torsdag 21 november 2024

inloggad som

Inget strategibyte trots storaffär för LMK…

Hjulen rullar snabbt för Lundabaserade LMK Industri, som just sålt av Axis-aktier för 3,5 miljarder kronor och är på väg att sätta portföljbolaget Hövding på börsen. Men det gigantiska tillskottet i kassan rubbar inte Peter Ragnarsson, vd för riskkapitalgrenen LMK Ventures.

Peter Ragnarsson– Vi har ingen brådska. Inom den närmaste tiden jobbar vi med det vi har. Dyker det upp något annat under tiden så tittar vi på det. För oss är det buisness as usual, säger han till Rapidus.

LMK sålde nyligen sitt innehav i Axis till japanska teknikjätten Canon. Tillsammans med familjen Brandberg med finansmannen Christer Brandberg i spetsen var LMK största ägare med vardera 15 procent i bolaget, medan grundaren Martin Gren hade cirka 10 procent.

Hur påverkar Axis-affären framtiden för LMK ?

– Vi har ett innehav mindre. Det blir så klart ökad flexibilitet, när man är huvudägare till ett börsbolag och det representerar ett stort värde är ett sådant innehav ganska låst. Nu har vi inte en sådan position längre, som synliga ägare. Vi kan använda vår kapitalbas lite friare, säger Peter Ragnarson .

LMK Ventures investerar i bolag i tidig fas, är under expansion eller omstrukturering. I fjol såldes Göteborgbaserade IT-säkerhetsbolaget Cryptzone efter bud från amerikanska Medina Capital Fund.

– 2014 var ett helt ok år, inget fantastiskt på något håll. Jag har svårt att säga att det ena året är bättre än det andra, säger Peter Ragnarsson.

LMK Ventures har fyra anställda, varav tre finns i Lund och en i Stockholm. I portföljen finns i dag ett 20-tal bolag, däribland Confidence, som sysslar med säkerhetsanläggningar, produktionsbolaget Anagram i Lund och Zaplox på Ideon, som utvecklar system där mobilen används som nyckel. Bland de mer jordnära inslagen finns Höganäsbaserade Gullberg & Jansson, som tillverkar pooltak och poolvärmepumpar och ökade sin omsättning med 44 procent till 36 miljoner kronor under 2014.

Utöver LMK Ventures högriskinvesteringar ingår även satsningar inom besöksnäringen i koncernen, bland annat i Björkliden Fjällby tio mil nordväst om Kiruna.

LMK Industri ägs av Therese Karlsson, änka efter Mikael Karlsson som grundade Axis tillsammans med Martin Gren men gick bort i cancer 2004.

Emily Binks

Hjulen rullar snabbt för Lundabaserade LMK Industri, som just sålt av Axis-aktier för 3,5 miljarder kronor och är på väg […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Yubicos stickor säljer som smör

    Yubico, med medgrundaren Stina Ehrensvärd från Lund, ökade både försäljning och lönsamhet rejält i tredje kvartalet. Men vad hände med aktien?

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.