söndag 28 april 2024

inloggad som

LU Bio bryter med Cadila – tar tillbaka dotterbolag

Avtalet med Cadila var tänkt att säkra framtiden för LU Bios portföljbolag Ximmune. Nu skrotas det efter samarbetssvårigheter med den indiska läkemedelsjätten, som även slutit avtal med noterade Lundaboalgen Respiratorius och EQL Pharma.

Skälen till skilsmässan är enligt LU Bios ordförande Lars H Bruzelius att Cadila inte anser sig ha uppnått önskvärda resultat, medan LU Bio är mycket missnöjda med på vilket sätt utvecklingsarbetet bedrivits och vad man kallar brist på samarbete från Cadilas sida.

Licensaffären gick ut på att Cadila åtog sig att driva och helt bekosta utvecklingen av Ximmunes antiinflammatoriska läkemedel mot akut sepsis, i utbyte mot framtida intäkter. Men samarbetet gick alltså i stöpet.

lars_H_bruzelius– Vi avslutade avtalet med Cadila för några månader sedan, det var inte ett bolag som vi kunde samarbeta med. Cadila stod enligt avtalet för alla utvecklingskostnader, men hade ett upplägg på utvecklingsarbetet som vi inte tyckte var så klokt. Cadila följde inte heller vårt samarbetsavtal, säger Lars H Bruzelius.

Enligt honom grundar sig konflikten också i att Cadila är stora inom generika, men relativt nya som läkemedelsutvecklare.

– De är inte ett professionellt läkemedelsbolag, och det hade vi många diskussioner kring. Tyvärr är vi rätt många som tycker det, uppger han för Rapidus.

Andra skånska bolag som ingått avtal med Cadila är EQL Pharma och Respiratorius, men uppgörelserna skiljer sig åt. För Respiratorius handlar avtalet om att ta bolagets utvecklade substanser för KOL och astma vidare genom utveckling och toxikologistudier inför kommande humanstudier.

– Vi ser en god utveckling i arbetet de gör åt oss. Jag har hört att de avslutat samarbetet med Ximmune, men vi är inte alls i den inriktningen, vi tycker Cadila bidrar väl i utvecklingen, säger Johan Drott, Respiratorius vd.

Från EQL Pharmas sida kan man ännu inte säga så mycket om samarbetet, eftersom det knappt startat. Nyemissionen som ska ge Cadila en fjärdedel av aktierna i bolaget måste först godkännas av stämman, som är planerad till fredag. Först då kan samarbetet kring åtta nya generikaläkemedel inledas.

– EQL har ett helt annat fokus för sina läkemedel än vad Ximmune har, det är olika typer av samarbeten så det är svårt att jämföra våra projekt, säger EQL Pharmas vd Christer Fåhraeus.

Ximmune grundades 2009 och är det sista onoterade bolaget i LU Bios portfölj, sedan Cantargia och Follicum noterats. Jakten på en ny partner som kan ta Ximmune vidare är inledd.

– Det är ett spännande projekt med ett stort värde. Vi diskuterar för närvarande med ett par företag, men har inte klart med någon ny partner, säger Bruzelius.

Cadila har avböjt att kommentera händelserna.

Jennie Lorentsson

Avtalet med Cadila var tänkt att säkra framtiden för LU Bios portföljbolag Ximmune. Nu skrotas det efter samarbetssvårigheter med den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.