måndag 19 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Notan kapas för Max IV – universitetet sparar 30 miljoner om året

nymaxlab
Forskningsanläggningen Max IV i Lund blir klar tre månader före utsatt tid. Bild: Perry Nordeng

Bygget av Max IV:s fastigheter blir 300 miljoner kronor billigare än beräknat, enligt en färsk prognos från Peabs och Wihlborgs projektbolag som Rapidus tagit del av. Det innebär tiotals miljoner i årliga besparingar för Lunds universitet, som lovat hyra lokalerna i minst 25 år.

Lunds universitet kan se fram emot både snabbare inflyttning och mycket lägre ingångshyra när Max IV står klart i juni. Enligt den ursprungliga planen skulle universitetet ta över fastigheterna 1 september nästa år, nu ser det ut att bli 1 juni istället.

Bygget har gått snabbare och blivit billigare än beräknat, uppger Ulrika Hallengren, vd för Peab och Wihlborgs gemensamma projektbolag ML4.

Ulrika Hallengren– Planering, produktion och entreprenörernas utförande har fungerat väldigt bra. I flera avgörande frågor har vi varit lyckosamma, bland annat när vi beslutade att vänta med att starta produktionen tills vi hade hela utförandeplanen till etapp ett klar. Det innebar nio månader senare byggstart, men vi kunde å andra sidan köra med full fart när vi satte igång. Vi valde också att inte dela upp projektet i delar, vilket gjort att vi kunnat ha en mindre och effektivare organisation, säger Ulrika Hallengren till Rapidus.

Ytterligare ett tungt skäl till att kostnaderna blivit lägre är dock något som byggherren själv inte råder över – konjunkturen och ränteläget – då bygget finansieras med lån.

– Byggkostnadsindex har varit lägre än budgeterat och konjunkturen i sig har inneburit att köpen kunnat göras effektivare, men framförallt innebär det låga ränteläget att kostnaderna för byggnadskreditiven blivit lägre än vi räknat med. Det är bärande faktorer till att kostnaderna blir 300 miljoner kronor lägre, och stannar på 1,9 miljarder, säger Ulrika Hallengren.

För Lunds universitet, som är så gott som är ensam hyresgäst i Max IV, innebär det lägre hyra för avtalsperioden, som är på 25 år.

– Så länge räntan ligger kvar på dagens låga nivå kommer hyran, inklusive drift, underhåll, amortering, ränta och avkastning till ägaren, att vara cirka 70 miljoner kronor per år, istället för strax under 100, som den skulle varit med de senaste tio årens genomsnittsränta, säger Lunds universitets projektdirektör Lars Lavesson till Rapidus.

I dagsläget är huvuddelen av Max IV färdigställd och den 1 juni överlämnas nycklarna till universitetet, som redan nu har påbörjat installationer i vissa lokaler.

ML4 ägs gemensamt av Wihlborgs och Peab, som tillsammans fick uppdraget att bygga, äga och förvalta synkotronljusanläggningen med universitetet som hyresgäst. Bolaget får inte äga andra fastigheter än Max IV och universitetet har vetorätt mot andra hyresgäster.

Jennie Lorentsson

Bygget av Max IV:s fastigheter blir 300 miljoner kronor billigare än beräknat, enligt en färsk prognos från Peabs och Wihlborgs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Iskallt USA gör Europa hetare

    Donald Trumps krumbukter leder till både framgång och bakslag för svenska företag.
    Medan Klang Ai maxar tillväxten i Europa, är det i vissa fall tvärstopp för företag som redan hunnit över Atlanten.

  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Emissionsfiasko – Nanoecho tvingas tvärnita

    Nästan ingen gick med i Lundabolaget Nanoechos emissionsrunda. Nu pausar bolaget sina kliniska studier och aktien dyker till nya bottennivåer. – Vi ångrar inte att vi gick till börsen i fjol, säger vd Linda Persson.


  • Ledningen lämnar Prostalund

    I förra veckan meddelade Prostalund att en planerad avyttring inte blev av, och därmed var likviditetskrisen ett faktum. På måndagen kom beskedet att både vd och ordförande lämnar med omedelbar verkan.

  • Easy Depot måste öka takten

    I höstas ville den onoterade fastighetsuppstickaren Easy Depot ta in 70 miljoner kronor i en riktad emission. Men planerna avbröts. Samtidigt har Easy Depot ambitionen att bygga 100-150 anläggningar inom tio år, resultatet hittills är två färdiga anläggningar. Nu måste bolaget accelerera för att nå målen.

  • Ny kris i Prostalund

    Snart två år efter en uppslitande maktkamp om Prostalund talar nu bolaget om att det kan bli tal om konkurs. Aktien störtdyker efter ett pressmeddelande på måndagkvällen. Detta har hänt.

  • “Bästa pitcharna någonsin på Hetch”

    Imorgon arrangerar Hetch ”Startup Demo Day” där inkubatorns hetaste startups får pitcha för investerare. Det lär bli pitchar att skriva hem om – om man får tro inkubatorn själv.

  • Joel Eklund till Trianons styrelse

    Tepe-arvtagaren Joel Eklund tar plats i fastighetsbolaget Trianons styrelse. Det blir den femte styrelsen som han sätter sig i, förutom Tepe. Trianon kom även på tisdagen med en bra rapport, men aktiemarknaden verkar inte vilja ha fastigheter just nu.

  • Så mycket kostar det att hyra kontor i Malmö och Lund

    Öppna kontor i Malmö eller Lund? Hyrorna skiljer sig åt mellan de båda städerna, men kanske inte på det sätt man kan tro. Så här mycket kostar det att hyra och här finns de mest attraktiva lägena. Rapidus har ännu opublicerade siffror.

  • Stephan Müchler lämnar Handelskammaren

    Efter drygt 27 år som vd på Sydsvenska Handelskammaren lämnar Stephan Müchler sin post. Hans ersättare rekryteras internt och skiftet sker vid årsmötet i maj.

  • ANNONS Innehåll från EKN

    Svenska väskorna rymmer ett helt reningsverk

    Ett nyutvecklat, svenskt vattenreningssystem som ryms i två väskor kan rena upp till 20 000 liter kontaminerat vatten per dag – och drar inte mer energi än en hårtork. Perfekt vid kriser. Under 2025 planerar skånska Hydro Vessel att bli dubbelt så många.

  • Starkt Beijer Ref trots kyliga tider

    Värme- och kylgrossisten Beijer Ref visar en stark tillväxt i både omsättning och resultat för det första kvartalet 2025. Aktien sticker på börsen efter torsdagens rapport.

  • Förvärven uteblev för växande Inwido

    Fönsterkoncernen Inwido jagar förvärv för att nå ett ambitiöst omsättningsmål. Men det blev inga förvärv under första kvartalet. Vd Fredrik Meuller förklarar varför.