onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Blandat resultat för Skånes mest hyllade företag

Med allt fler utmärkelser att slåss om haglar diplomen och prischeckarna över Skånes innovationsbolag. Men flertalet av de allra mest hyllade företagen kämpar fortfarande med att visa sitt första plusresultat, visar Rapidus sammanställning av de senaste fem årens skånska näringslivspriser.

Rapidus har gått igenom samtliga pristagare för de senaste fem årens näringslivspriser i Skåne, samt skånska bolag som figurerat på Ny Tekniks 33-lista och amerikanska Red Herrings lista över de 100 hetaste teknikbolagen i Europa. Vi har fokuserat på jurybaserade utmärkelser med viss innovationsinriktning, därför finns exempelvis varken DI:s gasell-lista eller utmärkelsen ”Årets Lundaköpman” med.

Av totalt 111 prisade bolag i sammanställningen har elva fått två eller fler utmärkelser. Här finns allt från vinstmaskiner som Beepsend och Illusion Labs − till Hövding, Sol Voltaics och FlatFrog som tillsammans brände 137 miljoner kronor senaste räkenskapsåret.

Allra flest fjädrar i hatten har Bioprocess Control och det lilla IT-bolaget Saplo fått. Bioprocess Control har bland annat varit med på 33-listan och fick 2011 Sustainable Business Hubs utmärkelse South Sweden Cleantech Award. Bolaget omsatte 16,1 miljoner kronor i senaste bokslutet med ett resultat på 2,1 miljoner.

− Priserna är självklart bra PR för oss, så indirekt bidrar det kanske till affärer. Men ökad försäljning beror nog mest på att vi har en bra produkt och att marknadsavdelningen gör ett bra jobb, säger vd:n och grundaren Jing Liu till Rapidus.

Inte heller för Saplo har de många utmärkelserna gett någon konkret påverkan på affärerna, uppger vd Mattias Tyrberg. Bolaget, som sysselsätter en handfull personer, omsatte 1,9 miljoner kronor 2013, med ett nollresultat.

− Det är bra för gruppsammanhållningen hos de anställda och gör det enklare att rekrytera. Men rent kundmässigt har det inte gett något, säger Mattias Tyrberg.

Bland de utmärkelser Saplo fått finns en placering på Red Herrings lista över 100 europeiska teknikbolag. Men att synas i det sammanhanget avråder Mattias Tyrberg från.

− Vi fick komma gratis, men det normala är att du får köpa dig en plats på Red Herrings lista. Så den är inte värd pappret den är skriven på, säger han.

Antalet entreprenörspriser har ökat på senare år, bland annat har Malmö stads näringslivspris utökat antalet kategorier, Lunds universitet och PwC har återupptagit sitt innovationspris efter några års uppehåll och Venture Cup Syd har dubblat antalet prisade bolag. Men Mattias Tyrberg ser ingen risk för att det går inflation i entreprenörskramandet.

− När jag startade för sex år sedan var det inte lika hett att vara entreprenör som det är nu. Det handlar ju mycket om att ge unga förebilder – ser de på Oscarsgalan vill de bli skådespelare. Kan man lyfta upp personer som gjort något bra är det jätteviktigt, säger han.

Klicka här för att se hela listan över de mest prisade skånska bolagen

Med allt fler utmärkelser att slåss om haglar diplomen och prischeckarna över Skånes innovationsbolag. Men flertalet av de allra mest […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Tunga utmaningar i Höganäs

    Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
    – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Mikrodust expanderar med ny vd 

    Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • Näringslivstorskar på djupt vatten

    Skånska Hanö torskrevsförening vänder sig till näringslivet för att etablera artificiella torskrev. Initiativet har bland annat fått napp hos vindkraftsbolagen.

  • Därför lämnar Kockums Malmö

    En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

  • Näringslivschefen: “Vi gjorde vad vi kunde för att behålla Kockums”

    Ett industriföretag som en gång var definierande för staden lämnar Malmö. Kommunens näringslivsdirektör Micael Nord menar att man gjorde vad man kunde för att behålla Kockums i stan, men tröstar sig med att flytten går inom regionen.