torsdag 25 april 2024

inloggad som

BoMill tar miljonaffär i Nordamerika

Skånska teknikbolaget BoMill har fått sin första kommersiella order på nordamerikanska marknaden, värd åtta miljoner kronor. Bland annat är det Canadian International Grain Institute som köpt BoMills maskin för att automatiskt sortera spannmål efter bland annat proteininnehåll.

BoMills teknik bygger på att mäta egenskaper hos varje spannmålskärna med hjälp av ljus nära det infraröda spektrat. Kornen kan därmed sorteras i fraktioner efter proteininnehåll, hårdhet och grad av svampangrepp.

− Vi satsar mycket på den kanadensiska marknaden det närmaste året eftersom de har en del problem med svampangrepp som börjar inne i kärnan. Vår teknik lyser igenom kornen och ser det, säger BoMills marknadschef Per Söderström.

Totalt säljer BoMill tre större och två mindre maskiner till tre kunder i USA och Kanada, varav statliga Canadian International Grain Institute är en.

För ett år sedan slöt BoMill ett treårigt utvecklingsavtal med en än så länge hemlig partner inom livsmedelsbranschen, som kan bli värt uppåt 20 miljoner kronor. Bolaget har fått in de första milstolpebetalningarna från det samarbetet, uppger Per Söderström utan att vilja precisera några summor.

BoMill har i dag tolv anställda och fick i somras in Industrifonden som ny ägare genom en emission på totalt 18,5 miljoner kronor. Bland övriga storägare finns Sydsvensk Entreprenörfond, grundaren Bo Löfqvist och utsädesföretaget Syngenta genom Syngenta Ventures.

Erik Olausson

Skånska teknikbolaget BoMill har fått sin första kommersiella order på nordamerikanska marknaden, värd åtta miljoner kronor. Bland annat är det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.