söndag 28 april 2024

inloggad som

Securitas backar upp nytt Mapci-projekt om smarta hem

Securitas svenska bolag och uppstartsföretaget Sensative i Lund har dragit igång ett nytt projekt för att utveckla mjukvara för smarta flerbostadshus. Statliga Vinnova bidrar nu med ett miljonbelopp.

Övriga deltagare i satsningen är forskningsinstitutet Mapci i Lund samt de kommunala bostadsbolagen Helsingborgshem och Växjöbostäder. Målet för det ettåriga projektet är att utveckla mjukvara som kan röja upp i röran när allt fler delar av hemmen förses med olika sensorer och kopplas upp mot näten. I mjukvarusystemet ska de boende kunna välja vilka tjänsteleverantörer som har tillgång till vilken hårdvara i bostaden.

Mats Pettersson— Du kan exempelvis välja att dela datan från brandsensorer till ditt larmbolag. Andra tänkta applikationsområden är värme och klimatstyrning i lägenheten, säger Mats Pettersson till Rapidus.

Han har ett långt förflutet på Ericsson och Sony Mobile, bland annat som chef för ett utvecklarteam på 400 personer. Sedan i somras är han vd och delägare i Lundabaserade Sensative. Bolaget grundades 2012 då ingenjören Anders Hedberg och ekonomisstudenten Fredrik Westman deltog i Ideons och numera börsnoterade Inwidos projekt om öppen innovation.

Någon affär med Inwido blev det aldrig, men duon har vidareutvecklat sin batteridrivna inbrottssensor som är tänkt att ersätta de magnetsensorer som sitter på många villafönster i dag. Sensatives sensor är liten nog att rymmas mellan fönstret och karmen, vilket gör den mindre iögonfallande och svårare att sätta ur spel. Mats Pettersson räknar med lansering under våren.

Sensative har inga anställda men ett tiotal anslutna konsulter. Tre, fyra av dem kommer vara inblandade i Vinnova-projektet, som kommer bedrivas i Mapcis lokaler på nyligen invigda Mobile Heights Center i Lund.

— Målet är att om ett år kunna installera en pilotversion i Helsingborg eller Växjö, säger Mats Pettersson.

Totalt satsar Vinnova 1,5 miljoner kronor i samarbetsprojektet.

Erik Olausson

Securitas svenska bolag och uppstartsföretaget Sensative i Lund har dragit igång ett nytt projekt för att utveckla mjukvara för smarta […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.