torsdag 21 november 2024

inloggad som

Rivstart för Sigma Connectivity — 50 kunder på plats

Konsultbolaget Sigma Connectivity i Lund har på ett år skaffat sig ett femtiotal kunder, däribland tyska halvledartillverkaren Infineon, schweiziska Ascom samt svenska börsbolagen Doro och Fingerprint Cards. Redan första halvåret omsatte verksamheten nära 70 miljoner kronor.

Det var i augusti i fjol som affärsmannen Dan Olofsson och telekomprofilen Bert Nordberg tog över 180 varslade Sony Mobile-ingenjörer i Lund i en uppmärksammad storaffär för att bygga upp ett helt nytt konsultbolag med inriktning på det så kallade ”Internet of things”. Rapidus kan idag som första media berätta hur satsningen bär sig ekonomiskt.

Enligt det nyligen registrerade bokslutet för 2013 drog företaget alltså in 70 miljoner kronor i försäljning under de sista fem månaderna av 2013. Sony Mobile är alltjämt största kunden, även om ett femtiotal andra tillkommit.

Formellt redovisar Sigma Connectivity ett minimalt underskott för 2013, men då belastas samtidigt balansräkningen med 25 miljoner kronor i upplupna löner och sociala avgifter.

Varken styrelseordföranden Bert Nordberg eller vd Fredrik Hedlund vill emellertid ge några siffror på hur verksamheten utvecklat sig under innevarande år.

Fredrik Hedlund— Men det vi sagt är att Sigma Connectivity kan börja leverera vinst under 2015. Och hittills har det gått bättre än väntat, både vad gäller tillväxten och antalet kunder, säger Fredrik Hedlund till Rapidus.

I våras invigde Sigma Technology ett kontor i San José i Kalifornien som även används av Sigma Connectivitys anställda på besök. De viktiga första amerikanska affärerna har landats och efterhand som kundkretsen växer i USA siktar Fredrik Hedlund på att ha egen personal på plats. I dag har bolaget 194 anställda.

Verksamheten ägs till 20 procent av Sony Mobile-veteranen Bert Norberg och till 80 procent av Dan Olofssons IT-imperium Sigma. Hur mycket duon fick betala Sony Mobile för hårdvaruingenjörerna framgår inte av årsredovisningen, däremot ges en indikation på hur mycket de satsat i projektet:

Den siste december hade Sigma Connectivity drygt en kvarts miljard kronor i tillgångar, varav 143 miljoner kronor på bankkontot.

Försäljningschefen för Sigma Connectivity, Pierre Steene, lämnade nyligen bolaget för att bli partner i Stockholmsbyrån Ziggy Creative Colonys satsning på uppkopplade prylar.

Erik Olausson

Konsultbolaget Sigma Connectivity i Lund har på ett år skaffat sig ett femtiotal kunder, däribland tyska halvledartillverkaren Infineon, schweiziska Ascom […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Motvind för Dan Olofssons bolag

    Det Dan Olofsson-kontrollerade bemanningsbolaget Pion Group går dåligt. Siffrorna för årets tredje kvartal visar att intäkterna sjunker och rörelsemarginalen backar kraftigt. Det finns en förklaring som påverkar kraftigt.

  • Den akuta krisen i Tretton37 är avvärjd

    IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund har utretts av Kronofogden för obetalda skatteskulder i mångmiljonklassen. Rapidus kan dock meddela att bolaget har betalt av skulderna. Därmed är den mest akuta krisen i bolaget avvärjd. 

  • Kronofogden utreder Tretton37

    För drygt en månad sedan kunde Rapidus avslöja krisen i det en gång så framgångsrika IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Nu utreds bolaget av Kronofogden för en obetald skatteskuld – och klockan tickar.

  • Tufft läge för Crunchfish

    Finanserna är fortsatt pressade i Malmöbaserade Crunchfish. Bolaget tar nu in mer pengar från ägarna, men det står redan klart att rundan inte kommer att bli fulltecknad.

  • Så ska hon ska vända Qvickly

    Att äga kundernas fakturor kan bli en dyrköpt historia. Det fick Malmöbolaget som tidigare hette Billmate erfara med tunga kreditförluster. Lena Martini fick för några år sedan uppdraget att täppa till hålen i det sjunkande skeppet. Så här har hon gjort.