torsdag 2 maj 2024

inloggad som

Mats Paulssons stiftelse backar upp strålrör till Max IV

Medicon Village och Mats Paulssons stiftelse slantar upp 1,3 miljoner kronor för att stärka Max IV:s life science-profil. Tillsammans med Lunds Universitet och Region Skåne finansierar stiftelsen en projektledare som ska bereda väg för ett biomedicinskt strålför vid Max IV.

Vid ett extramöte nu på morgonen klubbade Regionstyrelsen sin andel av de fyra miljoner kronor som ska gå till en projektledartjänst för MedMax, som det biomedicinska strålröret kallas.

Beslutet är en del i en överenskommelse mellan Lunds Universitet, Max IV och Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande, där universitetet och stiftelsen bidrar med lika mycket som regionen. Det innebär att Medicon Village, som ägs av stiftelsen, engageras i arbetet med att säkra strålrörets framtid.

— Eftersom ett medicinskt strålrör inte fanns med i planerna från början, samt att det ligger väldigt nära den life science-verksamhet vi bedriver i Medicon Village, var de naturligt för oss att gå in och stötta projektet, säger Medicon Villages vd Mats Leifland till Rapidus.

Projektledartjänsten inrättas för att förbereda forskningsvärlden för de vetenskapliga möjligheterna med MedMax och för att arbeta med konstruktionsdesignen. Processen kan ta tre-fyra år i anspråk, uppger Max IV:s kommunikationschef Tutti Johansson Falk.

Enligt beskrivningen av uppdraget kommer en stor del av konstruktionen att handla om att säkra bra möjligheter för avbildning av djur och vävnader. Möjligheterna att bygga ett hus för försöksdjur i anslutning till strålröret ska också utredas av projektledaren.

Hittills har 13 strålrör, eller experimentstationer, för Max IV fått finansiering. MedMax finns med bland de fyra stålrör som planeras byggas i en andra omgång. Den totala kostnaden för att bygga MedMax beräknas till minst 130 miljoner kronor, pengar som Max IV och Lunds universitet hoppas få in genom den pågående donationskampanjen i samband med universitetets 350-årsjubileum.

Jennie Lorentsson

Medicon Village och Mats Paulssons stiftelse slantar upp 1,3 miljoner kronor för att stärka Max IV:s life science-profil. Tillsammans med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad