Medicinteknikföretaget Chromalytica i Malmö vill att läkare och forskare snabbt ska kunna diagnostisera sjukdomar med utandningsluften. Nu är bolaget på jakt efter runt 20 miljoner i riskkapital, för att göra sin produkt redo för marknaden.
Efter två nyemissioner sedan i maj, som dragit in 1,5 miljon kronor, planerar bolaget nu för en tredje.
— Vi behöver mer pengar för utvecklingen. Om ett och ett halvt år ska det finnas ett dedikerat instrument redo, säger Lennart Olsson, en av grundarna.
Traditionell analys med gaskromatografi kan separera olika ämnen från varandra, men kärnan i affärsidén är en UV-detektor som kan analysera de uppdelade ämnena med stor precision. Från utandningsluft ska instrumentet visa ett unikt fingeravtryck av gaser och så kunna ge en indikation på vad som är fel på en patients hälsa. Förra året testades instrumentet på Karolinska Institutet. Det gav Lennart Olsson och kollegor erfarenheter som har bakats in i en ny prototyp som ska få en ny förpackning.
— Som den är nu, är det ett generellt analysinstrument av gaser. Men när vi ska få ut det till forskare så ska det bli ett dedikerat instrument med ett enkelt användargränssnitt.
I de senaste två nyemissionerna har företaget fått in en och en halv miljon kronor, och över dussinet nya ägare. Det är bland annat släktingar och vänner till grundarna och Medeonföretaget Alevax AB.
— Men vi behöver i storleksordningen 20 miljoner kronor över två år. Det låter mycket, men det är kvalificerad utrustning med framtidsutsikter, säger Lennart Olsson.
Den första gruppen användare som bolaget riktar in sig på är forskare. Prislappen kommer hamna på runt tre kvarts miljon kronor.
— I världen finns många, tiotusentals forskare inom olika områden. Att sälja till ett litet instrument ser vi inte som ett problem.
Bolaget ägs till största delen av grundarna själva och runt en femtedel ägs av finansmannen Dag Tigerschiöld.
Olof Peterson