söndag 16 februari 2025

inloggad som

Max IV-ledningen skissar på lekstuga för framtida forskare

Fullt utbyggd beräknas två tusen forskare om året använda Max IV-anläggningen, som tas i bruk i mitten av 2016. Några hundra av dem kommer ännu inte att ha gått ut mellanstadiet, om Max IV-ledningens nya plan på ett experimentlabb för skolklasser blir verklighet.

Målgruppen är i första hand fjärde- och femteklassare, där laborationer i den ordinarie undervisningen kan förläggas till ett experimentlabb i närheten av Max IV och kombineras med studiebesök på miljardanläggningen. MiniMax, som satsningen kallas, ska till skillnad mot LTH:s experimentverkstad Vattenhallen bara vara öppen för skolklasser och inte allmänheten.

Max IV:s kommunikationschef Tutti Johansson Falk, som leder projektet, nämner expermient med vakuum, ljus- eller ljudvågor som möjliga laborationer för mellanstadiebarnen att sätta tänderna i. Men först måste hon ordna fram såväl en lokal som finansiering för satsningen.

— Ambitionen är att hitta externa finansiärer, privata och offentliga aktörer, som tycker det är viktigt att barn behåller sitt naturliga intresse för naturvetenskap så att man kan rekrytera nya forskare även framöver, säger Tutti Johansson Falk till Rapidus.

Uppe på Brunnshögsområdet har taket nu lagts på Max IV-anläggningen och den tekniska utrustningen börjat installeras. Exklusive experimentstationerna beräknas bygget kosta 1,3 miljarder kronor, där Vetenskapsrådet står för lejonparten. En åttondel är tänkt att komma från Region Skåne, men som Rapidus tidigare berättat krävs först en lagändring så att regionen kan skriva av investeringen över flera år.

Enligt det ursprungliga avtalet ska Region Skåne skjuta till sin del, uppåt 170 miljoner kronor, senast under 2014. Men tiden börjar bli knapp.

— Detta är något vi levt med sedan 2010 och hittills har inget hänt som ändrar förutsättningarna. Det kommer nog krävas någon form av omförhandling av avtalet under året, säger Harald Lindström, ansvarig för strategiska investeringar på Region Skåne.

Erik Olausson

Fullt utbyggd beräknas två tusen forskare om året använda Max IV-anläggningen, som tas i bruk i mitten av 2016. Några […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Akut läge i återbruksbolaget

    Godsinlösen Nordic, GIAB, i Malmö är i akut likviditetsbrist. Vd Christer Persson kan inte utesluta konkurs eller rekonstruktion. Aktien störtdök efter dagens besked.

  • Norskt IT-företag köper Competensum

    ,
    HR-konsultföretaget Competensum i Helsingborg har blivit med norska ägare. — Vi kommer behöva rekrytera nu, säger vd Camilla Danielsson.

  • Upp och ned i rapportströmmen

    Medan Precise Biometics inte infriade förväntningarna gick det desto bättre för Careium. Både Kjell Group och Eolus meddelar nya finansiella målsättningar. Här är dagens skånska kvartalsrapporter.


  • LU Holding byter namn

    Lunds universitets riskkapitalbolag LU Holding byter namn. Det nya namnet ska bättre spegla vad bolaget sysslar med. – Det låter mer framåtriktat, säger vd Christine Widstrand.

  • Sib Solutions siktar på break-even

    Logistikteknikbolaget Sib Solutions i Lund får fortsatt förtroende av lastbilsjätten Scania som deltagit i en nyemission som ska gå till fortsatt tillväxt. Målet är att nå break-even i år.

  • Lindab tar mångmiljonsmäll för Östeuropa-exit

    Ventilationsbolaget Lindab, med huvudkontor i Förslöv utanför Båstad, lägger ner affärsområdet Profile Systems i Östeuropa. Anledningarna är dålig betalningsvilja, höga driftskostnader och hård prispress. Uttåget kostar bolaget hundratals miljoner kronor.

  • Lindab kapar 180 tjänster

    Den svaga byggkonjunkturen ställer till det för Lindab. Ventilationsbolaget drar i handbromsen för att stärka lönsamheten och anpassa de fasta kostnaderna. Det innebär att 180 heltidstjänster ryker.

  • Beamonics prisas för gasanalys

    Lundabolaget Beamonics, som deltagit i vår podd Lejonkulan, kammar hem pris på branschgala i Göteborg för att snabbt lyckats gå från forskning till kommersialisering.

  • Delseger för OXE Marine

    Ängelholmsbaserade OXE Marine lanserade tidigare i höst en räddningsplan sedan bolaget hamnat i akuta likviditetsproblem. Nu är den första delen […]

  • Axolot tar sats med fylld kassa

    Helsingborgsbolaget Axolot har genomfört en företrädesemission och tagit in drygt 20 miljoner kronor. Planen är nu att öka sitt ägande i ett annat vattenreningsbolag och expandera globalt.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.

  • Så talar en klimatoptimist

    Affärsängeln Gustav Stenbeck, som igår talade vid Skåne Innovation Day, är optimistisk kring vår förmåga att klara den gröna omställningen. Så här bör det gå till, enligt honom.

  • ”Det är dags att satsa”

    Malmöbaserade Haki Safety som tillverkar byggnadsställningar har lämnat sparbetingen bakom sig. Med ett förvärv för 100 Mkr markerar vd Sverker Lindberg att det är dags att satsa.