onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Virtual reality ny tillämpning för ARM:s Lundateknik

|  , , , ,
|  

Med Facebooks uppmärksammade köp av Oculus Rift förra året har virtual reality-glasögon tagit ett steg närmare genombrottet på konsumentmarknaden. Det öppnar ett nytt tillämpningsområde för brittiska hårdvarujätten ARM:s utvecklingsavdelning i Lund, som i det tysta växt till att sysselsätta närmare 100 anställda.

ARM utvecklar strömsnåla processorer åt främst mobiler, bärbara datorer och andra prylar där batterikraften är begränsad. Omsättningen under första halvåret ökade med 22 procent till 456 miljoner pund. Parallellt har antalet anställda världen över växt med 230 personer till 3.500.

Även i Lund har personalstyrkan tickat uppåt sedan ARM 2008 köpte Logipard, då en avdelning inom Anoto med knappt 20 anställda. I dag finns 93 personer i lokalerna på Edison Park och kontorschefen Olof Dellien räknar med att vara över 100 innan året är slut.

Lund är ett ARM:s fem utvecklingscenter för grafik- och videoprocessorer, där majoriteten hamnar i mobiltelefoner från exempelvis Samsung och Apple. Digitala klockor och wearables, alltså elektronik som bärs på kroppen, är en växande tillämpning och på några års sikt ser Olof Dellien virtual reality-hjälmar som ett område där behovet av snabb och högupplöst grafik skapar bra grogrund för ARM. Bland annat krävs det över 90 bilder per sekund i virtual reality-glasögon, snarare än de 30 bilder per sekund som är tillräckligt i tv- och datorskärmar, för att inte bli åksjuk.

Olof Dellien– Du har också två olika bilder, ett för varje öga, och större synfält att täcka, så kraven är mycket högre än om du till exempel sitter och spelar World of Warcraft vid datorn. ARM är redan aktiva inom teknik för virtual reality, det är en teknik som kan slå igenom riktigt brett inom några år, säger Olof Dellien.

ARM är noterat på Londonbörsen.

Erik Olausson

Med Facebooks uppmärksammade köp av Oculus Rift förra året har virtual reality-glasögon tagit ett steg närmare genombrottet på konsumentmarknaden. Det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Årets börsraket hoppas på genombrott i år

    Magnus Andersson är vd för det skånska företag som gått bäst på börsen hittills i år. Han ser fram emot att teckna avtal med kunder innan året är slut.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

  • Doro värvar vd från Simris

    Simris Groups avgående vd Julian Read har utsetts till ny vd för teknikföretaget Doro från och med juni. Han efterträds på Simris av en brittisk life science-veteran.

  • Acconeer ber om 150 miljoner

    Radarsensorbolaget Acconeer i Malmö fortsätter att blöda och har därför beslutat om en företrädesemission på 150 miljoner kronor.

  • Ny kärnkraft ger strålande framtid

    Ny kärnkraft är i ropet. Inte bara i Sverige utan över hela världen. En doldis i Helsingborg rider på vågen och kammar hem stororder i Storbritannien.

  • Upprustningen ökar hennes affär

    Marie Bengtsson, vd för IT-företaget Advenica i Malmö, noterar rekordförsäljning under 2023. Bakom tillväxten ligger främst försvarets beställningar av utrustning för krypterad information.