torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Trots tunga investerare — Excito i Malmö i konkurs

Trots en lyckad rekonstruktion i vintras fick aldrig Malmöbaserade Excito Electronics ordning på finanserna. I förra veckan drog den högprofilerade ägarskaran som inkluderar entreprenörsprofilen Percy Nilsson ur proppen.

Efter att Excito i flera år förhandlat med Tele2 om att sälja sin nätuppkopplade medieserver för hemmet som en del av ett abonnemang satte bolaget efter vinterns rekonstruktion sitt hopp till försäljning direkt till konsument via hemelektronikbutiker. Skulder på 10-15 miljoner kronor hade då skrivits ner till stora delar och företaget fått in ytterligare miljoner i nytt kapital från ägarkretsen.

I slutet av våren hade Excito enligt styrelseordförande och delägare Lars Svensson fått sina första order från multinationella Ingram Micro, som bland annat agerar distributör åt en lång rad svenska elektronikkedjor.

Lars e Svensson port— Men det tar tid att bygga upp ett rykte inom detaljhandeln. När försäljningen inte hade tagit fart i augusti ville ägarna inte skjuta till mer pengar, säger Lars Svensson till Rapidus i dag.

Som mest har Excito sysselsatt 15 personer. Vid konkursen återstod fem anställda, men enligt Lars Svensson har merparten redan fått annat arbete. Han bistår nu konkursförvaltaren Ola Sellert med att hitta köpare till hård- och mjukvaran, som låter användaren få tillgång till såväl privat medieinnehåll som film, tv och musik på internet från vilken skärm och vilka högtalare som helst i hemmet — med mobilen som fjärrkontroll.

Excito grundades som ett hobbyprojekt 2002 av fyra före detta anställda på Jonas Birgerssons konkursade Hårdvarubolaget. Efter att en planerad listning på Aktietorget avbröts 2011 har en rad skånska entreprenörs- och finansprofiler pumpat in tiotals miljoner i verksamheten. Bara under 2013 gick bolaget med 22,4 miljoner kronor i förlust. Omsättningen låg då på 6,8 miljoner.

Utöver Percy Nilsson märks i ägarkretsen Hilding Anders ordförande Anders Pettersson, Hemocues medgrundaren Sven-Erik Nilsson och statliga Almi.

Erik Olausson

Trots en lyckad rekonstruktion i vintras fick aldrig Malmöbaserade Excito Electronics ordning på finanserna. I förra veckan drog den högprofilerade […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.