onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Villkoren klara för EU:s innovationsmiljard

Strax före jul klubbade EU-kommissionen slutligen villkoren för Skåne-Blekinges regionala strukturfond. Om några veckor öppnas kistlocket till 61 miljoner euro i EU-medel, där lejonparten går till olika innovationsstödjande åtgärder.

Då EU-medlen kräver en 50-procentig motfinansiering innebär strukturfondsprogrammet en total satsning på runt en miljard kronor fram till 2020. Av pengarna går totalt 33 procent till forsknings- och innovationsstödjande infrastruktur, inklusive inkubatorer, samt näringslivsutveckling för små- och medelstora företag. Tio procent avsätts till understödja bredbandsutbyggnad i glesbygden, 15 procent till att möjliggöra energieffektiviseringar och övergång till mer koldioxidsnål teknik inom näringslivet och offentlig sektor.

Största enskilda insatsen, 20 procent av pengarna, går till Sydsvensk Entreprenörfonds efterträdare. Därmed har kommissionen gått nästan helt på det förslag från Region Skåne och Region Blekinge över strukturfondsprogrammets utformning som Rapidus skrev om redan hösten 2013.

Sara Persson− Det som har förändrats lite längs vägen är att fokus ökat något på innovationsfrågor och näringslivsutveckling, säger Sara Persson, som ansvarar för arbetet med EU-programmet på Region Skåne.

Kommissionen har också krävt att insatserna för hållbar stadsutveckling, som tidigare var tänkt att spridas på tio städer i Skåne och Blekinge, koncentreras helt till Malmö. 18 procent av EU-pengarna, motsvarande cirka 90 miljoner kronor, är därmed vikta till åtgärder för att bland annat öka sysselsättningen, minska segregation och miljöproblem samt stödja entreprenörskap specifikt i Malmö. I programförklaringen konstaterar EU-kommissionen att staden är Sydsveriges starkaste tillväxtmotor men också pressas av de svåraste utmaningarna vad gäller allt från miljön till segregation och fattigdom. Malmö är därmed tänkt som en testbädd för insatser som sedan kan användas i övriga av regionens städer.

Bland de insatser som fick tiotals miljoner kronor i stöd under föregående programperiod 2007-2013 finns Lund Life Science Incubator och Media Evolution. Då var programmets omfattning något större, totalt 70,7 miljoner euro. I gengäld kan Skåne-Blekinge nu vara med och slåss om 142 miljoner euro som sätts i en nationell pott för rikstäckande insatser. Av de pengarna är drygt 14 procent vikta åt insatser som relaterar till Max IV och ESS.

Erik Olausson

Strax före jul klubbade EU-kommissionen slutligen villkoren för Skåne-Blekinges regionala strukturfond. Om några veckor öppnas kistlocket till 61 miljoner euro […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Malmöandan firas med kvartersfest

    Imorgon är det dags för Summer Block Party på det gamla Kockumsområdet. Flera företag och organisationer, som Wihlborgs, Duni Group och Oatly, deltar och tanken är att visa upp Malmö som kunskapsstad.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.