tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Öppna ögonen för Skånes nya styrkeområde

mini_erikKort sagt: Medan mobilklustret tvingas hantera det ena bakslaget efter det andra håller bildanalys och datorseende på att växa till ett verkligt regionalt styrkeområde. När vår vi se ett Computer Vision Heights i Skåne?

Av Erik Olausson, chefredaktör

En och annan höjde säkert på ögonbrynen när Rapidus i måndags avslöjade att verksamheten vid Apples hemlighetsfulla utvecklingsverksamhet i Lund kretsar kring kartteknik, ett område där allt från positionering och hantering av stora datamängder till bildbehandling och bildanalys spelar in. Med placeringen på Mobile Heights Center, vägg i vägg med Sony Mobile och Ericsson, låg det annars nära till hands att tro att det handlade om något mer specifikt relaterat till mobilteknik eller uppkopplade prylar.

Det är fortfarande oklart varför Apple valt att placera sig just i Lund. Mest sannolikt är nog att det handlar om någon eller några nyckelmedarbetare som velat flytta tillbaka hit och som Apple inte velat mista. Därmed ska vi också akta oss för att dra alltför stora växlar på elektronikjättens etablering i regionen.

Rapidus rapportering visar dock att det som sades vara ett tillfälligt kontor med en handfull personer växt till sig något, både i antalet kvadratmeter och antalet anställda, samtidigt som hyreskontraktet förlängts. Oberoende av det ursprungliga skälet till etableringen verkar alltså Apple ha hittat bra grogrund för sin utvecklingsavdelning här.

Elektronikjätten känner regionen väl efter förvärven av AlgoTrim 2013 och Polar Rose 2010. Den sistnämnda affären är intressant eftersom den visar på den spjutspetskompetens som finns i regionen inom bildbehandling och datorseende. Det Polar Rose gjorde var mjukvara för att känna igen ansikten på tvådimensionella bilder. Detta är den mänskliga hjärnan bra på efter att ha tränats sedan spädbarnsåldern, men för att få en dator eller en mobil att göra samma sak krävs avancerad bildanalys baserad på tunga matematiska beräkningar.

Polar Rose grundare Jan-Erik Solem har en bakgrund från LTH och forskargruppen Mathematical Imaging Group, som ligger i framkanten för applicerad bildanalys. Direkt och indirekt har gruppen under ledning av professor Kalle Åström gett upphov till en rad forskningsavknoppningar, däribland Exini Diagnostics, Spiideo, Cognimatics och Decuma, som senare såldes till Zi Corporation. Jan-Erik Solem är numera aktiv i Malmöbolagen Mapillary och Modcam, som just fått in nytt riskkapital från tyska Robert Bosch Venture Capital.

I regionen finns också Crunchfish, Anoto, CellaVision och Precise Biometrics, där grundtekniken i stor utsträckning är baserad på bildanalys. Även Scalado, numera ägt av Microsoft, och brittiska ARM:s Lundaenhet, inriktad på utveckling av video- och grafikprocessorer, bör nämnas i detta sammanhang.

Men det tyngsta argumentet för att skapa en ny regional klusterbildning kring bildanalys och datorseende är ändå Axis, vars kameror fungerar som plattform för bland annat Cognimatics och Spiideos mjukvara. När Sony Mobile avslutat sin pågående svältkur kommer Axis att ha sprungit om som Lunds största arbetsgivare bland teknikbolagen. Och då har bygget av ett nytt huvudkontor som rymmer ytterligare 1.100 anställda precis påbörjats.

I en allt mer uppkopplad värld kommer Lunds starka forskningsmiljöer inom radioteknik och mobilkommunikation även framöver vara ett trumfkort. Men i skuggan av denna historiska skånska paradgren håller alltså ett helt annat styrkeområde på att växa till sig. Mobile Heights startade 2007 med bland andra Lunds universitet, Region Skåne, Ericsson och Sony Mobile som grundare. I dag finns det ett 50-tal medlemmar, dock inte Axis. När får vi se en pendang inom computer vision, med kamerajätten som grundbult?

 

 

Kort sagt: Medan mobilklustret tvingas hantera det ena bakslaget efter det andra håller bildanalys och datorseende på att växa till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Crunchfish: ”Vi har haft fel approach”

    Malmöbaserade Crunchfish aktie har gått upp med 100 procent sedan i fredags. Bolaget lade nyligen ner ett av två affärsområden och släppte en positiv patentnyhet. Men vd Joachim Samuelsson menar att något helt annat driver kursen.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Cellavision rapportvinnare

    Aktiemarknaden jublade över Cellavisions rapport efter en fyraårig utförslöpa. Fler skånska börsbolag kom med sina kvartalssiffror på tisdagen, med blandade reaktioner för till exempel Thule.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.

  • 2024 års börsvinnare – och förlorare

    Åtta skånska börsbolag fick se sina aktier stiga med mer än 100 procent under 2024. Elva föll med mer än 90 procent. Häng med när Rapidus tittar på det gångna årets skånska börsfacit.

  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.