tisdag 5 december 2023

inloggad som

Inget strategibyte trots storaffär för LMK…

Hjulen rullar snabbt för Lundabaserade LMK Industri, som just sålt av Axis-aktier för 3,5 miljarder kronor och är på väg att sätta portföljbolaget Hövding på börsen. Men det gigantiska tillskottet i kassan rubbar inte Peter Ragnarsson, vd för riskkapitalgrenen LMK Ventures.

Peter Ragnarsson– Vi har ingen brådska. Inom den närmaste tiden jobbar vi med det vi har. Dyker det upp något annat under tiden så tittar vi på det. För oss är det buisness as usual, säger han till Rapidus.

LMK sålde nyligen sitt innehav i Axis till japanska teknikjätten Canon. Tillsammans med familjen Brandberg med finansmannen Christer Brandberg i spetsen var LMK största ägare med vardera 15 procent i bolaget, medan grundaren Martin Gren hade cirka 10 procent.

Hur påverkar Axis-affären framtiden för LMK ?

– Vi har ett innehav mindre. Det blir så klart ökad flexibilitet, när man är huvudägare till ett börsbolag och det representerar ett stort värde är ett sådant innehav ganska låst. Nu har vi inte en sådan position längre, som synliga ägare. Vi kan använda vår kapitalbas lite friare, säger Peter Ragnarson .

LMK Ventures investerar i bolag i tidig fas, är under expansion eller omstrukturering. I fjol såldes Göteborgbaserade IT-säkerhetsbolaget Cryptzone efter bud från amerikanska Medina Capital Fund.

– 2014 var ett helt ok år, inget fantastiskt på något håll. Jag har svårt att säga att det ena året är bättre än det andra, säger Peter Ragnarsson.

LMK Ventures har fyra anställda, varav tre finns i Lund och en i Stockholm. I portföljen finns i dag ett 20-tal bolag, däribland Confidence, som sysslar med säkerhetsanläggningar, produktionsbolaget Anagram i Lund och Zaplox på Ideon, som utvecklar system där mobilen används som nyckel. Bland de mer jordnära inslagen finns Höganäsbaserade Gullberg & Jansson, som tillverkar pooltak och poolvärmepumpar och ökade sin omsättning med 44 procent till 36 miljoner kronor under 2014.

Utöver LMK Ventures högriskinvesteringar ingår även satsningar inom besöksnäringen i koncernen, bland annat i Björkliden Fjällby tio mil nordväst om Kiruna.

LMK Industri ägs av Therese Karlsson, änka efter Mikael Karlsson som grundade Axis tillsammans med Martin Gren men gick bort i cancer 2004.

Emily Binks

Hjulen rullar snabbt för Lundabaserade LMK Industri, som just sålt av Axis-aktier för 3,5 miljarder kronor och är på väg […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.