torsdag 21 november 2024

inloggad som

Villkoren klara för EU:s innovationsmiljard

Strax före jul klubbade EU-kommissionen slutligen villkoren för Skåne-Blekinges regionala strukturfond. Om några veckor öppnas kistlocket till 61 miljoner euro i EU-medel, där lejonparten går till olika innovationsstödjande åtgärder.

Då EU-medlen kräver en 50-procentig motfinansiering innebär strukturfondsprogrammet en total satsning på runt en miljard kronor fram till 2020. Av pengarna går totalt 33 procent till forsknings- och innovationsstödjande infrastruktur, inklusive inkubatorer, samt näringslivsutveckling för små- och medelstora företag. Tio procent avsätts till understödja bredbandsutbyggnad i glesbygden, 15 procent till att möjliggöra energieffektiviseringar och övergång till mer koldioxidsnål teknik inom näringslivet och offentlig sektor.

Största enskilda insatsen, 20 procent av pengarna, går till Sydsvensk Entreprenörfonds efterträdare. Därmed har kommissionen gått nästan helt på det förslag från Region Skåne och Region Blekinge över strukturfondsprogrammets utformning som Rapidus skrev om redan hösten 2013.

Sara Persson− Det som har förändrats lite längs vägen är att fokus ökat något på innovationsfrågor och näringslivsutveckling, säger Sara Persson, som ansvarar för arbetet med EU-programmet på Region Skåne.

Kommissionen har också krävt att insatserna för hållbar stadsutveckling, som tidigare var tänkt att spridas på tio städer i Skåne och Blekinge, koncentreras helt till Malmö. 18 procent av EU-pengarna, motsvarande cirka 90 miljoner kronor, är därmed vikta till åtgärder för att bland annat öka sysselsättningen, minska segregation och miljöproblem samt stödja entreprenörskap specifikt i Malmö. I programförklaringen konstaterar EU-kommissionen att staden är Sydsveriges starkaste tillväxtmotor men också pressas av de svåraste utmaningarna vad gäller allt från miljön till segregation och fattigdom. Malmö är därmed tänkt som en testbädd för insatser som sedan kan användas i övriga av regionens städer.

Bland de insatser som fick tiotals miljoner kronor i stöd under föregående programperiod 2007-2013 finns Lund Life Science Incubator och Media Evolution. Då var programmets omfattning något större, totalt 70,7 miljoner euro. I gengäld kan Skåne-Blekinge nu vara med och slåss om 142 miljoner euro som sätts i en nationell pott för rikstäckande insatser. Av de pengarna är drygt 14 procent vikta åt insatser som relaterar till Max IV och ESS.

Erik Olausson

Strax före jul klubbade EU-kommissionen slutligen villkoren för Skåne-Blekinges regionala strukturfond. Om några veckor öppnas kistlocket till 61 miljoner euro […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.