lördag 7 september 2024

inloggad som

EU-sekretariat placeras i Köpenhamn

Ett samarbete mellan bland annat Swedish Standards Institute och systerorganisationen Dansk Standard har lyckats få ett internationellt EU-sekretariat att etableras i Köpenhamn.

Sekretariatet ska fastslå och standardisera digitala ramar för gemensamma europeiska inköps- och upphandlingsprocesser, varigenom inköp för miljarder euro ska göras årligen. För näringslivet på båda sidor av sundet innebär det nya sekretariatet i Köpenhamn möjligheter att påverka de digitala processerna vid offentliga upphandlingar. Etableringen innebär även affärsmöjligheter för systemleverantörer, när nya, digitala EU-standarder ska vara på plats inom en treårsperiod.

Även om Danmark med sekretariatet driver arbetet med att standardisera digitaliseringen av offentliga upphandlingar och inköp så är det tal om ett samarbete mellan Sverige, Danmark och Norge – trots att Norge inte är med i EU.

Sekretariatet är sprunget ur EU:s nya upphandlingsdirektiv, som kräver att medlemsländernas offentliga inköp och upphandlingar ska genomföras elektroniskt från och med 2018. Digitaliseringen ska därför ha gemensamma standarder och bygga på öppen källkod, så att man kan utbyta data i alla faser av EU-upphandlingar.

– Offentliga aktörer i EU köper varor och tjänster för cirka 15.000 miljarder danska kronor årligen, så potentialen att spara pengar är stor, säger Jesper Jerlang, standardiseringschef på Dansk Standard.

Utöver SIS och Dansk Standard finansierar också det danska Erhvervsministerium och Digitaliseringsstyrelsen det nya sekretariatet, som förväntas ha en årlig kostnad på 800.000 danska kronor.

Klik her for att se dansk version af artikeln.

Keld Broksø

Ett samarbete mellan bland annat Swedish Standards Institute och systerorganisationen Dansk Standard har lyckats få ett internationellt EU-sekretariat att etableras […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.