tisdag 1 juli 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Rapport: Börsens starka ägare håller tillbaka information

Starka ägarfamiljer och dominerande finansmän har negativ inverkan på informationsgivningen från landets börsföretag. Den slutsatsen dras i en ny rapport från Lunds universitet som Rapidus tagit del av.

Under handledning av Håkan Jankensgård, doktor i företagsekonomi, har civilekonomerna Linus Lindskog och Karolina Lind undersökt sambandet mellan ägarstruktur och hur bra företagen är på att ge information i årsredovisningar och externa rapporter. Samtliga drygt 200 bolag på Stockholmsbörsens huvudlistor har undersökts mellan åren 2007 och 2012.

När ägarbilden domineras av företagsledning, institutionella aktörer eller har ett mer spritt ägande finns ingen korrelation till öppenheten, men när det handlar om mäktiga individer syns en koppling.

Linus_Lindskog— Dominerande familjer och individuella ägare har negativ påverkan på offentliggörande av information. Det är statistiskt signifikant, säger Linus Lindskog.

Det är relativt vanligt med familjeägda företag i Sverige, både på och utanför börsen. Författarna menar att de starka ägarna, som kanske följt verksamheten i generationer, har egna bakvägar till viktig information.

Karolina_Lind— Det innebär en risk för mindre ägare när storägarna sitter på mer kunskap och därigenom kan fatta mer genomtänkta beslut. Ofta vill storägare också behålla sina kontrollerande positioner, säger Karolina Lind.

Rapporten läggs fram imorgon vid företagsekonomiska institutionen i Lund och är den första i sitt slag i Sverige. Men slutsatsen finner stöd i en liknande undersökning från 2002 där börserna i Singapore och Hongkong granskats med avseende på familjeägande. Bilden känns också igen av Gunnar Ek, börsnestor på föreningen Aktiespararna.

— I familjedominerade bolag kan storägarna uppleva att det fortfarande är ”vårt” bolag, det är vi som bestämmer, även om det finns på börsen. Generellt underskattar de betydelsen av väsentlig information. Ofta har de heller inget intresse av att driva upp kursen, säger han till Rapidus.

I sitt examensarbete har Linus Lindskog och Karolina Lind klassificerat de fem största ägarna i varje företag och jämfört med rankingen i tävlingen Årets Börsbolag, där öppenheten poängsätts. Bland de skånska företagen i undersökningen finns Duni, Aarhus Karlshamn och Active Biotech som alla har ett starkt individägande — och i senaste Årets Börsbolag hamnade på nedre halvan av resultatlistan när det gäller öppenhet och information. Bland skåningarna som fick högt betyg märks Lindab, BE Group och Wihlborgs där huvudägarna i samtliga fall inte sitter på mer än tio procent eller inte alls är kopplade till någon enskild individ eller familj.

Active Biotechs finanschef Hans Kolam håller dock inte alls med om att deras ägarbild skulle påverka informationsgivningen.

— Är du ett forskande företag utan produkter på marknaden har du inte en chans i denna rankning. Det går helt enkelt inte att uppfylla kriterierna, säger han till Rapidus.

Kristian Svensson

Starka ägarfamiljer och dominerande finansmän har negativ inverkan på informationsgivningen från landets börsföretag. Den slutsatsen dras i en ny rapport […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Oncorena får in 130 Mkr

    Cancerforskningsbolaget Oncorena i Lund får in 133 Mkr i en nyemission där pengarna i huvudsak kommer från ägarna Helth Cap, Linc och FSG. Kapitalet ska finansiera en fas 1-studie som pågått i tre år.

  • Hänt i vecka 26

    Ledningen hoppar av i Enzymatica och Peab medverkar till att sänka Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent. Det är några av nyheterna från förra veckan.


  • Skånska börsvinnare första halvåret

    De skånska börsbolagen har gått rejält bättre än rikssnittet hittills i år. Men det finns en förklaring som är ganska nedslående. Rapidus har listan på bäst och sämst under första halvåret.

  • Farväl till Lundabolaget

    Combigenes miljardavtal med Spark Therapeutics sprack. Därefter lämnade bolaget Skåne. I början av året fick samtliga anställda, inklusive vd Peter Ekolind, gå – och nu kommer spiken i kistan när hela forskningsverksamheten avvecklas.

  • Aktietips inför sommaren

    Skånska aktier har som vanlig haft svårt att glädja sina ägare det senaste året. Det har varit många genomklappningar, men innebär det att det finns lågprisfynd att göra nu? Rapidus har tagit en koll på vad proffsen gör i vår region.

  • LU Ventures parerar tufft investeringsklimat

    Lunds universitets investeringsbolag, LU Ventures, växer trots ett tufft investeringsklimat. – Vi behöver göra exits för att överleva. Även det här året är tufft men sedan hoppas vi att det vänder, säger vd Christine Widstrand.

  • Fåhraeus ny storägare i Iconovo

    Fyndpris eller inte? Idag avslöjar Lundabolaget Icononvo att det är Christer Fåhraeus andra fond, FSG Fund II, som är ny storägare efter att aktien rasat i fyra års tid. I dag väljs Christer Fåhraeus in i styrelsen.

  • Airpark snor Aimo-chefen

    Helsingborgsbolaget Airpark genomför en försenad finansieringsrunda och gör samtidigt ett tungt nyförvärv från parkeringsjätten Aimo. Så här mycket fick bolaget in och det ska pengarna användas till.

  • Övertecknat i Iconovo

    Inhalatorföretaget Iconovo får in hela sin nyemission på 37 Mkr sedan den tecknats till mer än 100 procent. Men sparprogrammet på 40 procent av personalen består.

  • Dansk lågprisaktör utmanar svenska finansrådigare

    HC Andersen Capital har på kort tid blivit certified adviser åt en tredjedel av de danska bolagen på Nasdaq First North. Nu vill de göra om framgången i Sverige. Och konkurrensvapnet är lågpris.

  • Prolight räds inte sura investerare

    Medicinteknikföretaget Prolight i Lund utmanar det kärva investeringsklimatet inom life science och vill göra en nyemission på 100 Mkr, mer än hälften av sin värdering. – Det kostar att ta fram högteknologiska instrument, säger vd Ulf Bladin.

  • Djäkne Startup Studio säljer edtechbolag

    Malmöbaserade Djäkne Startup Studio säljer edtechbolaget Studybee. Köparen är en av Sveriges största skolportaler. – Vi påbörjade diskussioner om försäljningen av Studybee för ett halvår sen, säger Magnus Wide på Djäkne Startup Studio.