lördag 26 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Anoto vill sälja ut formulären — siktar på lönsamhet under året

Teknikbolaget Anoto i Lund planerar att sälja ut sin pappersbaserade formulärverksamhet. Idag står den för 60 procent av omsättningen. Förhoppningen är att bli ett lönsamt företag under året.

— Vi gör detta för att stärka bolaget, säger vd Stein Revelsby till Rapidus.

Anoto ligger sedan en tid i förhandlingar med en hemlig intressent till formulärverksamheten som alltså kombinerar Anotos digitala penna med förtryckta papper, där ett patenterat mönster möjliggör digital inläsning av det som skrivs. Tekniken används bland annat inom hälsosektorn i Storbritannien.

Enligt Stein Revelsby kretsar förhandlingarna om att få till en engångsintäkt för Anoto i form av en köpeskilling, men också ett långsiktigt avtal med köparen om att Anoto ska fortsätta leverera hård- och mjukvara för verksamheten.

Förhoppningen är att få till stånd en affär under juli-augusti.

Under årets första kvartal omsatte formuläraffärerna drygt 20 miljoner kronor. Organisatoriskt står de för hälften av de drygt hundra anställda, varav merparten i Storbritannien.

— Detta rör primärt anställda i England, säger Stein Revelsby.

Framöver ska Anoto satsa fullt ut på inbäddad teknologi och OEM-produkter för olika typer av bildskärmar. Rapidus har tidigare rapporterat om ett samarbete på området med japanska Panasonic.

— En avyttring av formulären ger mer resurser till vår övriga verksamhet. Målet är att göra dem lönsam under året, säger Revelsby.

Anoto grundades 1999 av serieentreprenören Christer Fåhraeus. Affärerna har dock inte riktigt lyft och under årets tre första månader skrevs förlusten till 13 miljoner kronor. Bolaget tar nu in 16,5 miljoner kronor i en riktad konvertibelemission för att stärka rörelsekapitalet, i avvaktan på att förhandlingarna ska bli klara.

Kristian Svensson

Teknikbolaget Anoto i Lund planerar att sälja ut sin pappersbaserade formulärverksamhet. Idag står den för 60 procent av omsättningen. Förhoppningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Vägen från kris till tillväxt

    E-handelsjätten BHG Group visar tillväxt igen efter tio kvartal av fall. Rapidus har träffat vd Gustaf Öhrn som berättar hur han styrt bolaget genom ett omfattande stålbad – och hur koncernen nu ska växla upp.

  • Cantargia i superaffär – med bismak

    Läkemedelsbolaget Cantargia i Lund säljer ett forskningsprogram till japaner och kan som mest få in mer än 6 miljarder kronor på affären. Samtidigt kom resultat från bolagets toppkandidat som var en besvikelse.

  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • AAK och Mildef vinnare bland skånska rapporterna

    ,
    Det verkar räcka med att inte backa alltför mycket för att göra aktiemarknaden glad. Trots att de flesta rapporter visade upp obefintlig eller negativ tillväxt togs de emot ganska väl på börsen. Men ett bolag har det riktigt kämpigt.


  • Zaplox i knipa

    Låsbolaget Zaplox tappade sin vd Tess Mattisson i våras då hon gick till kunden Assa Abloy. ”Hårt slag” sade styrelsen då. Nu upprättar bolaget kontrollbalansräkning.

  • Axis – tio år efter Canons köp

    Det är nu tio år sedan Canon köpte Axis. Sedan dess har det gått minst sagt bra. Rapidus har tittat på 2024 års siffror och räknat ut hur mycket Canon skulle få betala om de köpte Axis i dag.

  • Doros aktie till väders

    Doro, som tillverkar mobiltelefoner för äldre, fick se sin aktie stiga kraftigt på måndagen. Rapidus anar varför.

  • Qvickly startar om med ny vd – igen

    Turbulensen i betaljätten Klarna har öppnat upp för mindre aktörer. Malmöbaserade Qvickly är en av dessa. – Vi har tagit en del business inom e-handel det senaste halvåret, säger nytillträdde vd:n Malin Jonsson Skogman. 

  • Avionero skänker tio procent – vill att resejättarna gör samma sak

    Efter nedmonteringen av USAID utmanar Avionero resebranschen att donera mer till välgörenhet. — Marginalerna i branschen är så pass bra, säger vd Lars Kristensson.

  • Techprofil går in i Ifrågasätt

    Lunda-startupen Ifrågasätt Media får i samband med en kapitalrunda in välkända namn i ägarskaran, en Saas-veteran och ett kvinnligt nätverk. – Vi får in en ägare som vet hur man skalar upp, säger vd Gustav Hjärne.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • ”Innan du anställer – kolla först om AI kan göra jobbet”

    På Malmöföretaget Getaccept har vd Samir Smajic satt upp tydliga riktlinjer för att öka AI-användningen. Han vill se fler chefer göra likadant.

  • Hologrambolaget vill ha 50 Mkr

    Teknologibolaget Realfiction Holding vill göra en företrädesemission på 50 miljoner kronor före kostnader. Pengarna ska användas till låneavbetalningar och till kommersiella aktiviteter kring bolagets 3D-hologram. 

  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.