fredag 17 maj 2024

inloggad som

Blandat resultat för Skånes mest hyllade företag

Med allt fler utmärkelser att slåss om haglar diplomen och prischeckarna över Skånes innovationsbolag. Men flertalet av de allra mest hyllade företagen kämpar fortfarande med att visa sitt första plusresultat, visar Rapidus sammanställning av de senaste fem årens skånska näringslivspriser.

Rapidus har gått igenom samtliga pristagare för de senaste fem årens näringslivspriser i Skåne, samt skånska bolag som figurerat på Ny Tekniks 33-lista och amerikanska Red Herrings lista över de 100 hetaste teknikbolagen i Europa. Vi har fokuserat på jurybaserade utmärkelser med viss innovationsinriktning, därför finns exempelvis varken DI:s gasell-lista eller utmärkelsen ”Årets Lundaköpman” med.

Av totalt 111 prisade bolag i sammanställningen har elva fått två eller fler utmärkelser. Här finns allt från vinstmaskiner som Beepsend och Illusion Labs − till Hövding, Sol Voltaics och FlatFrog som tillsammans brände 137 miljoner kronor senaste räkenskapsåret.

Allra flest fjädrar i hatten har Bioprocess Control och det lilla IT-bolaget Saplo fått. Bioprocess Control har bland annat varit med på 33-listan och fick 2011 Sustainable Business Hubs utmärkelse South Sweden Cleantech Award. Bolaget omsatte 16,1 miljoner kronor i senaste bokslutet med ett resultat på 2,1 miljoner.

− Priserna är självklart bra PR för oss, så indirekt bidrar det kanske till affärer. Men ökad försäljning beror nog mest på att vi har en bra produkt och att marknadsavdelningen gör ett bra jobb, säger vd:n och grundaren Jing Liu till Rapidus.

Inte heller för Saplo har de många utmärkelserna gett någon konkret påverkan på affärerna, uppger vd Mattias Tyrberg. Bolaget, som sysselsätter en handfull personer, omsatte 1,9 miljoner kronor 2013, med ett nollresultat.

− Det är bra för gruppsammanhållningen hos de anställda och gör det enklare att rekrytera. Men rent kundmässigt har det inte gett något, säger Mattias Tyrberg.

Bland de utmärkelser Saplo fått finns en placering på Red Herrings lista över 100 europeiska teknikbolag. Men att synas i det sammanhanget avråder Mattias Tyrberg från.

− Vi fick komma gratis, men det normala är att du får köpa dig en plats på Red Herrings lista. Så den är inte värd pappret den är skriven på, säger han.

Antalet entreprenörspriser har ökat på senare år, bland annat har Malmö stads näringslivspris utökat antalet kategorier, Lunds universitet och PwC har återupptagit sitt innovationspris efter några års uppehåll och Venture Cup Syd har dubblat antalet prisade bolag. Men Mattias Tyrberg ser ingen risk för att det går inflation i entreprenörskramandet.

− När jag startade för sex år sedan var det inte lika hett att vara entreprenör som det är nu. Det handlar ju mycket om att ge unga förebilder – ser de på Oscarsgalan vill de bli skådespelare. Kan man lyfta upp personer som gjort något bra är det jätteviktigt, säger han.

Klicka här för att se hela listan över de mest prisade skånska bolagen

Med allt fler utmärkelser att slåss om haglar diplomen och prischeckarna över Skånes innovationsbolag. Men flertalet av de allra mest […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]