torsdag 22 februari 2024

inloggad som

… och läkemedel för prostatapatienter

Puls-företaget Glactone, som utvecklar ett läkemedel mot långt gången prostatacancer, har även de tagit in nytt kapital. I en nyemission på 3,1 miljoner kronor har Puls gått in med ungefär hälften.

Även Glactone har hämtat inspiration från svampriket. Bolaget arbetar med att utveckla en syntetisk version av ett ämne från en svamp som har visat sig kunna bromsa tillväxten av tumörer genom att attackera proteinet STAT3. Blockeringen av STAT3 leder i sin tur till att kroppens eget immunförsvar kan angripa cancercellerna.

Jan Törnell− Glactone är lyckosamma då vi bygger våra framtida läkemedel på vad naturen utvecklat under tusentals år och Olov Sterners forskningsgrupp vid Lunds Universitet upptäckt de senaste 15 åren. Vi har lite längre till klinikfasen i Glactone än i Oncorena och har säkert fem år kvar tills vi är på marknaden, säger Jan Törnell, vd för Oncorena och styrelseordförande i Glactone.

Glactone och Oncorena är två av fem aktiva projekt i Puls porfölj, vilket egentligen är för lite enligt vd Pontus Ottosson.

− Vårt mål är att ha åtta-tio projekt i portföljen och vår ambition är att starta upp till tre projekt under året. Jag räknar med att vi kommer starta ett projekt under våren, säger Pontus Ottosson.

För tillfället jobbar ledningen med att få till en exit för projektbolagen Laccure och AcuCort, antingen genom att de säljs till läkemedelsbolag eller sätts på börsen.

− Börsen är ju ett alternativ som är gångbart just nu, men det är sällan vårt primärmål, säger Pontus Ottosson.

Sedan starten 2002 har Puls tagit in 80 miljoner kronor och 400 miljoner har tillförts projektbolagen. Senast 2013 fick Puls ett tillskott på 20 miljoner från en utländsk ägarfamilj.

Hanna Sigeman

Puls-företaget Glactone, som utvecklar ett läkemedel mot långt gången prostatacancer, har även de tagit in nytt kapital. I en nyemission […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.