torsdag 3 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Notan kapas för Max IV – universitetet sparar 30 miljoner om året

nymaxlab
Forskningsanläggningen Max IV i Lund blir klar tre månader före utsatt tid. Bild: Perry Nordeng

Bygget av Max IV:s fastigheter blir 300 miljoner kronor billigare än beräknat, enligt en färsk prognos från Peabs och Wihlborgs projektbolag som Rapidus tagit del av. Det innebär tiotals miljoner i årliga besparingar för Lunds universitet, som lovat hyra lokalerna i minst 25 år.

Lunds universitet kan se fram emot både snabbare inflyttning och mycket lägre ingångshyra när Max IV står klart i juni. Enligt den ursprungliga planen skulle universitetet ta över fastigheterna 1 september nästa år, nu ser det ut att bli 1 juni istället.

Bygget har gått snabbare och blivit billigare än beräknat, uppger Ulrika Hallengren, vd för Peab och Wihlborgs gemensamma projektbolag ML4.

Ulrika Hallengren– Planering, produktion och entreprenörernas utförande har fungerat väldigt bra. I flera avgörande frågor har vi varit lyckosamma, bland annat när vi beslutade att vänta med att starta produktionen tills vi hade hela utförandeplanen till etapp ett klar. Det innebar nio månader senare byggstart, men vi kunde å andra sidan köra med full fart när vi satte igång. Vi valde också att inte dela upp projektet i delar, vilket gjort att vi kunnat ha en mindre och effektivare organisation, säger Ulrika Hallengren till Rapidus.

Ytterligare ett tungt skäl till att kostnaderna blivit lägre är dock något som byggherren själv inte råder över – konjunkturen och ränteläget – då bygget finansieras med lån.

– Byggkostnadsindex har varit lägre än budgeterat och konjunkturen i sig har inneburit att köpen kunnat göras effektivare, men framförallt innebär det låga ränteläget att kostnaderna för byggnadskreditiven blivit lägre än vi räknat med. Det är bärande faktorer till att kostnaderna blir 300 miljoner kronor lägre, och stannar på 1,9 miljarder, säger Ulrika Hallengren.

För Lunds universitet, som är så gott som är ensam hyresgäst i Max IV, innebär det lägre hyra för avtalsperioden, som är på 25 år.

– Så länge räntan ligger kvar på dagens låga nivå kommer hyran, inklusive drift, underhåll, amortering, ränta och avkastning till ägaren, att vara cirka 70 miljoner kronor per år, istället för strax under 100, som den skulle varit med de senaste tio årens genomsnittsränta, säger Lunds universitets projektdirektör Lars Lavesson till Rapidus.

I dagsläget är huvuddelen av Max IV färdigställd och den 1 juni överlämnas nycklarna till universitetet, som redan nu har påbörjat installationer i vissa lokaler.

ML4 ägs gemensamt av Wihlborgs och Peab, som tillsammans fick uppdraget att bygga, äga och förvalta synkotronljusanläggningen med universitetet som hyresgäst. Bolaget får inte äga andra fastigheter än Max IV och universitetet har vetorätt mot andra hyresgäster.

Jennie Lorentsson

Bygget av Max IV:s fastigheter blir 300 miljoner kronor billigare än beräknat, enligt en färsk prognos från Peabs och Wihlborgs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Wesports fyller på kassan

    Bara några dagar efter att Rapidus berättat om vd-bytet i Malmöbaserade Wesports kommer nästa nyhet. Bolaget fyller på kassan med 130 Mkr genom en företrädesemission. Så mycket värderas bolaget till.

  • ”Vi kommer aldrig göra en exit”

    På onsdagen samlades delar av näringslivet för den första upplagan av Malmö Näringslivsexpo. Det stora dragplåstret var Halldora von Koenigsegg från superbilstillverkaren Koenigsegg. – En börsnotering är inte på tapeten, sa hon från scenen, och sa dessutom varför.


  • …men desto bättre gick det för Avidicare

    Luftreningsföretaget Avidicare från Lund har fyllt på kassan. Bolaget fortsätter nu sin internationella expansionsresa och hoppas på att nå lönsamhet inom två år.

  • Ny entreprenörshubb öppnar i Malmö

    Entreprenörsnätverket Bling väljer Malmö när de för första gången ska etablera sig utanför Stockholm. Grundaren Deqa Abukar vill få fler Malmöbor att bli entreprenörer.

  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Ledningsrokad i fastighetstjärnan

    SLP:s vd Tommy Åstrand lämnar sin post och väljs i stället in i styrelsen vid den kommande stämman. Hans ersättare är i allra högsta grad intern. Samtidigt tackar en anmnkunnig grundare för sig och avböjer omval till styrelsen.

  • Lyckegård kapar förlusten – och lämnar Skåne

    Lyckegård Group minskar förlusten rejält för 2024. Till stor del beror det på att koncernen har kapat det olönsamma affärsområdet Soil & Seed. Nu meddelar bolaget att verksamheten flyttas.

  • Fastighetsveteran siktar på Skåne

    Bengt Kjell, ett blytungt namn inom den svenska industrin och fastighetssektorn, vill med sitt bolag Hagabacken köpa skånska fastigheter. I ett joint venture med det lokala bolaget Tecto Group skapas dotterbolaget Hagabacken Skåne.

  • Alfa Laval förteget om framtidsplanerna

    KOMMENTAR: Alfa Laval vill köpa ett franskt bolag inom kryoteknik – tekniken att kyla ned ämnen till under minus 150 grader. Priset är närmare 9 miljarder kronor. Området är helt nytt för Lundabolaget. Ändå kan inte Alfa Laval vaska fram en talesperson som kan ge en strategisk bakgrund till affären.

  • Koenigsegg tar första steget mot börsen

    Den svenska superbilstillverkaren Koenigsegg stuvar om i bolagstoppen och det Ängelholmsbaserade bolaget går från privat till publikt. Samtidigt ska de drygt 800 anställda få chansen att bli delägare genom personaloptioner.

  • Trångt för industrin i Malmö

    Uthyrningen av skånska logistikfastigheter taktar på bra och industrifastigheter går starkt. Men i Malmö är det ont om plats för nya etableringar. Det visar en ny rapport.

  • Uppköpsbud på Dignitana

    Dignitana i Lund steg med 67 procent på börsen på tisdagen. Orsaken är ett bud som kommer att göra skalpkylningsbolaget brittiskt. Vd Fredrik Jonsson berättar varför styrelsen vill sälja.