onsdag 2 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Blandat resultat för Skånes mest hyllade företag

Med allt fler utmärkelser att slåss om haglar diplomen och prischeckarna över Skånes innovationsbolag. Men flertalet av de allra mest hyllade företagen kämpar fortfarande med att visa sitt första plusresultat, visar Rapidus sammanställning av de senaste fem årens skånska näringslivspriser.

Rapidus har gått igenom samtliga pristagare för de senaste fem årens näringslivspriser i Skåne, samt skånska bolag som figurerat på Ny Tekniks 33-lista och amerikanska Red Herrings lista över de 100 hetaste teknikbolagen i Europa. Vi har fokuserat på jurybaserade utmärkelser med viss innovationsinriktning, därför finns exempelvis varken DI:s gasell-lista eller utmärkelsen ”Årets Lundaköpman” med.

Av totalt 111 prisade bolag i sammanställningen har elva fått två eller fler utmärkelser. Här finns allt från vinstmaskiner som Beepsend och Illusion Labs − till Hövding, Sol Voltaics och FlatFrog som tillsammans brände 137 miljoner kronor senaste räkenskapsåret.

Allra flest fjädrar i hatten har Bioprocess Control och det lilla IT-bolaget Saplo fått. Bioprocess Control har bland annat varit med på 33-listan och fick 2011 Sustainable Business Hubs utmärkelse South Sweden Cleantech Award. Bolaget omsatte 16,1 miljoner kronor i senaste bokslutet med ett resultat på 2,1 miljoner.

− Priserna är självklart bra PR för oss, så indirekt bidrar det kanske till affärer. Men ökad försäljning beror nog mest på att vi har en bra produkt och att marknadsavdelningen gör ett bra jobb, säger vd:n och grundaren Jing Liu till Rapidus.

Inte heller för Saplo har de många utmärkelserna gett någon konkret påverkan på affärerna, uppger vd Mattias Tyrberg. Bolaget, som sysselsätter en handfull personer, omsatte 1,9 miljoner kronor 2013, med ett nollresultat.

− Det är bra för gruppsammanhållningen hos de anställda och gör det enklare att rekrytera. Men rent kundmässigt har det inte gett något, säger Mattias Tyrberg.

Bland de utmärkelser Saplo fått finns en placering på Red Herrings lista över 100 europeiska teknikbolag. Men att synas i det sammanhanget avråder Mattias Tyrberg från.

− Vi fick komma gratis, men det normala är att du får köpa dig en plats på Red Herrings lista. Så den är inte värd pappret den är skriven på, säger han.

Antalet entreprenörspriser har ökat på senare år, bland annat har Malmö stads näringslivspris utökat antalet kategorier, Lunds universitet och PwC har återupptagit sitt innovationspris efter några års uppehåll och Venture Cup Syd har dubblat antalet prisade bolag. Men Mattias Tyrberg ser ingen risk för att det går inflation i entreprenörskramandet.

− När jag startade för sex år sedan var det inte lika hett att vara entreprenör som det är nu. Det handlar ju mycket om att ge unga förebilder – ser de på Oscarsgalan vill de bli skådespelare. Kan man lyfta upp personer som gjort något bra är det jätteviktigt, säger han.

Klicka här för att se hela listan över de mest prisade skånska bolagen

Med allt fler utmärkelser att slåss om haglar diplomen och prischeckarna över Skånes innovationsbolag. Men flertalet av de allra mest […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Duearity-grundarna startar nytt i skogen

    Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Duearity kastade in handduken och gick i konkurs i höstas. Nu är de båda grundarna tillbaka med en ny satsning inom skogsnäringen.

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Övertecknat i Arrowlake

    Finansmannen Jan Barchan via Briban Invest och Salén-gruppen kliver in som nya ägare i ozonbolaget Arrowlake. – Pengarna från emissionen öppnar för större installationer, säger vd Fredrik Bernshed.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.