lördag 27 april 2024

inloggad som

AcouSort bygger akustisk pipett

Parallellt med färdigställandet av Lundabaserade AcouSorts cellsorterare är bolaget på gång med första vidareutvecklingen: ett automatiserat pipetteteringsystem som kan plocka ut specifika celler eller bakterier.

AcouSorts teknik är baserad på stående vågor av ultraljud som påverkar partiklarna i en lösning olika beroende på deras storlek och densitet. Sedan starten för fyra år sedan har bolaget varit fokuserat på en apparat för cellseparation där lösningen skickas genom ett rör med en diameter tre gånger större än ett hårstrå. Röret förgrenar sig varvid olika celltyper kan separeras från varandra eller sällsynta celler sorteras ut.

Bolaget har nått fram till en prototyp som snart ska kunna testas ute hos potentiella kunder. Men parallellt har AcouSort börjat jobba med en automatiserad pipett där ultraljudet används för att hålla kvar de önskade cellerna i en lösning som sugs upp.

— En vanlig pipett är dum i den meningen att den suger upp allt i lösningen. Vi kan koncentrera, hålla kvar och släppa ut de specifika celler man är intresserad av för analys, säger vd Kristian Enkvist.

Han räknar med att behöva jobba ytterligare något år för att nå fram till en färdig produkt av tekniken. Pipetten är tillräckligt känslig för att även kunna hantera bakterier, som är betydligt mindre än de flesta celler.

AcouSort bildades 2010 för att kommersialisera resultat forskningsprojektet Cell-Care, under ledning av LTH-professorn Thomas Laurell. Bolaget sysselsätter i dag tre personer på deltid och finansieras i huvudsak genom Vinnovabidrag och externa kontraktsforskningsuppdrag åt exempelvis multinationella biomedicinteknikbolaget BD Biosciences. Vid nästa veckas ceremoni mottar bolaget även pengar från Sten K Johnsons stiftelse. Pipetten är sprungen ur ett uppdrag åt ett större medicinteknikbolag, uppger Kristian Enkvist.

Erik Olausson

Parallellt med färdigställandet av Lundabaserade AcouSorts cellsorterare är bolaget på gång med första vidareutvecklingen: ett automatiserat pipetteteringsystem som kan plocka […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.