lördag 29 mars 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Trots tunga investerare — Excito i Malmö i konkurs

Trots en lyckad rekonstruktion i vintras fick aldrig Malmöbaserade Excito Electronics ordning på finanserna. I förra veckan drog den högprofilerade ägarskaran som inkluderar entreprenörsprofilen Percy Nilsson ur proppen.

Efter att Excito i flera år förhandlat med Tele2 om att sälja sin nätuppkopplade medieserver för hemmet som en del av ett abonnemang satte bolaget efter vinterns rekonstruktion sitt hopp till försäljning direkt till konsument via hemelektronikbutiker. Skulder på 10-15 miljoner kronor hade då skrivits ner till stora delar och företaget fått in ytterligare miljoner i nytt kapital från ägarkretsen.

I slutet av våren hade Excito enligt styrelseordförande och delägare Lars Svensson fått sina första order från multinationella Ingram Micro, som bland annat agerar distributör åt en lång rad svenska elektronikkedjor.

Lars e Svensson port— Men det tar tid att bygga upp ett rykte inom detaljhandeln. När försäljningen inte hade tagit fart i augusti ville ägarna inte skjuta till mer pengar, säger Lars Svensson till Rapidus i dag.

Som mest har Excito sysselsatt 15 personer. Vid konkursen återstod fem anställda, men enligt Lars Svensson har merparten redan fått annat arbete. Han bistår nu konkursförvaltaren Ola Sellert med att hitta köpare till hård- och mjukvaran, som låter användaren få tillgång till såväl privat medieinnehåll som film, tv och musik på internet från vilken skärm och vilka högtalare som helst i hemmet — med mobilen som fjärrkontroll.

Excito grundades som ett hobbyprojekt 2002 av fyra före detta anställda på Jonas Birgerssons konkursade Hårdvarubolaget. Efter att en planerad listning på Aktietorget avbröts 2011 har en rad skånska entreprenörs- och finansprofiler pumpat in tiotals miljoner i verksamheten. Bara under 2013 gick bolaget med 22,4 miljoner kronor i förlust. Omsättningen låg då på 6,8 miljoner.

Utöver Percy Nilsson märks i ägarkretsen Hilding Anders ordförande Anders Pettersson, Hemocues medgrundaren Sven-Erik Nilsson och statliga Almi.

Erik Olausson

Trots en lyckad rekonstruktion i vintras fick aldrig Malmöbaserade Excito Electronics ordning på finanserna. I förra veckan drog den högprofilerade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Förmögenhetsförvaltarens tillväxtrecept

    Ericsson & Partners är något av en doldis i Malmö. Men förra året växlade förmögenhetsförvaltaren upp ordentligt med en tillväxt på 50 procent. Vice vd Jacob Malmberg förklarar vad som ligger bakom.

  • Helsingborgsprofilens bolag stänger runda

    Helsingborgsbaserade Payzlip med Acke Salem i spetsen stänger en finansieringsrunda ledd av regionala näringslivsprofiler. Rundan blev dock mindre än ursprungligen tänkt. Så här länge räcker pengarna.

  • Precise tar in M&A-kompetens

    Precise Biometrics i Lund föreslår en specialist på strategiska företagsaffärer till styrelsen. Vd Joakim Nydemark förnekar dock att det ligger en ny agenda bakom rekryteringen.

  • Advenica rustar för fortsatt lönsamhet

    Cybersäkerhetsbolaget Advenica har börjat året med att få in flertalet miljonorder. I en orolig omvärld ser vd Marie Bengtsson inget som talar emot att tillväxt- och lönsamhetsresan fortsätter.

  • Wallenberg går in i 34-bolag

    Ideonbaserade Nordic Forestry Automation, som Rapidus utsåg till 34:a år 2023, får in ett Wallenbergbolag som ny delägare. Det här ska den nya investeringen räcka till.

  • Finansprofilens nya investerargiv

    Life science-sektorn lider svårt av kapitalbrist. Det ska Medicon Village i Lund råda bot på, och lanserar därför Medicon Village Investor Panel, MVIP. Initiativtagare är en välbekant finansprofil.

  • Nytt stödnätverk för elekronikföretag

    Opentech, tidigare med namnet Mobile Heights, i Lund går i spetsen för en ny stödsatsning för små och medelstora elektronikföretag. – Vi vill hjälpa dem ut internationellt, säger Opentechs vd Ola Svedin.

  • Additude-grundaren bygger nytt IT-bolag

    Additude-grundaren Jim Roslund är tillbaka i IT-branschen. Med en grupp tidigare Tretton37-medarbetare och deras uppdrag som grund drar han igång ett nytt IT-konsultbolag. Och gissa vad bolaget heter.

  • Han blir begravningsentreprenör

    Johan Andersson köper ut begravningsbyråföretaget Klarahill från familjens investmentbolag Mellby Gård, där han är ordförande. – Jag hoppas på sikt få mer tid till egna investeringar, säger han.

  • Räntenedgången har inte tagit skruv

    De sänkta räntorna har fått mindre effekt än många trodde på marknaden för företagsförvärv, M&A. Istället krävs något annat för att det ska vända på allvar – och det kan ta tid, säger bland andra Johan Strandberg på PwC.