tisdag 15 oktober 2024

inloggad som

TikoMed kvittar skulder för 21 miljoner

Läkemedelsbolaget TikoMed, med säte i Viken utanför Helsingborg, tar in 21,7 miljoner kronor i en kvittningsemission för att betala av existerande skulder. Aktierna tecknas av ägaren Lars Bruce, samt medicinteknikbolaget Bruce Medical.

– Det är inga konstigheter egentligen. Vi har lånat ut en del pengar för fortsatt utveckling som vi kvittar mot aktier, säger medgrundaren Adam Bruce till Rapidus.

I slutet av 2013 fick bolaget in 48 miljoner i riskkapital och med den senaste emissionen har TikoMed dragit in närmare 200 miljoner kronor sedan starten.

TikoMed fokuserar på läkemedelsprojekt riktade mot svåra och livshotande sjukdomar som i dag saknar effektiva behandlingsmetoder. Bolaget har tidigare haft framgångar i sina försök att behandla svår typ 1-diabetes och har sedan 2011 ensamrätt på den europeiska och amerikanska marknaden för läkemedlet TM-400, som ska öka chanserna att lyckas med benmärgstransplantationer. Senast i raden av utvecklade läkemedel är TM-700, vilket fungerar som ett komplement till behandling av sjukdomar orsakade av otillräcklig blodtillförsel. Läkemedelskandidaten befinner sig för tillfället i fas I i utvecklingsstadiet.

TikoMed grundades 2002, har åtta anställda och ägs till huvuddelen av familjen Bruce. Andra ägare är bland andra finansmannen Staffan Rasjö och OnOffs grundare Hans Westin. Vd är Anders Waas med erfarenhet från bland annat AstraZeneca och amerikanska CV Therapeutics.

Izabella Rosengren

Läkemedelsbolaget TikoMed, med säte i Viken utanför Helsingborg, tar in 21,7 miljoner kronor i en kvittningsemission för att betala av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Krympning kan bli stort för Alix Labs

    AI kräver superstarka processorer, men de ska också vara små. Alix Labs i Lund, med vd Jonas Sundqvist, har en maskin som krymper dem. Med global lansering i sikte har bolaget säkrat större delen av en nyemission på 165 Mkr.

  • Skånsk miljardfond startar egna biotechbolag

    Det finns för få onoterade svenska bioteknikbolag att investera i. Det tycker Johan Kördel, vd för riskkapitalbolaget Sound Bioventure i Malmö. Han har därför anställt en person som ska vaska fram nya projekt som fonden ska investera i.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.


  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Active Biotech sätter stort hopp till utlicensiering

    Active Biotech i Lund planerar att resa 35 miljoner kronor i en företrädesemission. Trots att vd Helén Tuvesson säger sig ha varit transparent med kapitalbehovet störtdök aktien 25 procent på måndagen som svar på pressmeddelandet. 

  • Bonesupport – ”Vi är bara i början”

    Bonesupport, Skånes snabbast växande uppstartsbolag, går från klarhet till klarhet och försäljningen i USA rusar. Samtidigt förbereder bolaget nya behandlingsområden och nya marknader. Rapidus har intervjuat vd Emil Billbäck.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.