torsdag 21 november 2024

inloggad som

Rapport: Börsens starka ägare håller tillbaka information

Starka ägarfamiljer och dominerande finansmän har negativ inverkan på informationsgivningen från landets börsföretag. Den slutsatsen dras i en ny rapport från Lunds universitet som Rapidus tagit del av.

Under handledning av Håkan Jankensgård, doktor i företagsekonomi, har civilekonomerna Linus Lindskog och Karolina Lind undersökt sambandet mellan ägarstruktur och hur bra företagen är på att ge information i årsredovisningar och externa rapporter. Samtliga drygt 200 bolag på Stockholmsbörsens huvudlistor har undersökts mellan åren 2007 och 2012.

När ägarbilden domineras av företagsledning, institutionella aktörer eller har ett mer spritt ägande finns ingen korrelation till öppenheten, men när det handlar om mäktiga individer syns en koppling.

Linus_Lindskog— Dominerande familjer och individuella ägare har negativ påverkan på offentliggörande av information. Det är statistiskt signifikant, säger Linus Lindskog.

Det är relativt vanligt med familjeägda företag i Sverige, både på och utanför börsen. Författarna menar att de starka ägarna, som kanske följt verksamheten i generationer, har egna bakvägar till viktig information.

Karolina_Lind— Det innebär en risk för mindre ägare när storägarna sitter på mer kunskap och därigenom kan fatta mer genomtänkta beslut. Ofta vill storägare också behålla sina kontrollerande positioner, säger Karolina Lind.

Rapporten läggs fram imorgon vid företagsekonomiska institutionen i Lund och är den första i sitt slag i Sverige. Men slutsatsen finner stöd i en liknande undersökning från 2002 där börserna i Singapore och Hongkong granskats med avseende på familjeägande. Bilden känns också igen av Gunnar Ek, börsnestor på föreningen Aktiespararna.

— I familjedominerade bolag kan storägarna uppleva att det fortfarande är ”vårt” bolag, det är vi som bestämmer, även om det finns på börsen. Generellt underskattar de betydelsen av väsentlig information. Ofta har de heller inget intresse av att driva upp kursen, säger han till Rapidus.

I sitt examensarbete har Linus Lindskog och Karolina Lind klassificerat de fem största ägarna i varje företag och jämfört med rankingen i tävlingen Årets Börsbolag, där öppenheten poängsätts. Bland de skånska företagen i undersökningen finns Duni, Aarhus Karlshamn och Active Biotech som alla har ett starkt individägande — och i senaste Årets Börsbolag hamnade på nedre halvan av resultatlistan när det gäller öppenhet och information. Bland skåningarna som fick högt betyg märks Lindab, BE Group och Wihlborgs där huvudägarna i samtliga fall inte sitter på mer än tio procent eller inte alls är kopplade till någon enskild individ eller familj.

Active Biotechs finanschef Hans Kolam håller dock inte alls med om att deras ägarbild skulle påverka informationsgivningen.

— Är du ett forskande företag utan produkter på marknaden har du inte en chans i denna rankning. Det går helt enkelt inte att uppfylla kriterierna, säger han till Rapidus.

Kristian Svensson

Starka ägarfamiljer och dominerande finansmän har negativ inverkan på informationsgivningen från landets börsföretag. Den slutsatsen dras i en ny rapport […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.