torsdag 17 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Lundbeckchef tar över konkursat EntomoPharm

EntomoPharm räknade med att försäljningen av gräshoppstester för läkemedelsindustrin skulle sätta fart i år. Istället har oenighet bland investerarna tvingat företaget i konkurs. Nu tar några av de gamla ägarna över, däribland en Lundbeckdirektör och en tidigare Danmarkschef på Pfizer.

EntomoPharm, som 2011 fick in 25 miljoner kronor från Lundbeck, Köpenhamns universitet och Højteknologifonde, hade som mest ett tiotal anställda i Köpenhamn och Lund. Efter lång tid med röda siffror i bokslutet kunde ägarna inte komma överens om bolagets strategi. I april sattes EntomoPharm i konkurs och forskningen lades ner efter att de tunga delägarna Vækstfonden och Syddansk Teknologisk Innovation vägra skjuta till mer kapital.

Bolaget utvecklade en djurförsöksmodell där läkemedel injiceras i gräshoppor, vars hjärna sedan tas ut och analyseras. Modellen fungerar bra vid test av läkemedel mot sjukdomar i centrala nervsystemet, som Alzheimers. Dessutom är det billigare än råttor, och kräver inga etiska tillstånd. Några mindre avtal skrevs, men försäljningen tog aldrig fart.

— Vi hade en del på gång med stora bolag. Men de är inte så snabba till beslut. Det tar lång tid och det gjorde investerarna lite besvikna, säger Peter Aadal Nielsen som 2009 grundade EntomoPharm tillsammans med Gunnar Andersson.

I somras köpte EntmoPharms tidigare ägare upp patent och tillgångar från konkursboet, till nystartade företaget N2mo. Det är Bent Benemann Bischoff, vd på kommunala Vordingborg Erhverv, Karin Verland, tidigare Danmarkschef på Pfizer och Klaus Bæk Simonsen, divisionsdirektör på Lundbeck, som blir den återupplivade verksamhetens majoritetsägare.

Enligt ordförande Bent Benemann Bischoff ska de få in kapital från flera affärsänglar. Som ny vd tar de in Esben Bruun Mortensen, tidigare vd på Novo Nordisks division i Storbritannien och Irland. EntomoPharms senaste vd Henrik Moltke blir N2mos ekonomichef.

— Tidigare var bolaget mycket forskningstungt. Nu har modellerna mognat på marknaden och vi har tillsatt en vd som är bra på försäljning. Det blir ett mer marknadsinriktat företag, säger Bent Benemann Bischoff till Rapidus.

Än så länge är det oklart om någon forskningsavdelning i Lund eller Köpenhamn öppnas igen, det blir först aktuellt om pengarna börjar rulla in i bolaget. Peter Aadal Nielsen har återgått till en forskartjänst på Köpenhamns universitet.

Olof Peterson

EntomoPharm räknade med att försäljningen av gräshoppstester för läkemedelsindustrin skulle sätta fart i år. Istället har oenighet bland investerarna tvingat företaget i konkurs. Nu tar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Najell växer med ambitiösa mål

    Det är skillnad på att vara nöjd och att uppfylla mål. Även om det är en bit kvar till målen är en omsättningsökning på 70 procent inte fy skam. Det säger Niklas Najafi Kristensen, grundare och vd för babyproduktföretaget Najell i Lund.

  • Inwido – fönstret ännu bara på glänt

    Fönster- och dörrtillverkaren Inwido har minst sagt ambitiösa tillväxtmål. På mindre än fem år ska bolaget dubbla omsättningen till 20 miljarder kronor. Inte alls omöjligt om man frågar bolagets tävlingsinriktade vd Fredrik Meuller, trots en medioker kvartalsrapport som kom på måndagen.

  • Hänt i vecka 28

    En stjärnspäckad läkemedels-startup får in kapital. Ett annat life-science-bolagt ska avnoteras från börsen. Och nu har kvartalsrapporterna börjat trilla in. Rapidus redogör för de viktigaste skånska affärsnyheterna från veckan som gick.


  • Från 40 miljoner till 40 miljarder

    Sedan Fredrik Tiberg klev in som vd för Camurus har bolagets värdering gått från 40 miljoner till 40 miljarder kronor. Rapidus träffar honom på huvudkontoret i Lund för att höra om vägen dit och planerna framåt.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.

  • Synact Pharma tar in nya pengar – igen

    Synact Pharma stärker finanserna genom en riktad nyemission och ett lånelöfte från den amerikanska storägaren. Det är den tredje större nyemissionen som lundabolaget genomför på två år.

  • Stark rapport – men aktien faller

    Skånska läkemedelsjätten Camurus ser ut att göra allt rätt och levererar en rapport över förväntningarna. Under årets första kvartal tredubblar Lundabolaget rörelseresultatet och såväl intäkter som vinst ökar. Trots det faller aktien på börsen. – Det beror nog på Brixadi-utvecklingen, säger vd Fredrik Tiberg.

  • En finanschef ut och en in

    I sommar lämnar Magnus Blixt rollen som finanschef på Skånes bioteknikstjärna Cellavision. Arbetet med att hitta hans efterträdare är redan igång. Och på Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, kliver en ny finanschef in.

  • Läkemedelsbranschen hukar under tullhotet

    Trumps hot om importtullar på läkemedel väcker stor oro inom läkemedelsbranschen. — Osäkerheten är förödande för en bransch som behöver vara långsiktig, säger Jenni Nordborg på branschorganisationen Lif.

  • Camurus vd: Ingen vill ha osäkerhet

    Skånes största läkemedelsbolag, Camurus i Lund, har fått se sin aktie falla, trots att Trumps tullhot inte påverkar företaget. – Det skapar osäkerhet på kapitalmarknaden, ingen har intresse av det här, säger vd Fredrik Tiberg.