måndag 30 juni 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Mats Paulssons stiftelse backar upp strålrör till Max IV

Medicon Village och Mats Paulssons stiftelse slantar upp 1,3 miljoner kronor för att stärka Max IV:s life science-profil. Tillsammans med Lunds Universitet och Region Skåne finansierar stiftelsen en projektledare som ska bereda väg för ett biomedicinskt strålför vid Max IV.

Vid ett extramöte nu på morgonen klubbade Regionstyrelsen sin andel av de fyra miljoner kronor som ska gå till en projektledartjänst för MedMax, som det biomedicinska strålröret kallas.

Beslutet är en del i en överenskommelse mellan Lunds Universitet, Max IV och Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande, där universitetet och stiftelsen bidrar med lika mycket som regionen. Det innebär att Medicon Village, som ägs av stiftelsen, engageras i arbetet med att säkra strålrörets framtid.

— Eftersom ett medicinskt strålrör inte fanns med i planerna från början, samt att det ligger väldigt nära den life science-verksamhet vi bedriver i Medicon Village, var de naturligt för oss att gå in och stötta projektet, säger Medicon Villages vd Mats Leifland till Rapidus.

Projektledartjänsten inrättas för att förbereda forskningsvärlden för de vetenskapliga möjligheterna med MedMax och för att arbeta med konstruktionsdesignen. Processen kan ta tre-fyra år i anspråk, uppger Max IV:s kommunikationschef Tutti Johansson Falk.

Enligt beskrivningen av uppdraget kommer en stor del av konstruktionen att handla om att säkra bra möjligheter för avbildning av djur och vävnader. Möjligheterna att bygga ett hus för försöksdjur i anslutning till strålröret ska också utredas av projektledaren.

Hittills har 13 strålrör, eller experimentstationer, för Max IV fått finansiering. MedMax finns med bland de fyra stålrör som planeras byggas i en andra omgång. Den totala kostnaden för att bygga MedMax beräknas till minst 130 miljoner kronor, pengar som Max IV och Lunds universitet hoppas få in genom den pågående donationskampanjen i samband med universitetets 350-årsjubileum.

Jennie Lorentsson

Medicon Village och Mats Paulssons stiftelse slantar upp 1,3 miljoner kronor för att stärka Max IV:s life science-profil. Tillsammans med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Mikrodust redo att skala upp: “Dubblar omsättningen i år”

    Med ny vd, ny strategi och flera färska affärer ska Mikrodust från Lund snabbt komma tillbaka från negativ tillväxt, och gå ännu längre. — På 3 till 4 år ska vi vara över 100 miljoner, säger vd Jonas Wackerfeldt.

  • Nytt superår för Tepe

    Joel Eklunds tandborstbolag Tepe ser ut att verka helt utanför de konjunktursvängningar som de flesta andra lever med. Rapidus har tagit en titt på bolagets årsredovisning för 2024 och förbluffas återigen av siffrorna.

  • Gore-tex-bolaget öppnar för Suturion

    Lundabolaget Suturion har tecknat avtal med en medicinteknisk tungviktare. Nu startar försäljningen av bolagets kirurgiska symaskin på den amerikanska marknaden. – Avtalet hanterar eventuella tullar, säger vd Paan Hermansson.

  • Nordamps på väg mot marknaden

    Halvledarföretaget Nordamps i Lund tar ett steg närmare marknaden med en nyemission där befintliga ägare står för pengarna. Men till hösten behövs en större summa för att komma hela vägen. – Nu ska vi rikta oss till kapitalmarknaden, säger vd Jan Andersson.

  • Xenergic når ”stor milstolpe”

    Lundabolaget Xenergics energisnåla minneskretsar finns nu för första gången i massproduktion hos kund. Enligt vd Anders Berglund är det en stor milstolpe som inte bara ger intäkter utan också nya kunder och investerare.

  • Cantargias antikropp i amerikanskt snabbspår

    Cantargias läkemedelskandidat nadunolimab har fått Fast Track-status i USA. Det fick aktien att ta ett litet glädjeskutt.

  • Miljonregn över cancerbolaget

    Medtech-bolaget Reccan ingår i ett konsortium som fått motsvarande 153 miljoner kronor av EU för att genomföra ett stort projekt inom pankreascancer. – Det här betyder mer än bara pengarna, säger vd Anna Brodén.

  • Bona – ”USA:s tullar kan påverka oss”

    Malmöföretaget Bona, med vd Kerstin Lindell i spetsen, redovisar stagnerad tillväxt för 2024. En dämpad konjunktur känns av och en stor verksamhet i USA kan komma att påverkas av tullar.

  • Camurus miljardavtal öppnar för mer

    Camurus i Lund, med vd Fredrik Tiberg, aktierusar efter att ha ingått avtal med den amerikanska jätten Eli Lilly. I potten ligger 8 miljarder kronor i ersättningar, och det kan bli ännu mer. – Det här öppnar för liknande avtal inom andra områden.