torsdag 21 november 2024

inloggad som

Amerikanska framgångar för skånsk ozonrening

Ett år efter USA-lansering har vattenreningsbolaget Primozone i Löddeköpinge installerat en referensanläggning i Texas, samt landat avtal med två kommunala vattenverk. Ifjol växte bolagets omsättning med över 50 procent.

Enligt vd:n Anders Schening är det säljaktiviteter och ordrar tecknade innan 2014 som står för två tredjedelar av den ökade omsättningen. I siffror betyder det en ökning från drygt 10 miljoner kronor 2013 till nära 16 miljoner kronor under 2014.

Anders Schening– Vi tjänade inga pengar förra året, men vi räknar med positivt kassaflöde under 2015, säger Anders Schening till Rapidus.

Primozones teknik går ut på att rena vatten med ozon för att oxidera ihjäl bakterier och mikroorganismer. Bolaget är långt ifrån ensamt om metoden, men använder sig av försäljningsargumentet att själva genereringen av ozonet är upp till 50 procent mer energieffektiv än med konkurrerande system.

Från starten 2010 har Primozone levererat över 100 system och har installationer i 30 länder, bland annat USA. Ifjol satte Primozone upp en referensanläggning i Texas och i dagsläget har bolaget säkrat avtal med de kommunala vattenreningsverken i Texas och Mississippi.

– Livslängden på en anläggning är runt 15 år och i USA finns just nu en stor utbytesmarknad. Man är rätt trött på det som finns och de ser direkt skillnaden när de använder vårt system, säger Anders Schening.

Förutom de redan etablerade kontakterna har Primozone skickat offerter till andra vattenreningsverk i Texas och Mississippi, värda drygt 2,5 miljoner kronor totalt. Dessutom planeras en pilotanläggning i Massachusetts nu under våren.

Under 2015 kommer bolaget även att leverera system till Kina, Schweiz, Luxemburg, Tyskland och Norge. Finansiär och ägare är norska rederiet Westfal-Larsen. Företaget har tidigare legat lågt med aktiviteten i Sverige, främst på grund av att vattenkvalitén redan är bra här. Men i och med ökade krav på en lagstiftning mot läkemedelsrester i vattnet vädrar Primozone morgonluft.

– När debatten blossade upp förra året utmanade vi svenska kommuner att göra något åt problemet. Nu har vi snart installerat pilotsystem i tio kommuner, berättar Anders Schening.

Installationerna av avloppsverken har möjliggjorts med hjälp av ett bidrag på 800.000 kronor från Tillväxtverket.

– I Sverige finns ett hundratal avloppsverk som kan vara aktuella och vi har ett ordervärde på en till tio miljoner per avloppsverk. Då är det klart att Sverige också blir intressant.

Primozone i Löddeköpinge har i dag 16 anställda.

Izabella Rosengren

Ett år efter USA-lansering har vattenreningsbolaget Primozone i Löddeköpinge installerat en referensanläggning i Texas, samt landat avtal med två kommunala […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Lundabolag i genombrottsaffär med Alfa Laval

    Lundabaserade EPFF säljer ett av sina patent till Alfa Laval. Affären innebär ett kommersiellt genombrott för bolagets teknologi.

  • Lundateknik för ellastbilar

    Lundabolaget Zemission vill lösa svårigheterna med elektrifiering av tunga lastbilar. I ett samarbete med fordonskomponenttillverkaren Alfdex i Landskrona förbereds serietillverkning av en komponent som ska öka räckvidden.

  • Klirr i kassan för Katam

    Ett år efter senaste nyemissionen har Katam Technologies fått in nytt kapital. Då skulle bolaget intensifiera försäljningen i Latinamerika av sin AI-tjänst för skogsbruk. Nu är planen en utvidgning till Sydostasien.

  • Ny runda ska ta Enjay till break even

    Det Malmöbaserade värmeväxlarföretaget Enjay är ute på en ny finansieringsrunda. Enligt planerna är det sista rundan innan bolaget når break even under 2025.

  • Elväg på Öresundsbron?

    Elonroad undersöker möjligheterna att bygga elväg på Öresundsbron. Det är innebörden av ny avsiktsförklaring tillsammans med Öresundsbron och Lunds universitet.

  • Klockan tickar för skånska utsläppsmål

    Utsläppen av växthusgaser i Skåne minskar, men det är långt kvar till uppsatta mål. Klimatarbetet hos de tio största utsläpparna av växthusgaser är direkt avgörande för Skånes 2030-mål. Se här vilka det är.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Skånsk IoT i Sveriges största rederi

    Life Finder Systems når sitt första kommersiella genombrott med en order från rederiet Wallenius Wilhelmsens amerikanska flotta Arc.

  • Sandberg donerar 100 Mkr

    Sandberg Development donerar 10 miljoner kronor per år i tio år till Malmö universitet. Pengarna ska gå till universitetets vattenforskning. 

  • 20 miljoner till Lejonkulans gäst

    Lundabolaget Saveggy stänger en emission som tillför bolaget cirka 20 miljoner kronor och nya tunga investerare.