torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Inget strategibyte trots storaffär för LMK…

Hjulen rullar snabbt för Lundabaserade LMK Industri, som just sålt av Axis-aktier för 3,5 miljarder kronor och är på väg att sätta portföljbolaget Hövding på börsen. Men det gigantiska tillskottet i kassan rubbar inte Peter Ragnarsson, vd för riskkapitalgrenen LMK Ventures.

Peter Ragnarsson– Vi har ingen brådska. Inom den närmaste tiden jobbar vi med det vi har. Dyker det upp något annat under tiden så tittar vi på det. För oss är det buisness as usual, säger han till Rapidus.

LMK sålde nyligen sitt innehav i Axis till japanska teknikjätten Canon. Tillsammans med familjen Brandberg med finansmannen Christer Brandberg i spetsen var LMK största ägare med vardera 15 procent i bolaget, medan grundaren Martin Gren hade cirka 10 procent.

Hur påverkar Axis-affären framtiden för LMK ?

– Vi har ett innehav mindre. Det blir så klart ökad flexibilitet, när man är huvudägare till ett börsbolag och det representerar ett stort värde är ett sådant innehav ganska låst. Nu har vi inte en sådan position längre, som synliga ägare. Vi kan använda vår kapitalbas lite friare, säger Peter Ragnarson .

LMK Ventures investerar i bolag i tidig fas, är under expansion eller omstrukturering. I fjol såldes Göteborgbaserade IT-säkerhetsbolaget Cryptzone efter bud från amerikanska Medina Capital Fund.

– 2014 var ett helt ok år, inget fantastiskt på något håll. Jag har svårt att säga att det ena året är bättre än det andra, säger Peter Ragnarsson.

LMK Ventures har fyra anställda, varav tre finns i Lund och en i Stockholm. I portföljen finns i dag ett 20-tal bolag, däribland Confidence, som sysslar med säkerhetsanläggningar, produktionsbolaget Anagram i Lund och Zaplox på Ideon, som utvecklar system där mobilen används som nyckel. Bland de mer jordnära inslagen finns Höganäsbaserade Gullberg & Jansson, som tillverkar pooltak och poolvärmepumpar och ökade sin omsättning med 44 procent till 36 miljoner kronor under 2014.

Utöver LMK Ventures högriskinvesteringar ingår även satsningar inom besöksnäringen i koncernen, bland annat i Björkliden Fjällby tio mil nordväst om Kiruna.

LMK Industri ägs av Therese Karlsson, änka efter Mikael Karlsson som grundade Axis tillsammans med Martin Gren men gick bort i cancer 2004.

Emily Binks

Hjulen rullar snabbt för Lundabaserade LMK Industri, som just sålt av Axis-aktier för 3,5 miljarder kronor och är på väg […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Snålt utfall för Aqilion

    Det bidde bara en tumme av Aqilions nyemission. Knappt 42 procent av det önskade kapitalet kom in och nu tvingas vd Sarah Fredriksson dra ned på takten. – Det är trist, och extremt tufft för alla just nu, säger hon.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Första kvartalets skånska vinnare

    Sex skånska aktier har stigit med mer än 100 procent under årets första kvartal. Och den aktie som gått allra bäst steg med nästan 400 procent. Rapidus har listan på bäst och sämst på börsen hittills i år.

  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Konsumentverket kommenterar ny Hövding

    Rapidus kunde på tisdagen avslöja att en ny Hövding-cykelhjälm är under utveckling. Föregångaren dödades av Konsumentverket som nu ger sina kommentarer kring utsikterna för en ny version.

  • Hövding gör comeback — utvecklas i Lund

    Ett drygt år efter att österrikiska Isi Group köpte Hövdings konkursbo står det klart: Den fjärde generationen av Hövdinghjälmen är på väg. Och den kommer delvis från Lund.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.