tisdag 1 april 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

AcouSort bygger akustisk pipett

Parallellt med färdigställandet av Lundabaserade AcouSorts cellsorterare är bolaget på gång med första vidareutvecklingen: ett automatiserat pipetteteringsystem som kan plocka ut specifika celler eller bakterier.

AcouSorts teknik är baserad på stående vågor av ultraljud som påverkar partiklarna i en lösning olika beroende på deras storlek och densitet. Sedan starten för fyra år sedan har bolaget varit fokuserat på en apparat för cellseparation där lösningen skickas genom ett rör med en diameter tre gånger större än ett hårstrå. Röret förgrenar sig varvid olika celltyper kan separeras från varandra eller sällsynta celler sorteras ut.

Bolaget har nått fram till en prototyp som snart ska kunna testas ute hos potentiella kunder. Men parallellt har AcouSort börjat jobba med en automatiserad pipett där ultraljudet används för att hålla kvar de önskade cellerna i en lösning som sugs upp.

— En vanlig pipett är dum i den meningen att den suger upp allt i lösningen. Vi kan koncentrera, hålla kvar och släppa ut de specifika celler man är intresserad av för analys, säger vd Kristian Enkvist.

Han räknar med att behöva jobba ytterligare något år för att nå fram till en färdig produkt av tekniken. Pipetten är tillräckligt känslig för att även kunna hantera bakterier, som är betydligt mindre än de flesta celler.

AcouSort bildades 2010 för att kommersialisera resultat forskningsprojektet Cell-Care, under ledning av LTH-professorn Thomas Laurell. Bolaget sysselsätter i dag tre personer på deltid och finansieras i huvudsak genom Vinnovabidrag och externa kontraktsforskningsuppdrag åt exempelvis multinationella biomedicinteknikbolaget BD Biosciences. Vid nästa veckas ceremoni mottar bolaget även pengar från Sten K Johnsons stiftelse. Pipetten är sprungen ur ett uppdrag åt ett större medicinteknikbolag, uppger Kristian Enkvist.

Erik Olausson

Parallellt med färdigställandet av Lundabaserade AcouSorts cellsorterare är bolaget på gång med första vidareutvecklingen: ett automatiserat pipetteteringsystem som kan plocka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Slutet är kommet för Lundabolaget

    Först var det Tendo, sedan Wnt Research. Nu avvecklas ytterligare ett noterat skånskt life science-bolag som blir uppköpt via ett omvänt förvärv där de enda tillgångarna är en börsplats och en samling aktieägare.

  • Inarea lyfter blicken mot taket

    Golvläggningskoncernen Inarea fortsätter serieförvärva, denna gång en undertaksmontör. Det innebär ett avsteg från ursprungstanken att konsolidera golvbranschen. Vd Rikard Fransson drar fördel av att ha ett starkt kassaflöde i en svag marknad.

  • Rejält tillskott i kassan för el-sparare

    Lundabaserade Emulate Energy stänger sin Serie A-runda och får två nya internationella delägare. Så här stort blev tillskottet och så ska pengarna användas.