onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Notan kapas för Max IV – universitetet sparar 30 miljoner om året

nymaxlab
Forskningsanläggningen Max IV i Lund blir klar tre månader före utsatt tid. Bild: Perry Nordeng

Bygget av Max IV:s fastigheter blir 300 miljoner kronor billigare än beräknat, enligt en färsk prognos från Peabs och Wihlborgs projektbolag som Rapidus tagit del av. Det innebär tiotals miljoner i årliga besparingar för Lunds universitet, som lovat hyra lokalerna i minst 25 år.

Lunds universitet kan se fram emot både snabbare inflyttning och mycket lägre ingångshyra när Max IV står klart i juni. Enligt den ursprungliga planen skulle universitetet ta över fastigheterna 1 september nästa år, nu ser det ut att bli 1 juni istället.

Bygget har gått snabbare och blivit billigare än beräknat, uppger Ulrika Hallengren, vd för Peab och Wihlborgs gemensamma projektbolag ML4.

Ulrika Hallengren– Planering, produktion och entreprenörernas utförande har fungerat väldigt bra. I flera avgörande frågor har vi varit lyckosamma, bland annat när vi beslutade att vänta med att starta produktionen tills vi hade hela utförandeplanen till etapp ett klar. Det innebar nio månader senare byggstart, men vi kunde å andra sidan köra med full fart när vi satte igång. Vi valde också att inte dela upp projektet i delar, vilket gjort att vi kunnat ha en mindre och effektivare organisation, säger Ulrika Hallengren till Rapidus.

Ytterligare ett tungt skäl till att kostnaderna blivit lägre är dock något som byggherren själv inte råder över – konjunkturen och ränteläget – då bygget finansieras med lån.

– Byggkostnadsindex har varit lägre än budgeterat och konjunkturen i sig har inneburit att köpen kunnat göras effektivare, men framförallt innebär det låga ränteläget att kostnaderna för byggnadskreditiven blivit lägre än vi räknat med. Det är bärande faktorer till att kostnaderna blir 300 miljoner kronor lägre, och stannar på 1,9 miljarder, säger Ulrika Hallengren.

För Lunds universitet, som är så gott som är ensam hyresgäst i Max IV, innebär det lägre hyra för avtalsperioden, som är på 25 år.

– Så länge räntan ligger kvar på dagens låga nivå kommer hyran, inklusive drift, underhåll, amortering, ränta och avkastning till ägaren, att vara cirka 70 miljoner kronor per år, istället för strax under 100, som den skulle varit med de senaste tio årens genomsnittsränta, säger Lunds universitets projektdirektör Lars Lavesson till Rapidus.

I dagsläget är huvuddelen av Max IV färdigställd och den 1 juni överlämnas nycklarna till universitetet, som redan nu har påbörjat installationer i vissa lokaler.

ML4 ägs gemensamt av Wihlborgs och Peab, som tillsammans fick uppdraget att bygga, äga och förvalta synkotronljusanläggningen med universitetet som hyresgäst. Bolaget får inte äga andra fastigheter än Max IV och universitetet har vetorätt mot andra hyresgäster.

Jennie Lorentsson

Bygget av Max IV:s fastigheter blir 300 miljoner kronor billigare än beräknat, enligt en färsk prognos från Peabs och Wihlborgs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Obducats vd får gå

    Lundabaserade Obducats ansträngda finanser tar ut sin rätt. Patrik Lundström som varit vd i mer än 25 år får gå. Bolaget ska gå in i en ”ny fas” och ersätter honom med en styrelsemedlem som varit med lika länge.

  • Så gör kommunerna för att locka företagen

    De små skånska kommunerna slår de större när det gäller företagsklimat. Det står klart i den rankning som Rapidus publicerade nyligen. Vi ringde upp kommunerna för att höra vad som ligger bakom uppryckningen.

  • Skånska småkommuner slår de större

    En ny undersökning visar att tre skånska kommuner kvalar in på topp tio-listan över Sveriges kommuner med bäst företagsklimat – samtidigt tappar de skånska storkommunerna alltmer mot de mindre.