torsdag 21 november 2024

inloggad som

”Pengarna återinvesteras i Camurus”

Efter mångåriga förluster redovisade Ideonbolaget Camurus 2013 ett plusresultat på 91 miljoner kronor – och det var innan den senaste miljardaffären med amerikanska Braeburn Pharmaceutical blev klar. Men GS Development, som stått för fiolerna under utvecklingsåren, har inga planer på att plocka ut vinsterna uppger ägaren Per Sandberg i en intervju med Rapidus.

Licensavtalet med Novartis, som slöts 2013, ger den schweiziska jätten rätt att utveckla och kommersialisera Camurus långtidsverkande behandling av patienter med akromegali och neuroendokrina tumörer, och Braeburn detsamma för Camurus buprenorfinprodukt för behandling av opiatberoende. Avtalen inkluderar initiala betalningar på mer än 350 miljoner kronor sammanlagt och framtida, möjliga milstolpeersättningar och royalties i miljardklassen.

Per Sandberg 090420 Foto: Klas Andersson− Pengarna återinvesteras i Camurus och ger oss möjligheter att driva fler projekt och att ta fram fler produkter. Förhoppningsvis kan vi också nyanställa ett tiotal personer inom de närmsta tolv månaderna, framförallt på forskningssidan, säger Per Sandberg till Rapidus.

GS Development-koncernen grundades av han far Gunnar Sandberg, som 1992 sålde sitt skötebarn ElektroSandberg till Sydkraft. Per Sandberg beskriver bolaget som en långsiktig ägare som gärna går in tidigt i utvecklingsfasen tillsammans med forskaren. Camurus har ingått i portföljen sedan 1991, och det tog drygt tio år innan bolaget gav intäkter. Aimpoint, som tillverkar rödpunktssikten, har funnits med sedan 1975, och diskmaskinsbolaget Granuldisk sedan 1987.

Minstingen i portföljen är Bioimplant Scandinavia, som tillverkar implantat för handleder och numera ligger som ett dotterbolag till Camurus.

– Den produkten är CE-märkt och finns ute på marknaden, men vi behöver fortfarande starkare dokumentation av implantaten. Hittills har ett 40-tal artrospatienter och reumatiker i Europa fått dem inopererade och nu följer vi dem, säger Per Sandberg.

Aimpoint och Granuldisk har liksom Camurus växt med tiden, och efter många år under samma tak på Jägershillgatan i sydöstra Malmö blivit trångbodda. Till våren flyttar Granuldisk in i en nybygg fastighet intill.

För Camurus väntar nu global lansering, Aimpoint bedöms ha störst tillväxtpotential i Nordamerika och Europa inom jaktsegmentet och Granuldisk i Europa och Asien.

– Vi borde kunna bli 3–4 gånger så stora om 5–10 år. Om det bara är de här företagen då eller om vi har fyllt på är svårt att säga. Just nu tar de all vår tid och vi söker inga nya bolag. Men hittar vi något som berör storkök, jakt och skytte eller läkemedelsbehandlingar och gynnar den befintliga portföljen är det inte uteslutet att vi köper, säger Sandberg.

GS Developments bolag omsatte tillsammans förra året 683 miljoner, med ett koncernresultat efter finansnetto på 151 miljoner. Aimpoint omsatte drygt 330 miljoner kronor 2013, varav 200 på den amerikanska marknaden. Camurus tredubblade sin omsättning förra året, till 198 miljoner, och vinsten uppgick efter Novartisavtalet till 91 miljoner.

I dagsläget sysselsätter bolagsgruppen runt 230 anställda, Granuldisk har 60 anställda, Aimpoint 130 varav ett 100-tal i Malmö. Lundabaserade Camurus har cirka 40 anställda.

Jennie Lorentsson

Efter mångåriga förluster redovisade Ideonbolaget Camurus 2013 ett plusresultat på 91 miljoner kronor – och det var innan den senaste […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Rejäl premie när Probi köps ut från börsen

    Probiotikabolaget Probis huvudägare Symrise vill köpa ut bolaget från börsen. Vd Anita Johansen litar på köparens löften om att Probi ska få fortsätta med fristående verksamhet i Lund.

  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Thule gör miljardförvärv

    Fritidsprylföretaget Thule i Malmö köper australiensiska Quad Lock som tillverkar mobiltelefonhållare för cyklar och motorcyklar. – Nu tar vi Thule till nästa nivå, säger vd Mattias Ankarberg.

  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.