lördag 27 april 2024

inloggad som

Anoto vill sälja ut formulären — siktar på lönsamhet under året

Teknikbolaget Anoto i Lund planerar att sälja ut sin pappersbaserade formulärverksamhet. Idag står den för 60 procent av omsättningen. Förhoppningen är att bli ett lönsamt företag under året.

— Vi gör detta för att stärka bolaget, säger vd Stein Revelsby till Rapidus.

Anoto ligger sedan en tid i förhandlingar med en hemlig intressent till formulärverksamheten som alltså kombinerar Anotos digitala penna med förtryckta papper, där ett patenterat mönster möjliggör digital inläsning av det som skrivs. Tekniken används bland annat inom hälsosektorn i Storbritannien.

Enligt Stein Revelsby kretsar förhandlingarna om att få till en engångsintäkt för Anoto i form av en köpeskilling, men också ett långsiktigt avtal med köparen om att Anoto ska fortsätta leverera hård- och mjukvara för verksamheten.

Förhoppningen är att få till stånd en affär under juli-augusti.

Under årets första kvartal omsatte formuläraffärerna drygt 20 miljoner kronor. Organisatoriskt står de för hälften av de drygt hundra anställda, varav merparten i Storbritannien.

— Detta rör primärt anställda i England, säger Stein Revelsby.

Framöver ska Anoto satsa fullt ut på inbäddad teknologi och OEM-produkter för olika typer av bildskärmar. Rapidus har tidigare rapporterat om ett samarbete på området med japanska Panasonic.

— En avyttring av formulären ger mer resurser till vår övriga verksamhet. Målet är att göra dem lönsam under året, säger Revelsby.

Anoto grundades 1999 av serieentreprenören Christer Fåhraeus. Affärerna har dock inte riktigt lyft och under årets tre första månader skrevs förlusten till 13 miljoner kronor. Bolaget tar nu in 16,5 miljoner kronor i en riktad konvertibelemission för att stärka rörelsekapitalet, i avvaktan på att förhandlingarna ska bli klara.

Kristian Svensson

Teknikbolaget Anoto i Lund planerar att sälja ut sin pappersbaserade formulärverksamhet. Idag står den för 60 procent av omsättningen. Förhoppningen […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.