tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

”Pengarna återinvesteras i Camurus”

Efter mångåriga förluster redovisade Ideonbolaget Camurus 2013 ett plusresultat på 91 miljoner kronor – och det var innan den senaste miljardaffären med amerikanska Braeburn Pharmaceutical blev klar. Men GS Development, som stått för fiolerna under utvecklingsåren, har inga planer på att plocka ut vinsterna uppger ägaren Per Sandberg i en intervju med Rapidus.

Licensavtalet med Novartis, som slöts 2013, ger den schweiziska jätten rätt att utveckla och kommersialisera Camurus långtidsverkande behandling av patienter med akromegali och neuroendokrina tumörer, och Braeburn detsamma för Camurus buprenorfinprodukt för behandling av opiatberoende. Avtalen inkluderar initiala betalningar på mer än 350 miljoner kronor sammanlagt och framtida, möjliga milstolpeersättningar och royalties i miljardklassen.

Per Sandberg 090420 Foto: Klas Andersson− Pengarna återinvesteras i Camurus och ger oss möjligheter att driva fler projekt och att ta fram fler produkter. Förhoppningsvis kan vi också nyanställa ett tiotal personer inom de närmsta tolv månaderna, framförallt på forskningssidan, säger Per Sandberg till Rapidus.

GS Development-koncernen grundades av han far Gunnar Sandberg, som 1992 sålde sitt skötebarn ElektroSandberg till Sydkraft. Per Sandberg beskriver bolaget som en långsiktig ägare som gärna går in tidigt i utvecklingsfasen tillsammans med forskaren. Camurus har ingått i portföljen sedan 1991, och det tog drygt tio år innan bolaget gav intäkter. Aimpoint, som tillverkar rödpunktssikten, har funnits med sedan 1975, och diskmaskinsbolaget Granuldisk sedan 1987.

Minstingen i portföljen är Bioimplant Scandinavia, som tillverkar implantat för handleder och numera ligger som ett dotterbolag till Camurus.

– Den produkten är CE-märkt och finns ute på marknaden, men vi behöver fortfarande starkare dokumentation av implantaten. Hittills har ett 40-tal artrospatienter och reumatiker i Europa fått dem inopererade och nu följer vi dem, säger Per Sandberg.

Aimpoint och Granuldisk har liksom Camurus växt med tiden, och efter många år under samma tak på Jägershillgatan i sydöstra Malmö blivit trångbodda. Till våren flyttar Granuldisk in i en nybygg fastighet intill.

För Camurus väntar nu global lansering, Aimpoint bedöms ha störst tillväxtpotential i Nordamerika och Europa inom jaktsegmentet och Granuldisk i Europa och Asien.

– Vi borde kunna bli 3–4 gånger så stora om 5–10 år. Om det bara är de här företagen då eller om vi har fyllt på är svårt att säga. Just nu tar de all vår tid och vi söker inga nya bolag. Men hittar vi något som berör storkök, jakt och skytte eller läkemedelsbehandlingar och gynnar den befintliga portföljen är det inte uteslutet att vi köper, säger Sandberg.

GS Developments bolag omsatte tillsammans förra året 683 miljoner, med ett koncernresultat efter finansnetto på 151 miljoner. Aimpoint omsatte drygt 330 miljoner kronor 2013, varav 200 på den amerikanska marknaden. Camurus tredubblade sin omsättning förra året, till 198 miljoner, och vinsten uppgick efter Novartisavtalet till 91 miljoner.

I dagsläget sysselsätter bolagsgruppen runt 230 anställda, Granuldisk har 60 anställda, Aimpoint 130 varav ett 100-tal i Malmö. Lundabaserade Camurus har cirka 40 anställda.

Jennie Lorentsson

Efter mångåriga förluster redovisade Ideonbolaget Camurus 2013 ett plusresultat på 91 miljoner kronor – och det var innan den senaste […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.