tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Sol Voltaics säkrar EU-stöd för kommersialisering

Under sommaren utökade Sol Voltaics sina lokaler i Lund för att rymma testproduktionen av bolagets solcellsfilm med nanotrådar. Två nya EU-projekt ger sammanlagt 2,3 miljoner euro för att slutligen nå marknaden med tekniken.

Sol Voltaics nanotrådar består av galliumarsenid och skapas i en gaskammare genom en patenterad metod kallad aerotaxy. Via olika steg överförs de till en tunn plastfilm, likt ogenomskinlig gladpack, som draperas över existerande kiselbaserade solceller. Därmed kan verkningsgraden stiga från 17 till 27 procent, enligt bolagets affärsutvecklare Erik Olsson.

Erik Olsson– Vi har visat att det går att volymproducera nanotrådarna, men filmen vi får ut är fortfarande ganska liten så vi håller på att skala upp ytan och kvaliteten, säger han.

Sol Voltaics får nu en rejäl knuff framåt mot marknaden genom ett EU-bidrag på 1,8 miljoner euro i kommersialiseringsstöd. Pengarna ges under två års tid och ska bland annat gå till att skala upp produktionen och hitta samarbetsparter ute i industrin.

­– Det kommer fortfarande dröja några år innan vi kan få några försäljningsintäkter. Men innan dess hoppas vi på intäkter från någon form av partnerskap med etablerade spelare. Där för vi diskussioner nu, säger Erik Olsson till Rapidus.

Parallellt är Sol Voltaics med i ett EU-stött forskningsprojekt koordinerat av nanometerkonsortiet vid Lunds universitet. Totalt deltar sju parter, däribland högprofilerade Fraunhofer-institutet för solenergi och IBM:s fysikorienterade utvecklingslabb i Zurich. Projektet har nyligen beviljats 3,5 miljoner euro i EU-medel, varav 0,5 miljoner euro tillfaller Sol Voltaics, för att fördjupa forskningen om kiselsolceller belagda med nanotrådar. Koordinator är nanoteknikprofessorn Lars Samuelsson.

EU-tillskotten kommer väl till pass för Sol Voltaics, som börjar få tomt i kassan. 2013 fick bolaget in drygt 100 miljoner kronor i villkorslån och investeringar från aktörer som Industrifonden, Nano Future Invest och Wallenbergarnas Foundation Asset Management. Men att bygga upp testproduktionen kostar på och bara under 2014 gjorde Sol Voltaics av med 45 miljoner kronor.

Bolaget sysselsätter i dag ett 30-tal personer. För att få plats med testproduktionen har Sol Voltaics under sommaren ökat lokalytan i Active Biotech-huset från 600 till 1.000 kvadratmeter. Dit har även QuNano och Glo, med en handfull anställda var i Lund, flyttat.

Erik Olausson

Under sommaren utökade Sol Voltaics sina lokaler i Lund för att rymma testproduktionen av bolagets solcellsfilm med nanotrådar. Två nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.