Lundabolaget Indienz, grundat av fyra bioteknikforskare, har köpt loss en 700 kvadratmeter stor forskningsanläggning från Lunds universitet för knappt tre miljoner kronor. Vid horisonten hägrar allt från biogasrening till kemikalier och plast tillverkade av växtdelar.
Sedan början av 2000-talet har LTH:s avdelning för bioteknik byggt upp försöksverksamhet för biogasproduktion och biogasrening i ett gammalt svinstall vid Billeberga, öster om Landskrona. På senare år har anläggningen byggts ut med ett bioraffinaderi för att exempelvis kunna utvinna bioplast ur odlade mikroorganismer.
Forskningsanläggningen var bas för Interreg-projektet Bioraffinaderi Øresund, finansierat med 1,5 miljoner euro i EU-medel och med LTH, DTU och Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp som projektpartner. Utöver att erbjuda regionens småföretag och forskare tillgång till ett bioraffinaderi var målet att producera växtbaserade ersättningar för oljeprodukter som plast och kemikalier genom odling av mikroorganismer.
Det målet kvarstår nu när Indienz köpt loss hela anläggningen från Lunds universitet, uppger Bo Mattiasson. Han är pensionerad professor i bioteknik och har varit drivande i såväl Indienz som uppbyggnaden av försöksanläggningen i Billeberga.
— Hos några av våra mikroorganismer blir upp till 80 procent av cellmassan bioplast som kan ersätta mycket av den oljebaserade plast vi använder i dag. Och resterna kan man fermentera till biogas, säger Bo Mattiasson.
Lund universitet får 2,9 miljoner kronor för anläggningen och möjlighet att hyra in sig i den även framöver, visar dokument som Rapidus tagit del av.
Andra saker Indienz tittar närmare på är ett enzym från bakterier som lever i alkaliska sjöar som visat sig vara användbart för att rena biogas från koldioxid. Tillsammans med Danisco, Bona Kemi och Lyckeby var Indienz även med i ett nyligen avslutat Vinnovaprojekt för att utvinna propionsyra ur den glycerol som blir över från kemikoncernen Perstorps biodieselanläggning i Stenungsund. Propionsyra är en byggsten i allt från lacker till konserveringsmedel.
I dagsläget består Indienz av de fyra grundarna, som alla är Lundaforskare till vardags. Utöver Bo Mattiasson är det Rajni Hatti-Kaul, Gashaw Mamo samt Martin Hedström, som även står bakom Lundabolaget Capsenze. Bo Mattiasson räknar med att omsätta 1-2 miljoner kronor i år på externa utvecklingsuppdrag och på att sälja proteiner och enzymer producerade i Billeberga.
Erik Olausson