Ett år efter USA-lansering har vattenreningsbolaget Primozone i Löddeköpinge installerat en referensanläggning i Texas, samt landat avtal med två kommunala vattenverk. Ifjol växte bolagets omsättning med över 50 procent.
Enligt vd:n Anders Schening är det säljaktiviteter och ordrar tecknade innan 2014 som står för två tredjedelar av den ökade omsättningen. I siffror betyder det en ökning från drygt 10 miljoner kronor 2013 till nära 16 miljoner kronor under 2014.
– Vi tjänade inga pengar förra året, men vi räknar med positivt kassaflöde under 2015, säger Anders Schening till Rapidus.
Primozones teknik går ut på att rena vatten med ozon för att oxidera ihjäl bakterier och mikroorganismer. Bolaget är långt ifrån ensamt om metoden, men använder sig av försäljningsargumentet att själva genereringen av ozonet är upp till 50 procent mer energieffektiv än med konkurrerande system.
Från starten 2010 har Primozone levererat över 100 system och har installationer i 30 länder, bland annat USA. Ifjol satte Primozone upp en referensanläggning i Texas och i dagsläget har bolaget säkrat avtal med de kommunala vattenreningsverken i Texas och Mississippi.
– Livslängden på en anläggning är runt 15 år och i USA finns just nu en stor utbytesmarknad. Man är rätt trött på det som finns och de ser direkt skillnaden när de använder vårt system, säger Anders Schening.
Förutom de redan etablerade kontakterna har Primozone skickat offerter till andra vattenreningsverk i Texas och Mississippi, värda drygt 2,5 miljoner kronor totalt. Dessutom planeras en pilotanläggning i Massachusetts nu under våren.
Under 2015 kommer bolaget även att leverera system till Kina, Schweiz, Luxemburg, Tyskland och Norge. Finansiär och ägare är norska rederiet Westfal-Larsen. Företaget har tidigare legat lågt med aktiviteten i Sverige, främst på grund av att vattenkvalitén redan är bra här. Men i och med ökade krav på en lagstiftning mot läkemedelsrester i vattnet vädrar Primozone morgonluft.
– När debatten blossade upp förra året utmanade vi svenska kommuner att göra något åt problemet. Nu har vi snart installerat pilotsystem i tio kommuner, berättar Anders Schening.
Installationerna av avloppsverken har möjliggjorts med hjälp av ett bidrag på 800.000 kronor från Tillväxtverket.
– I Sverige finns ett hundratal avloppsverk som kan vara aktuella och vi har ett ordervärde på en till tio miljoner per avloppsverk. Då är det klart att Sverige också blir intressant.
Primozone i Löddeköpinge har i dag 16 anställda.
Izabella Rosengren