vilket sätt utvecklingsarbetet bedrivits och vad man kallar brist på samarbete från Cadilas sida.

Licensaffären gick ut på att Cadila åtog sig att driva och helt bekosta utvecklingen av Ximmunes antiinflammatoriska läkemedel mot akut sepsis, i utbyte mot framtida intäkter. Men samarbetet gick alltså i stöpet.

lars_H_bruzelius– Vi avslutade avtalet med Cadila för några månader sedan, det var inte ett bolag som vi kunde samarbeta med. Cadila stod enligt avtalet för alla utvecklingskostnader, men hade ett upplägg på utvecklingsarbetet som vi inte tyckte var så klokt. Cadila följde inte heller vårt samarbetsavtal, säger Lars H Bruzelius.

Enligt honom grundar sig konflikten också i att Cadila är stora inom generika, men relativt nya som läkemedelsutvecklare.

– De är inte ett professionellt läkemedelsbolag, och det hade vi många diskussioner kring. Tyvärr är vi rätt många som tycker det, uppger han för Rapidus.

Andra skånska bolag som ingått avtal med Cadila är EQL Pharma och Respiratorius, men uppgörelserna skiljer sig åt. För Respiratorius handlar avtalet om att ta bolagets utvecklade substanser för KOL och astma vidare genom utveckling och toxikologistudier inför kommande humanstudier.

– Vi ser en god utveckling i arbetet de gör åt oss. Jag har hört att de avslutat samarbetet med Ximmune, men vi är inte alls i den inriktningen, vi tycker Cadila bidrar väl i utvecklingen, säger Johan Drott, Respiratorius vd.

Från EQL Pharmas sida kan man ännu inte säga så mycket om samarbetet, eftersom det knappt startat. Nyemissionen som ska ge Cadila en fjärdedel av aktierna i bolaget måste först godkännas av stämman, som är planerad till fredag. Först då kan samarbetet kring åtta nya generikaläkemedel inledas.

– EQL har ett helt annat fokus för sina läkemedel än vad Ximmune har, det är olika typer av samarbeten så det är svårt att jämföra våra projekt, säger EQL Pharmas vd Christer Fåhraeus.

Ximmune grundades 2009 och är det sista onoterade bolaget i LU Bios portfölj, sedan Cantargia och Follicum noterats. Jakten på en ny partner som kan ta Ximmune vidare är inledd.

– Det är ett spännande projekt med ett stort värde. Vi diskuterar för närvarande med ett par företag, men har inte klart med någon ny partner, säger Bruzelius.

Cadila har avböjt att kommentera händelserna.

Jennie Lorentsson

Avtalet med Cadila var tänkt att säkra framtiden för LU Bios portföljbolag Ximmune. Nu skrotas det efter samarbetssvårigheter med den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.