onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

EU-sekretariat placeras i Köpenhamn

Ett samarbete mellan bland annat Swedish Standards Institute och systerorganisationen Dansk Standard har lyckats få ett internationellt EU-sekretariat att etableras i Köpenhamn.

Sekretariatet ska fastslå och standardisera digitala ramar för gemensamma europeiska inköps- och upphandlingsprocesser, varigenom inköp för miljarder euro ska göras årligen. För näringslivet på båda sidor av sundet innebär det nya sekretariatet i Köpenhamn möjligheter att påverka de digitala processerna vid offentliga upphandlingar. Etableringen innebär även affärsmöjligheter för systemleverantörer, när nya, digitala EU-standarder ska vara på plats inom en treårsperiod.

Även om Danmark med sekretariatet driver arbetet med att standardisera digitaliseringen av offentliga upphandlingar och inköp så är det tal om ett samarbete mellan Sverige, Danmark och Norge – trots att Norge inte är med i EU.

Sekretariatet är sprunget ur EU:s nya upphandlingsdirektiv, som kräver att medlemsländernas offentliga inköp och upphandlingar ska genomföras elektroniskt från och med 2018. Digitaliseringen ska därför ha gemensamma standarder och bygga på öppen källkod, så att man kan utbyta data i alla faser av EU-upphandlingar.

– Offentliga aktörer i EU köper varor och tjänster för cirka 15.000 miljarder danska kronor årligen, så potentialen att spara pengar är stor, säger Jesper Jerlang, standardiseringschef på Dansk Standard.

Utöver SIS och Dansk Standard finansierar också det danska Erhvervsministerium och Digitaliseringsstyrelsen det nya sekretariatet, som förväntas ha en årlig kostnad på 800.000 danska kronor.

Klik her for att se dansk version af artikeln.

Keld Broksø

Ett samarbete mellan bland annat Swedish Standards Institute och systerorganisationen Dansk Standard har lyckats få ett internationellt EU-sekretariat att etableras […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.