måndag 13 maj 2024

inloggad som

BoneSupport ökar försäljningen och halverar förlusten

Efter flera år med tunga förluster börjar siffrorna peka åt rätt håll för medicinteknikbolaget BoneSupport i Lund. I årsbokslutet för 2013 har omsättningen flerfaldigats till 31,8 miljoner kronor, medan förlusten halverats till -47,7 miljoner. Även i år har försäljningen ökat rejält, uppger finanschefen Offer Nonhoff. Samtidigt är bolagets kassa på väg att sina.

Siffrorna kan jämföras med 2012, då 30-mannabolaget BoneSupport omsatte 8,3 miljoner konor på att sälja sitt injicerbara bensubstitut, som används som utfyllnad och för att underlätta benåterväxten vid frakturer. Sedan dess har vidareutvecklingen Cerament G, där preparatet kombineras med antibiotika för att bekämpa benröta, lanserats i Europa. Ännu saknas dock FDA-godkännande för att sälja Cerament G i USA.

Offer Nonhoff vill inte precisera någon prognos för 2014 men säger att intäkterna fram till siste september fortsatt att öka ordentligt samtidigt som resultatet förbättrats. I årsredovisningen för 2013 skriver ledningen att man siktar på break-even i början av nästa år.

— Det kan bli så, men det beror på vad vi vill göra, om vi ska satsa på att nå lönsamhet eller investera i nya marknader och produkter. De närmaste 3-6 månaderna ska vi se över våra planer för framtiden, säger Offer Nonhoff till Rapidus.

Genom emissioner 2008 och 2011 har Ideonbolaget BoneSupport de senaste åren plockat in sammanlagt 292 miljoner kronor i riskkapital från bland andra Industrifonden, Lundbeckfond Ventures och HealthCap Ventures. De pengarna är dock på väg att ta slut, i slutet av 2013 fanns bara 28 miljoner kronor kvar i kassan. För att säkra verksamheten har bolaget därför tagit lån för sammanlagt 5 miljoner euro.

Erik Olausson

Efter flera år med tunga förluster börjar siffrorna peka åt rätt håll för medicinteknikbolaget BoneSupport i Lund. I årsbokslutet för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen