onsdag 24 juli 2024

inloggad som

… och läkemedel för prostatapatienter

Puls-företaget Glactone, som utvecklar ett läkemedel mot långt gången prostatacancer, har även de tagit in nytt kapital. I en nyemission på 3,1 miljoner kronor har Puls gått in med ungefär hälften.

Även Glactone har hämtat inspiration från svampriket. Bolaget arbetar med att utveckla en syntetisk version av ett ämne från en svamp som har visat sig kunna bromsa tillväxten av tumörer genom att attackera proteinet STAT3. Blockeringen av STAT3 leder i sin tur till att kroppens eget immunförsvar kan angripa cancercellerna.

Jan Törnell− Glactone är lyckosamma då vi bygger våra framtida läkemedel på vad naturen utvecklat under tusentals år och Olov Sterners forskningsgrupp vid Lunds Universitet upptäckt de senaste 15 åren. Vi har lite längre till klinikfasen i Glactone än i Oncorena och har säkert fem år kvar tills vi är på marknaden, säger Jan Törnell, vd för Oncorena och styrelseordförande i Glactone.

Glactone och Oncorena är två av fem aktiva projekt i Puls porfölj, vilket egentligen är för lite enligt vd Pontus Ottosson.

− Vårt mål är att ha åtta-tio projekt i portföljen och vår ambition är att starta upp till tre projekt under året. Jag räknar med att vi kommer starta ett projekt under våren, säger Pontus Ottosson.

För tillfället jobbar ledningen med att få till en exit för projektbolagen Laccure och AcuCort, antingen genom att de säljs till läkemedelsbolag eller sätts på börsen.

− Börsen är ju ett alternativ som är gångbart just nu, men det är sällan vårt primärmål, säger Pontus Ottosson.

Sedan starten 2002 har Puls tagit in 80 miljoner kronor och 400 miljoner har tillförts projektbolagen. Senast 2013 fick Puls ett tillskott på 20 miljoner från en utländsk ägarfamilj.

Hanna Sigeman

Puls-företaget Glactone, som utvecklar ett läkemedel mot långt gången prostatacancer, har även de tagit in nytt kapital. I en nyemission […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.

  • Köpfest i skånska bolag 

    Skånska bolag lockar investerare. IT-företaget Nordlo köper ett skånsk familjeföretag och tripplar därmed sin omsättning samtidigt som Spiltan Invest investerar stort i ett stenkrossbolag från Blentarp.