Under sommaren utökade Sol Voltaics sina lokaler i Lund för att rymma testproduktionen av bolagets solcellsfilm med nanotrådar. Två nya EU-projekt ger sammanlagt 2,3 miljoner euro för att slutligen nå marknaden med tekniken.
Sol Voltaics nanotrådar består av galliumarsenid och skapas i en gaskammare genom en patenterad metod kallad aerotaxy. Via olika steg överförs de till en tunn plastfilm, likt ogenomskinlig gladpack, som draperas över existerande kiselbaserade solceller. Därmed kan verkningsgraden stiga från 17 till 27 procent, enligt bolagets affärsutvecklare Erik Olsson.
– Vi har visat att det går att volymproducera nanotrådarna, men filmen vi får ut är fortfarande ganska liten så vi håller på att skala upp ytan och kvaliteten, säger han.
Sol Voltaics får nu en rejäl knuff framåt mot marknaden genom ett EU-bidrag på 1,8 miljoner euro i kommersialiseringsstöd. Pengarna ges under två års tid och ska bland annat gå till att skala upp produktionen och hitta samarbetsparter ute i industrin.
– Det kommer fortfarande dröja några år innan vi kan få några försäljningsintäkter. Men innan dess hoppas vi på intäkter från någon form av partnerskap med etablerade spelare. Där för vi diskussioner nu, säger Erik Olsson till Rapidus.
Parallellt är Sol Voltaics med i ett EU-stött forskningsprojekt koordinerat av nanometerkonsortiet vid Lunds universitet. Totalt deltar sju parter, däribland högprofilerade Fraunhofer-institutet för solenergi och IBM:s fysikorienterade utvecklingslabb i Zurich. Projektet har nyligen beviljats 3,5 miljoner euro i EU-medel, varav 0,5 miljoner euro tillfaller Sol Voltaics, för att fördjupa forskningen om kiselsolceller belagda med nanotrådar. Koordinator är nanoteknikprofessorn Lars Samuelsson.
EU-tillskotten kommer väl till pass för Sol Voltaics, som börjar få tomt i kassan. 2013 fick bolaget in drygt 100 miljoner kronor i villkorslån och investeringar från aktörer som Industrifonden, Nano Future Invest och Wallenbergarnas Foundation Asset Management. Men att bygga upp testproduktionen kostar på och bara under 2014 gjorde Sol Voltaics av med 45 miljoner kronor.
Bolaget sysselsätter i dag ett 30-tal personer. För att få plats med testproduktionen har Sol Voltaics under sommaren ökat lokalytan i Active Biotech-huset från 600 till 1.000 kvadratmeter. Dit har även QuNano och Glo, med en handfull anställda var i Lund, flyttat.
Erik Olausson