tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Inget strategibyte trots storaffär för LMK…

Hjulen rullar snabbt för Lundabaserade LMK Industri, som just sålt av Axis-aktier för 3,5 miljarder kronor och är på väg att sätta portföljbolaget Hövding på börsen. Men det gigantiska tillskottet i kassan rubbar inte Peter Ragnarsson, vd för riskkapitalgrenen LMK Ventures.

Peter Ragnarsson– Vi har ingen brådska. Inom den närmaste tiden jobbar vi med det vi har. Dyker det upp något annat under tiden så tittar vi på det. För oss är det buisness as usual, säger han till Rapidus.

LMK sålde nyligen sitt innehav i Axis till japanska teknikjätten Canon. Tillsammans med familjen Brandberg med finansmannen Christer Brandberg i spetsen var LMK största ägare med vardera 15 procent i bolaget, medan grundaren Martin Gren hade cirka 10 procent.

Hur påverkar Axis-affären framtiden för LMK ?

– Vi har ett innehav mindre. Det blir så klart ökad flexibilitet, när man är huvudägare till ett börsbolag och det representerar ett stort värde är ett sådant innehav ganska låst. Nu har vi inte en sådan position längre, som synliga ägare. Vi kan använda vår kapitalbas lite friare, säger Peter Ragnarson .

LMK Ventures investerar i bolag i tidig fas, är under expansion eller omstrukturering. I fjol såldes Göteborgbaserade IT-säkerhetsbolaget Cryptzone efter bud från amerikanska Medina Capital Fund.

– 2014 var ett helt ok år, inget fantastiskt på något håll. Jag har svårt att säga att det ena året är bättre än det andra, säger Peter Ragnarsson.

LMK Ventures har fyra anställda, varav tre finns i Lund och en i Stockholm. I portföljen finns i dag ett 20-tal bolag, däribland Confidence, som sysslar med säkerhetsanläggningar, produktionsbolaget Anagram i Lund och Zaplox på Ideon, som utvecklar system där mobilen används som nyckel. Bland de mer jordnära inslagen finns Höganäsbaserade Gullberg & Jansson, som tillverkar pooltak och poolvärmepumpar och ökade sin omsättning med 44 procent till 36 miljoner kronor under 2014.

Utöver LMK Ventures högriskinvesteringar ingår även satsningar inom besöksnäringen i koncernen, bland annat i Björkliden Fjällby tio mil nordväst om Kiruna.

LMK Industri ägs av Therese Karlsson, änka efter Mikael Karlsson som grundade Axis tillsammans med Martin Gren men gick bort i cancer 2004.

Emily Binks

Hjulen rullar snabbt för Lundabaserade LMK Industri, som just sålt av Axis-aktier för 3,5 miljarder kronor och är på väg […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.