torsdag 21 november 2024

inloggad som

Mobildisplayer först ut för Glos nanodioder

Med närmare en miljard investerade kronor sedan start är Glo en av de skånska forskningsavknoppningar som attraherat mest riskkapital någonsin. Just nu testar ett antal stora tillverkare av mobiler och läsplattor tekniken, som ger energieffektivare displayer med bredare färgomfång.

Glos lysdioder tillverkas genom kontrollerad tillväxt av nanotrådar på kiselplattor. Tidigare har bolaget bland annat tittat på att använda tekniken för att bygga energisnål vardagsbelysning men när dioderna nu närmar sig marknaden är det i första hand i skärmar för mobiler och läsplattor. I bakgrundsbelysta LCD-skärmar, som bland annat används i Iphone och Ipad, kan Glos dioder ge större färgomfång, bättre stabilitet i färgåtergivningen och lägre strömförbrukning än med dagens teknik.

Ajit Nazre− Vår teknik testas just nu av några stora mobiltillverkare. Inom de närmaste veckorna hoppas vi ha en första affär på plats, säger Ajit Nazre till Rapidus.

Han är nybliven styrelseordförande i Glo och representant för storägaren Wellington Partners. Wellington var med även i den senaste investeringsrundan, när Glo i början av 2014 tog in 30 miljoner dollar. Bland övriga delägare i Glo märks norska Teknoinvest och Wallenbergarnas ägarbolag Foundation Asset Management.

Glo knoppades ursprungligen av från nanoteknikforskningen vid Lunds universitet men har sedan några år tillbaka merparten av verksamheten i Kalifornien, där vd Fariba Danesh är placerad. Kvar i Lund finns bolagets forskningschef Lars Samuelsson samt en forskningsavdelning med en handfull anställda. Totalt sysselsätter Glo i dag ett 40-tal personer.

Vägen till marknaden har varit längre än beräknat men inom ett år räknar Ajit Nazre med att Glos teknik ska finnas i 2-3 mobiler eller läsplattor och att inkomsterna därmed ska har börjat rulla in.

− Vi kommer att ta in lite mer riskkapital men vi vill göra det först när vi har börjat få inkomster, säger han.

På lite längre sikt satsar bolaget även på LED-displayer, där Glos teknik ska göra skärmarna ljusstarkare, tunnare och mer energisnåla än de LCD- och LED-skärmar som exempelvis används i tv-apparater i dag.

Utöver Glo är Londonbaserade Wellington Partners även delägare i Polar Rose-grundaren Jan-Erik Solems teknikbolag Mapillary. Tillsammans med bland andra amerikanska Sequioa Capital gick de i januari in med 1,5 miljoner dollar i Malmöbolaget.

Erik Olausson

Med närmare en miljard investerade kronor sedan start är Glo en av de skånska forskningsavknoppningar som attraherat mest riskkapital någonsin. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.